prajitura cu cirese si ricotta
Retete,  Vara

Prajitura cu cirese si ricotta

Prima tura de cirese din fiecare vara se mananca dintr-o suflare, direct din castron. In fiecare vara, fara exceptie. A doua tura de obicei aterizeaza intr-un pandispan. Clasic. Ei bine anul asta a fost sa fie o prajitura cu cirese si ricotta – si cu un strop de esenta de migdale, for good measure.

prajitura cu cirese si ricotta
prajitura cu cirese si ricotta

Si daca tot s-a intamplat sa stric traditia cu pandispanul, hai sa o stric pana la capat. Ingredientele din reteta care urmeaza sunt masurate cu lingura. O lingura normala, de supa, nimic sofisticat. Stiu, stiu: tocmai am dat peste cap toate regulile patiseriei profesionale. Dar hei… e vara, e soare, prajitura asta o faci dimineata si pana seara oricum nu mai ramane nimic, asa ca hai sa ne relaxam un pic si sa uitam de cantar de data asta. Da, da – si de cantarul de bucatarie, dar si de cantarul ala la care te uiti cu groaza in fiecare dimineata (you know what I’m talking about).

prajitura cu cirese si ricotta

Ingredientele din reteta de mai jos sunt pentru o tava rotunda cu diametrul de 25 cm. Daca tava ta e mai mica, ajusteaza numarul de linguri. As zice 5 pentru o tava cu diametrul de 22 cm, respectiv 4 pentru o tava cu diametrul de 20 cm. Ca ultima observatie, eu am folosit un standing mixer, dar cu siguranta acelasi rezultat il obtii si cu telul, respectiv spatula.

Daca nu ai la indemana ricotta – poti folosi branza proaspata de vaca, doar ai grija sa o lasi bine la scurs inainte.

prajitura cu cirese si ricotta
prajitura cu cirese si ricotta

Prajitura cu cirese si ricotta

Ingredients

  • 6 oua albusurile separate de galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri ulei de masline
  • 6 linguri faina alba
  • 6 linguri ricotta scursa bine
  • 1 ligurita praf de copt
  • 3 picaturi esenta de migdale
  • 750 g cirese fara samburi
  • 1 cubulet unt
  • 1 lingura faina
  • 1 lingurita zahar pudra

Instructions

  • Preincalzeste cuptorul la 180°C (cu ventilatie).
  • Tapeteaza tava cu unt si faina si scutura excesul de faina.
  • Bate albusurile in mixer, la viteza medie, pana cand devin pufoase, apoi adauga treptat zaharul.
  • Adauga treptat galbenusurile, unul cate unul, continuand mixarea.
  • Adauga esenta de migdale si apoi treptat uleiul.
  • Opreste mixerul si inlocuieste telul cu paleta.
  • Reporneste mixerul la viteza medie si adauga treptat branza, praful de copt si faina.
  • Opreste mixerul, adauga ciresele si amesteca usor cu o spatula.
  • Transfera compozitia in tava si da la cuptor timp de 45 minute.
  • Scoate prajitura din cuptor si las-o sa se raceasca.
  • Adauga zahar pudra chiar inainte de servire.

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *






This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.