Grisine
Grisine italiene – ideale pe post de party starter
Grisine italiene – o reteta rapida
Saptamana trecuta am inaugurat cartea lui Hamelman – Bread, a baker’s book of techniques and recipes. Si pentru ca am vrut sa fiu blanda cu mine, am inceput cu o reteta usoara, cu drojdie. Desigur ca asta e doar asa, de incalzire, pentru ca in secret ma pregatesc sufleteste pentru ciabatta – pe care imi doresc sa o fac de multa vreme – si de care recunosc sincer ca imi e putina teama :). Pana atunci insa, dati-mi voie sa va prezint vedetele saptamanii trecute: grissine in doua variante – simple sau tavalite prin faina de malai. O reteta care ma duce cu gandul la tara mea de suflet, la o terasa in Roma, cu soare si voie buna, la prieteni prieteni dragi si povesti nesfarsite in jurul unei carafe de frizzante.
Grisinele sunt foarte populare in Italia, iar daca doriti sa serviti pranzul sau cina la restaurant, aveti mari sanse sa fiti intampinati cu cateva grisine din partea casei – pe post de aperitiv. Mie imi place sa le inmoi putin in ulei de masline extravirgin – uleiul de masline le da o savoare aparte. La petreceri obisnuiesc sa invelesc grisinele in felii de prosciutto si sa le pun pe masa odata cu primele bauturi. Rar se intampla sa ramana cate una-doua nemancate.
Ideale pentru petreceri, pentru a fi servite pe post de aperitiv, sau chiar si ca gustare pe timpul zilei, aceste grisine crocante si extrem de aromate (datorita procentului ridicat de ulei de masline), va vor cuceri cu siguranta, cu atat mai mult cu cat reteta nu este deloc pretentioasa.
Grisine
Ingrediente
- 500 grame faina pentru paine
- 260 grame apa
- 60 grame ulei de masline extravirgin
- 50 grame unt
- 10 grame sare
- 5 grame drojdie uscata (instant dry yeast)
- optional: 2-3 linguri de faina de malai fina
Metoda de preparare
- Se cerne faina intr-un castron, se adauga sarea, untul taiat cubulete, uleiul de masline, apa si drojdia si se framanta cu mana pentru aproximativ 10 minute, penru a permite retelei de gluten sa se dezvolte, aluatul capatand o consistenta medie.
- Se acopera castronul cu un prosop de bucatarie si se lasa aluatul la crescut timp de o ora. In acest moment eu am si pornit cuptorul, pentru a-l preincalzi la 190 grade Celsius.
- Cand aluatul si-a dublat volumul, se transfera pe o suprafata infainata si se imparte in bucati de aproximativ 30-35 grame. Acoperiti cu o folie de plastic si lasati aluatul sa se odihneasca pentru 10-15 minute.
- Rulati fiecare bucatica de aluat pe o suprafata neinfainata, pana cand obtineti grisine lungi de aproximativ 20 cm. Optional, inainte de a le pune in tava de copt (folositi hartie de copt pentru a evita ca grisinele sa se lipeasca de tava), rulati o parte din grisine prin faina de malai.
- Coaceti la 190 de grade Celsius pentru 20 de minute sau pana cand grisinele capata o culoare aurie.
- Pentru a simti textura crocanta, lasati grisinele sa se raceasca complet inainte de a le servi. Eu as spune ca sunt inca si mai bune daca sunt servite a doua zi.
Enjoy!
3 Comments
Fab Chef
Ce bine! Ce bine! Reteta de grisine. Trebuie sa incerc!
FLORY
Delicioasesi foarte simplu de facut!Bacioni
Emily
arata minunat ♥ grisinele, fotografia … tot ♥
mi-am notat si eu reteta 😉 caci ador crocantererile 😉 Te pup draga mea!