Retete vegetariene cu stil: ardei kapia cu ricotta si vinegreta cu marar
O reinterpretare a deja demodatilor ardei umpluti cu branza, nelipsiti de la mesele festive ale anilor ’80, acesti ardei kapia cu ricotta si vinegreta cu marar au o eleganta aparte si pot deschide cu succes o cina cu stil sau un pranz special.
Am uneori impresia ca timpul zboara: zilele trec cu o viteza uimitoare, evenimente mai mult sau mai putin importante se succed cu repeziciune, iar eu imi propun sa fac o mie de lucruri, doar ca sa realizez mai apoi ca nu am timp sa fac nici macar a zecea parte din ele! Mi-am propus sa va povestesc despre colectia mea de carti. Nu am reusit (inca), dar e si asta undeva, acolo, pe lista cu cele o mie de lucruri de facut. Mi-am propus sa va mai scriu cate ceva despre Venezia mea draga, dar nici asta nu am mai apucat. Am intrat parca in mijlocul unui vartej in care toata lumea (inclusiv eu, desigur) se grabeste sa faca ceva, sa ajunga undeva, intr-un ritm demn de un alergator profesionist. Iar in tot vartejul asta, aproape ca am uitat sa mai imi iau un ragaz si sa va mai scriu cate ceva.
In jurul meu, orasul se pregateste deja de Craciun, desi suntem abia la mijlocul lui Octombrie. In magazine au aparut deja dulciuri in ambalaje de sarbatoare, localurile preiau rezervari pentru cina de Craciun, iar lumea vorbeste despre unde isi va petrece Revelionul. De unde atata graba? Si mai ales, de ce? Am sentimentul ca ne gandim uneori prea mult la ce va fi si cum va fi, iar intre timp uitam sa ne bucuram de ce este acum.
Astazi insa, am luat o pauza. Am hotarat sa ma bucur de toamna, de dimineata racoroasa si de mirosul de ploaie, sa imi incant privirea si papilele gustative cu minunatele roade ale toamnei! Nu va pot spune de cata vreme visez la ardeii kapia, la culoarea lor minunata, aroma lor fabuloasa si mai mult decat atat, la minunata salata de de ardei copt a mamei, asezonata cu ulei si cateva picaturi de otet – ah, ce delicatesa!
Delicatesa ar putea fi – cred eu – si reteta pe care vreau sa v-o propun in continuare. Am plecat de la ardeii umpluti cu crema de branza – demodatul aperitiv, nelipsit de la mesele festive ale anilor ’80 si am inlocuit ardeiul crud cu ardei kapia copt. In continuare, crema de branza am simplificat-o putin – am vrut ceva light, care sa nu concureze foarte tare cu aroma ardeiului, iar ca plus de savoare am adaugat o vinegreta cu otet balsamic, ulei de masline extravirgin, marar si capere. Asa am ajuns la reteta de astazi: ardei kapia cu ricotta si vinegreta cu marar – o reteta delicioasa si destul de migaloasa, insa avantajul e ca poate fi preparata cu o zi inainte (eu chiar as recomanda acest lucru, pentru ca este inca si mai buna dupa ce a stat cateva ore la frigider).
Va las in continuare cu cateva fotografii din timpul prepararii si va invit sa testati si voi reteta, experimentand desigur daca doriti, cu branzeturile voastre preferate si cu condimentele favorite! 🙂
Retete vegetariene cu stil: ardei kapia cu ricotta si vinegreta cu marar
O reinterpretare a deja demodatilor ardei umpluti cu branza, nelipsiti de la mesele festive ale anilor '80, acesti ardei kapia cu ricotta si vinegreta cu marar au o eleganta aparte si pot deschide cu succes o cina cu stil sau un pranz special.
Servings: 4
Ingredients
- - 4 ardei kapia mari
- - sare grunjoasa
pentru crema de branza
- - 250 grame ricotta
- - 50 grame unt moale
- - 50 ml ulei de masline extravirgin
- - coaja de la o jumatate de lamaie
- - oregano proaspat
- - sare Maldon
- - piper negru proaspat macinat
pentru vinegreta
- - 50 ml ulei de masline extravirgin
- - 10 ml otet balsamic
- - marar proaspat
- - 50 grame capere in otet
- - sare Maldon
- - piper negru proaspat macinat
Instructions
- 1. Se coc ardeii (eu i-am copt pe aragaz, intr-o tigaie de fonta), intorcandu-i pe fiecare parte astfel incat sa se coaca uniform, pana cand incep sa se innegreasca la suprafata.
- 2. Cand ardeii sunt copti, se transfera intr-un vas si se presara cu sare grunjoasa. (Aproximativ o jumatate de lingurita de sare pentru fiecare ardei.) Nu va speriati de cantitatea mare de sare, rolul ei este de a ajuta la decojirea ardeilor. Se lasa acoperiti timp de 10-15 minute, iar apoi se decojesc.
- 3. Intre timp, se prepara crema de branza: se amesteca branza, impreuna cu untul si condimentele, pana acnd se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga apoi treptat uleiul, amestecand in continuare. Potriviti de sare si piper dupa propriile preferinte.
- 4. Se pregateste vinegreta: intr-un castronel se amesteca uleiul si otetul, se adauga mararul tocat marunt si caperele, iar in final se condimenteaza cu sare si piper.
- 5. Ardeii decojiti se taie cu grija pe lungime, apoi cu grija se inlatura membranele si semintele.
- 6. Se umplu ardeii cu amestecul de branza, si se aseaza pe un platou.
- 7. Se lasa la frigider timp de 2-3 ore (sau peste noapte).
- Serviti ardeii umpluti asezonati cu o cantitate generoasa de vinegreta.
9 Comments
Magda Adina
Imi place enorm de mult reteta !!! Trebuie incercata .Ador ardeii copti atat de mult cat ador si ricotta !! 😉
Andra Constantinescu
My dear, abia astept sa o incerci! Daca zici asa, atunci sunt convinsa ca o sa iti placa!
Hugs! :*
Ioana
Un deliciu, acum stiu ce pun pe masa de ziua mea.Pupici si o zi minunata iti doresc.
Andra Constantinescu
Ioana, sunt onorata sa fiu si eu prezenta intr-un fel la masa de ziua ta!
La multi ani frumosi si fericiti, draga mea! <3
Diana
Nice! Imi plac mult ardeii copti si cred ca in combinatia aceasta sunt fantastici de buni. Hugs and kisses xoxo
Andra Constantinescu
Hug you right back dear! :*
Mala
Urmaresc de mult timp ‘Menta si rozmarin’ si crede-ma ca m-am simtit, de fiecare data, ca un invitat la palat. O eleganta aparte, un stil extraordinar de-a face o poveste din ceea ce multumeste stomacul ca sa nu mai vorbesc de faptul ca retetele propuse te fac sa pleci capul in fata ineditului lor…
Nu pot decit sa aduc lauda celei care imprastie lumii din talentul pe care, cu prisosinta-l poseda.
Cit despre reteta aci de fata… sunt absolut convinsa ca este fabuloasa.
Andra Constantinescu
Draga Mala,
da-mi voie te rog sa plec si eu capul in fata cuvintelor tale minunate! Iti multumesc din suflet si iti transmit un gand frumos si o imbratisare din indepartata Londra!
Te pup draga mea! :*
Victoria Consult
Arata minunat! Vreau si eu o portie! 🙂