salata-raw-de-zucchini
Retete

Salata de zucchini cu Grana Padano si menta

Simpla, delicata si plina de savoare, aceasta salata de zucchini cu Grana Padano este ideala atat pe post de gustare, cat si ca garnitura la diferite preparate vegetariene (si nu numai).

 

salata-de-zucchini
 
Am gustat pentru prima data aceasta salata la unul dintre cele mai frumoase restaurante italiene pe care am avut ocazia sa le vizitez pana acum in Londra – este vorba despre restaurantul Polpo din Covent Garden (review-ul este disponibil deocamdata doar in limba engleza, sper sa imi fac timp zilele astea sa public si varianta in limba romana). Mi-a ramas atunci gandul nu doar la aceasta salata, dar si la o multime de alte preparate pe care le-am apreciat pentru simplitatea lor si in acelasi timp pentru gustul impecabil.
Astazi am profitat insa de ziua libera si am hotarat ca e vremea sa incerc sa reproduc aceasta minunata salata de zucchini cu Grana Padano si menta. Am servit-o alaturi de o portie de cartofi fierti si apoi trasi in unt aromat cu salvie (o alta reteta care imi e foarte draga si despre care am sa va povestesc intr-o postare separata), insa pe timp de vara este ideala pe post de preparat unic, pentru ca este extrem de fresh si racoritoare. Pe scurt, inainte de a va prezenta reteta propriu-zisa, as putea sa descriu salata de zucchini cu Grana Padano ca fiind un preparat simplu, delicat, cu arome fresh de menta si lamaie care complimenteaza gustul robust al branzei Grana Padano si aromele intense ale uleiului de masline extravirgin. Menta nu era prezenta in preparatul restaurantului, insa eu am adaugat-o pentru a aduce o nota de prospetime in plus. O puteti inlocui cu frunze proaspete de patrunjel sau – pentru cei care apreciaza gustul – cu frunze proaspete de coriandru. De asemenea, Grana Padano poate fi inlocuita cu Parmigiano Reggiano. Zucchini pot fi aranjati dupa bunul plac al fiecaruia, insa eu am ales sa ii rulez, pentru a da o nota eleganta prezentarii si pentru a face aceasta salata potrivita la ocazii speciale, de sarbatoare. Fiind un preparat atat de simplu si cu atat de putine ingrediente, va recomand sa alegeti ingrediente de foarte buna calitate: alegeti un ulei de masline extravirgin de buna calitate, special pentru salate, iar daca aveti ocazia folositi sarea Maldon – are un gust special si innobileaza orice preparat, in special salatele proaspete.
 

Salata raw de zucchini cu Grana Padano si menta

O salata proaspata si delicata, cu zucchini, Grana padano si arome fresh de menta si lamaie.
Prep Time10 minutes
Total Time10 minutes
Servings: 2
Author: Andra Constantinescu

Ingredients

  • - 2 zucchini
  • - zeama de la o lamaie
  • - 4 linguri de ulei de masline extravirgin
  • - 50 grame Grana Padano
  • - sare Maldon
  • - piper negru proaspat macinat
  • - cateva frunze de menta

Instructions

  • 1. Zucchini se taie pe lungime in fasii foarte subtiri. (Este recomandat a se folosi o razatoare sau un cutit foarte bine ascutit).
  • 2. Fasiile de zucchini se aseaza pe o farfurie, se sareaza si se condimenteaza cu zeama de lamaie si cu 3 linguri de ulei de masline extravirgin. Se lasa 2-3 minute, dupa care se ruleaza si se aseaza pe un platou. Se condimenteaza cu piper negru proaspat macinat, Grana Padano rasa pe razatoarea cea mai mica, iar la final se adauga cateva picaturi de ulei de masilne extravirgin

Va doresc pofta buna si un weekend excelent!

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.