Supa crema de morcovi cu mascarpone si portocala
O supa crema de morcovi, delicata si catifelata, cu mascarpone si arome subtile de portocala
Daca tot am inceput anul cu chestii light & easy, m-am gandit ca o supa crema de morcovi s-ar incadra perfect in peisaj. Supa crema de morcovi am intalnit-o pentru prima data prin 2010, imediat dupa ce m-am mutat in Londra. Aici am fost surprinsa sa aflu ca ceea ce stiam eu sub denumirea de supa – respectiv supa clara de pasare sau de legume, cu taitei ori galuste de gris – este o raritate. In schimb, magazinele si restaurantele au o oferta foarte vasta de supe creme, de obicei din legume de sezon, condimentate in fel si chip. Denumirile variaza: le-am am intalnit in restaurante sub denumirea simpla de “soup” sau in supermarket sub denumiri gen “cream of [tomato/carrot/etc] soup”. However, in limba romana consider ca este usor impropriu sa fie numite “supe”, deoarece cred ca e necesar sa le delimitam de supele clare cu care suntem obisnuiti. La fel, as avea oarecare indoieli in a le numi simplu “creme” – din nou, pentru a le delimita intr-un fel de cremele dulci, utilizate la torturi si prajituri. Ca de obicei, when in doubt …ask Larousse. So, here we go: facem in continuare teoria supei – daca nu de altceva, macar pentru a elimina confuziile si a clarifica niste termeni.
Larousse Gastronomique (eu am o editie concisa, retiparita in 2011, dupa editia publicata initial in 2007), clasifica supele in doua categorii: “clear soups” (supe clare), unde intra supe ca boullion sau consomme si “thick soups” (supe dense, sau groase – daca vreti) care cuprinde 4 sub-categorii: puree-soups (obtinute din piureuri de legume), bisques (obtinute din crustacee si imbogatite cu smantana dulce), cream soups (ingrosate cu sos bechamel ori un roux si imbogatite cu smantana dulce) si veloutee/veloute sups (ingrosate cu galbenus, unt si smantana dulce). Dezvoltand pe marginea supelor-crema, Larousse le defineste separat de supe si separat de creme, ca fiind supe dense/groase, cu o textura fina, cremoasa. In mod traditional supele-crema au la baza un roux obtinut din faina, grasime si supa de baza/stock, eventual lapte. Roux-ul are rolul de a fi baza pentru ingredientele continute in supa si de a o ingrosa supa. Ulterior, supa este pasata, apoi este trecuta prin sita. Supele crema pe baza de radacinoase nu au nevoie de roux pentru a fi ingrosate – amidonul din legume fiind suficient. Supele crema sunt de obicei imbogatite cu smantana dulce, lapte sau alte produse derivate. In acest context, consider ca este suficient de clar faptul ca ar fi impropriu sa denumim supele de acest gen ca fiind “creme”. However, avand in vedere implicatii de natura regionala, in special in regiunile unde supa in mod traditional are o consistenta densa/groasa, consider ca nu ar fi complet gresit ca ele sa fie numite generic “supe”. Cu toate astea insa, denumirea corecta ramane cea indicata de Larousse, respectiv cream soup, adica supa crema.
Na bun, gata cu teoria, hai sa vedem cum stau lucrurile si in practica 🙂
Supa crema de morcovi este una dintre cele mai populare in Anglia, in special in perioada de toamna-iarna. Variatiunile care aici se gasesc in mod frecvent includ: supa crema de morcovi cu ghimbir, supa crema de morcovi cu harissa si supa crema de morcovi cu coriandru. Oarecum de inteles, pentru ca englezilor le plac condimentele si influentele asiatice. In timp am ajuns si eu sa iubesc ghimbirul si coriandrul, dar si condimentele cu tenta hot, desi la inceput n-as putea spune ca am fost foarte incantata de cunostinta cu ele. Cred ca in definitiv e o chestie de curiozitate, iar apoi de obisnuinta. Iar daca acum cativa ani nici nu mi-ar fi trecut prin cap sa pun mana pe o legatura de coriandru, acum nici nu ma apuc de gatit vreun curry daca stiu ca nu am coriandru in frigider.
Revenind la supa crema de astazi, asocierea morcovilor cu portocala si mascarpone poate parea usor ciudata la prima vedere, dar eu am considerat ca merita o sansa, asa ca here we are. Supa este usor dulceaga – pe de o parte de la morcovi, dar si de la sucul de portocala. Pentru a balansa putin gustul, am pus si coaja si zeama de la o jumatate de lamaie. Ingredientul ascuns din aceasta reteta este insa cumin-ul (fratele asiatic al chimenului, pe care noi il cunoastem mai bine). Semintele de cumin prajite elibereaza o aroma parfumata, cu gust nuctat, usor pamantiu, care cred eu ca se combina frumos de tot cu morcovul. Am folosit foarte putina sare in supa – doar cat sa permita aromelor sa se intensifice. In schimb am preferat sa sarez bine crutoanele si semintele de dovleac, tocmai pentru a crea contrastul de dulce-sarat. Adaosul de mascarpone are rolul de a contribui la textura fina, cremoasa a supei, si de a aduce o nota de indulgenta. O smantana dulce, grasa (double-cream) ar avea in mare cam acelasi efect, insa daca ar fi sa aleg as alege cu ochii inchisi mascarpone. Desigur, reteta suporta variatiuni si interpretari. For instance, mi-ar placea o varianta cu grapefruit in loc de portocala, dar si o varianta spicy, cu condimente mai indraznete, poate un ulei cu chili, ras-el-hanout sau harissa. La fel, carnivorii ar putea incerca o varianta cu cateva fasii de bacon prajite in ulei spicy, sau chiar cateva bucatele crocante de chorizo.
