Retete

Festivalul Castanelor: cele mai frumoase retete cu castane din blogosfera romaneasca

Printre referate de mii de cuvinte, prezentari, examene si testari de retete, am reusit intr-un final sa adun lalolalta cele mai frumoase retete cu castane din blogosfera romaneasca de food. Va multumesc tuturor celor care v-ati facut vreme sa postati cate ceva pe tema asta si sper sa reluam si anul viitor aceasta idee, pentru ca eu cred ca e o tema care poate fi interpretata usor si foarte creativ. Anul acesta avem castane coapte, o paine cu castane, piure de castane, castane glasate si cateva deserturi spectaculoase. Plenty of inspiration asadar, mai ales ca se apropie sarbatorile si ceva dulce e oricand bine venit.

Incepem cu o retea basica de castane coapte de la Daiana @simplusibun. Desi aparent suna simplu, coacerea castanelor are cateva mici secrete. Daiana ni le dezvaluie pe toate pe blogul ei simplu si bun.

reteta-castane

Dupa ce am prajit castanele e vremea sa ne intoarcem putin in timp, pe vremea cand piureul de castane era o delicatesa iar in meniul oricarei cofetarii respectabile era oferit piure de castane cu frisca. Eu va ofer reteta de baza de piure de castane – varianta cu vanilie. Daca nu va incanta ideea de a asezona piure-ul de castane cu frisca batuta, do not worry, urmeaza mai jos un cheesecake cu piure de castane si Cointreau absolut demetial 🙂 

reteta-piure-de-castane

Ramanem la castanele coapte, ne inarmam cu (multa) rabdare si le transformam intr-o super-delicatesa, pe numele ei original “marrons glaces”. Oana @savoriurbane  ne explica pas cu pas cum sa glasam (confiem) castanele, cum sa le utilizam si cum sa le conservam.

reteta-castane-glasate-confiate

Tot Oana de propune si un desert care sa puna in valoare aceste mici bijuterii. Este vorba de un napoleon cu mousse de castane, ganache de ciocolata si castane glasate: rich, full of flavour si perfect pentru ocazii speciale.

reteta-napoleon-castane

Daca va doriti ceva mai simplu insa super-aromat, Laura Laurentiu ne propune un chec cu castane care nu ridica foarte mari probleme tehnice, in schimb arata spectaculos si cred eu ca sa potriveste perfect cu o cana de ceai. Mai mult decat atat, e gata intr-o ora asa ca poate fi facut oricand in timpul saptamanii.

reteta-chec-cu-castane

Daiana ne mai propune si o paine cu faina de castane si tarate. Faina de castane este relativ greu de gasit (chiar si in magazinele de specialitate din UK), si este o faina care nu contine gluten. Give it a go daca o gasiti pe undeva, este o faina dulce si aromata, populara in special in Iatlia si Franta. 

reteta-paine-cu-castane

Last but not least, o prajitura pe care initial am facut-o strict experimental, apoi repetat-o pentru o aniversare si a fost un adevarat hit: cheescake cu piure de castane, Cointreau si fulgi de migdale. Reteta este de fapt o variatiune pe tema clasicului cheesecake, caruia i-am adaugat piure de castane si un splash de Cointreau pentru a-i da un usor iz de sarbatoare.

reteta-cheesecake-cu-castane

 ***L. E.: Cireasa (or shall I say, castana) de pe tort vine de la my dearest Margot si al ei Bistro. Biscuitii cu aroma de castane ai lui Antoine Careme s-au lasat putin asteptati, dar au venit la fix pentru weekend si pentru saptamana care urmeaza. Reteta este pe cat de simpla, pe atat de incarcata de istorie, iar ceea ce o face inca si mai speciala este faptul ca e povestita cu gratie si mult farmec de catre Margot. <3

biscuiti-castane-careme

So, cam asta a fost Festivalul Castanelor din acest an. Va multumesc tuturor pentru participare si va astept si anul viitor incepand cu luina Noiembrie, cu idei si retete in care castanele sa aiba rolul principal. 

From London,

with love,

Andra

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.