Piure de castane
Piure de castane – reteta de baza
piure de castane cu doar 3 ingrediente: castane, zahar si vanilie
Daca luna trecuta la Bistro Margot s-a intamplat festivalul smochinelor, eu m-am gandit sa va provoc in aceasta luna la festivalul castanelor. Pe scurt, va invit sa imi trimiteti poze si retete cu castane, ori link-uri catre retetele voastre iar in ultima zi a lunii am sa le adun pe toate intr-o postare speciala si intr-un album pe pagina de Facebook.
Eu am sa dau startul cu o reteta aparent simpla, insa destul de time-consuming: piure de castane – reteta de baza. Imi amintesc de un piure de castane la borcan pe care il cumpara mama pe vremuri. Avea un gust puternic de esenta de rom si il mancam simplu, cu frisca batuta deasupra. De fapt, toata povestea a pornit de cand am fost acasa si am iesit cu mama la o terasa din centrul Timisoarei. Am mancat acolo un piure de castane cu frisca exact ca pe vremuri. Ajunsa inapoi la Londra m-am hotarat sa recreez experienta.
Pentru acest piure de castane am folosit doar trei ingrediente: castane, zahar si o pastaie de vanilie. As fi pus si rom daca as fi avut – tocmai pentru a rememora gustul acela pe care il stiam, dar in final ma bucur ca n-am avut, pentru ca vanilia si-a facut foarte bine treaba si chiar nu cred ca romul mai era necesar. (Oana, ai avut dreptate! 😉 ) Pe scurt, am crestat castanele si le-am copt timp de 20 de minute, pana cand au inceput sa se deschida. Le-am curatat apoi (operatiune migaloasa pe care nu stiu daca am s-o mai repet degraba) si le-am fiert intr-un sirop de zahar cu vanilie. In final le-am pasat in robotul de bucatarie, adaugand siropul treptat, pana cand am obtinut consistenta dorita. Mai departe, am pus piure-ul de castane in cupe, am adaugat frisca, iar the rest is history, as they say.
Va las in continuare reteta de piure de castane si va astept saptamana viitoare la un nou episod din festivalul castanelor, cu un cheescake cu castane si Cointreau 🙂
Ingrediente
- 700 grame castane
- 300 ml apa
- 150 grame zahar
- o pastaie de vanilie
- frisca proaspata (pentru servire)
Metoda de preparare
- Castanele se cresteaza si se coc in cuptor, la 180 grade Celsius timp de 20-30 de minute, pana cand incep sa se deschida.
- Se transfera intr-un castron si se invelesc intr-un prosop de bucatarie (castanele se curata mai usor cand sunt caldute). Se curata de coaja si de pielita.
- Castanele curatate se pun intr-o cratita, impreuna cu apa, zaharul si vanilia si se fierb la foc mic pana cand lichidul incepe sa se evapore si siropul devine gros. In continuare se strecoara castanele iar siropul se pastreaza separat.
- Se pun castanele in robotul de bucatarie si se proceseaza, adaugand treptat siropul, pana cand se obtine consistenta unui piure mai gros.
- Pentru servire, se pune o cantitate generoasa de piure de castane in cupe si se adauga deasupra frisca batuta.
Va doresc o duminica frumoasa si nu uitati ca astept mesajele voastre cu retete, fotografii si link-uri catre retete cu castane.
11 Comments
Oana Igretiu
ce-ai facut tu aici este o crema ultra-rafinata de marrons glacés! felicitari!! ma bucur ca ti-a placut combinatia castane-vanilie 😉
alisontrials
suna fantastic,il vad deja insirat pe niste clatite untoase! 🙂
Dana J
Știu ca nu e toamna chiar unii ar spune ca e in toiul verii. Eu nu pot sa spun ca e vara dat fiind vremea ce o avem lately. Anyway, am castane împachetate in vid. Am luat o cutie cu 4 pachete de câte un pound, împachetate in vid. Gătite sunt, crezi ca de le fierb in sirop iasă ceva mâncabil? io cu gândul la un tort de ciocolata cu crema de castane…. Mersi mult de orice idee.
Andra Constantinescu
Well, nu stiu despre ce vara vorbeste lumea, ca eu ma gandesc serios sa investesc in niste cizme de cauciuc :))
Cat despre castane, eu as zice ca n-ai ce sa gresesti. Ai grija doar sa adaugi siropul treptat, sa nu-ti iasa piure-ul prea lichid.
Ah, si daca faci tort, pastreaza cateva castane asa cum sunt, taie-le in bucatele si prajeste-le intr-o tigaie antiaderenta cu o bucatica de unt si o lingura de zahar, pana incep sa se caramelizeze. Foloseste-le ca decor, sau amestecate prin crema – sa adaugi un pic de crunch 😉
Sunt aici daca mai ai intrebari :*
Dana J
Yum! Yum! Yum! Lightning fast answer! Mersi mult. Cizme de cauciuc și io!
In mod normal as face ceva tort fără coacere. Ca ar fi cald sa pornesc cuptorul, dar anul asta e crunt. Abia a înflorit liliacul din curte. E frig È™i ploua…..
Fac doua blaturi de chocolate genoise și am zis sa le umplu cu o crema de castane așa de schimb.
Aveam o prietena la TimiÈ™oara cu care din păcate nu mai am legătura ca io m-am mutat, ea s-a mutat…. anyway, ea făcea tort de castane cu castane măcinate in blat È™i piure de castane in crema. Intr-o zi când mă loveÈ™te cheful de experimentat am sa încerc sa văd cum iese.
Mersi mult, și by the way cheesecake cu castane suna fantastic! Neaparat o fac!
Pingback:
Solaris
Pustiul meu il adora, mi-a iesit ca in fotografie. Multumim pentru reteta uitasem gustul castanelor.
Pingback:
Pingback:
Timofte Constanta
Buna ziua.As dori sa stiu cum se poate conserva piureul de castane pentru mai mult timp.Doresc sa fac o cantitate mai mare.Va multumesc.
Andra Constantinescu
Sincera sa fiu nu am incercat sa conserv pentru o perioada foarte lunga. Presupun ca se poate pastra asa cum e, la un loc intunecat si rece, in borcane inchise ermetic.