Metoda de preparare pentru supa crema de morcovi este simpla si nu implica tehnici dificile. As insista totusi sa o treceti printr-o sita fina inainte de a o servi – este o etapa esentiala daca vreti sa obtineti acea textura fina, cremoasa. O portie de supa crema de morcovi cu mascarpone si portocala are putine calorii (sub 300 de calorii pentru o portie de 250 grame), asa ca puteti compensa cu o cina mai indulgenta. Totusi, atentie la grasimi! Valorile ridicate de la capitolul “grasimi” din graficul de nutririe sunt date de adaosul (generos, I might say) de mascarpone. Daca sunteti la dieta, incercati sa reduceti cantitatea de mascarpone, sau sa inlocuiti cu o smantana dulce mai slaba, insa atentie la consistenta – pentru ca aceasta este mai lichida (eventual reduceti cu 50 de grame cantitatea de apa din reteta).
Ingrediente
- 20 grame ulei de floarea soarelui
- 5 grame seminte de cumin (*optional)
- doua cepe mici (aprox 50 grame) - tocate marunt
- doua bucati mici de tulpina de telina (aprox 50 grame) - tocate marunt
- 400 grame morcovi - curatati si taiati in rondele
- 400 ml apa
- zeama si coaja de la o jumatate de lamaie
- zeama si coaja de la o portocala
- sare Maldon
- 100 grame Mascarpone
- 4 felii de paine
- 50 grame seminte de dovleac
Metoda de preparare
- Se incinge bine uleiul intr-o cratita, apoi se adauga semintele de cumin si se lasa sa se prajeasca la foc mare pana cand incep sa isi elibereze aroma.
- In continuare, se reduce focul la mediu, se adauga ceapa si telina si se lasa sa se caleasca usor, amestecand din cand in cand.
- Cand ceapa incepe sa se inmoaie, se adauga morcovii si se lasa sa se caleasca cateva minute.
- La final, se adauga 400 ml apa, un praf de sare, zeama si coaja de lamaie, zeama si coaja de portocala.
- Se lasa sa fiarba la foc mediu pana cand morcovul devine moale.
- In continuare, se lasa la racit, apoi se transfera totul in bolul unui mixer si se paseaza cu ajutorul atasamentului pentru pasat. Daca doriti o consistenta mai densa, puteti retine 100 ml din cantitatea de lichid, adaugand treptat in timp ce pasati, pentru a regla densitatea.
- la final se adauga crema de mascarpone si se amesteca pana cand se omogenizeaza.
- Feliile de paine se taie in bucati, se condimenteaza cu cateva picaturi de ulei si sare Maldon si se pun impreuna cu semintele de dovleac intr-o tava. Se dau la cuptor (180 grade) timp de 5-6 minute, pana cand se rumenesc.
- Pentru servire, treceti supa printr-o sita fina, transferati in castronele si asezonati cu crutoane, seminte de dovleac si coaja de portocala.
In other news: pentru ca stiu ca multi dintre voi va petreceti timpul pe Instagram, m-am hotarat sa deschid o pagina de Instagram si in limba romana. Asadar, te astept si pe Instagram, pe pagina @mentasirozmarin.
Also, incepand cu luna Noiembrie am sa trimit prin email un newsletter lunar, care va contine noutati despre lumea culinara, restaurante, tendinte din gastronomia moderna si mici crampeie din viata mea la Londra. Te poti abona utilizand acest link. O sa fie interesant, iti promit
7 Comments
Natalia
Culoarea este absolut superba, iar combinatia dintre cumin si portocala suna foarte interesant! De incercat!
Andra Constantinescu
Da, da! Neaparat de incercat! 😉
Lihet Voitsuk Andrea
e absolut perfecta supa asta, abia astept sa vina sambata sa o pregatesc si eu.
Andra Constantinescu
Merci Andrea! :*
Simona
Se poate folosi chimen in loc de cumin? Sau nu au aceeasi aroma? Nu am gasit cumin ieri si as vrea saincerc sa reproduc reteta
Andra Constantinescu
Buna Simona,
Chimenul are o aroma diferita fata de cumin. Mi-au mai scris persoane care nu au gasit cumin si fie au inlocuit cu chimen, fie nu au mai pus deloc. Daca iti place gustul de chimen poti sa pui, dar daca nu esti mare prietena cu el, lasa-l la o parte 🙂
Simona
Multumesc Andra, ador chimenul :). Acum e aproape gata. Mirosul e demential, sper ca si gustul sa fie la fel.