Timisoara: The Coffee Project [review]
Pasionatii de cafea din Timisoara (si nu numai) au acum un loc doar al lor: The Coffee Project este mai mult decat o simpla cafenea – este un loc unde cafeaua ti se dezvaluie intr-o poveste magica despre arome, pasiune si savoare.
O cafea buna poarta cu ea o intreaga poveste, iar daca stai sa o asculti, un fabulos univers ti se dezvaluie pe masura ce sorbi din licoarea maronie. Este o poveste seducatoare ce te poarta pe meleaguri indepartate, acolo unde razele soarelui mangaie planta de cafea cu atata tandrete incat fructele ii devin rosii ca focul, ascunzand sub coaja lor adevarate comori.
Istoria cafelei incepe in vremuri de mult apuse iar legenda spune ca undeva in jurul anului 800, un cioban arab pe nume Kaldi a descoperit efectele revigorante ale fructului de cafea pe o pasune din Etiopia, dupa ce a observat ca una din oile sale, infruptandu-se din fructele rosii a devenit extrem de vioaie. Ciobanul a testat el insusi fructele datatoare de energie apoi le-a dus spre testare la o manastire din apropiere. Calugarii au descoperit pe loc efectele benefice ale boabelor magice, care ii tineau trezi in miez de noapte, si au inceput sa le consume cu constiinciozitate. Boabele de cafea au calatorit rapid peste Marea Rosie, ajungand in Arabia, unde se pare ca au fost pentru prima data prajite, apoi fierte. Asa s-a nascut, se pare, ceea ce noi astazi numim “cafeaua noastra, cea de toate zilele”! 🙂 Desigur, ca orice legenda care vine din vremuri atat de indepartate, exista numeroase interpretari si variante ale acestei istorioare, insa cert este ca de atunci si pana in zilele noastre, cafeaua a devenit bautura preferata pentru o mare parte a populatiei. Myself included!
Prima documentare scrisa despre o cafenea publica dateaza din anul 1475 si face referire la cafeneaua Kiva Han din Constantinopol (actualul Istanbul). In acele vremuri, cafeaua era fiarta in ibric de arama si servita nefiltrata iar obiceiul se mai pastreaza si in prezent, cafeaua servita in acest fel purtand denumirea generica de “cafea turceasca”. In Europa, prima cafenea se deschide la Venezia in anul 1645, urmand apoi Parisul si Londra in anul 1652. In Romania, prima cafenea se pare ca a fost deschisa in anul 1667 in inima Bucurestiului de un anume Kara Hamie, in locul unde acum se afla cladirea Bnacii Nationale a Romaniei. Vazute initial ca localuri elitiste, accesibile doar celor cu multa dare de mana, cafenelele au devenit in scurt timp extrem de populare, transformandu-se incet-incet in localuri accesibile tuturor.
Mi-as fi dorit sa va pot scrie cateva cuvinte si despre prima cafenea deschisa in Timisoara, insa pana la acest moment nu am reusit sa gasesc nici o informatie despre acest subiect. Am sa va povestesc in schimb despre o cafenea foarte draga mie, deschisa in Timisoara la inceputul acestui an: este vorba despre “The Coffee Project”.
Am intrat pentru prima data la The Coffee Project in luna Martie a acestui an, cu ocazia vizitei mele in Timisoara, iar prima senzatie a fost aceea ca am intrat in casa unor prieteni. Atmosfera degajata si prietenoasa, locatia mica, dar in acelasi timp foarte aerisita si mirosul de cafea proaspat macinata m-au cucerit pe loc, astfel ca in foarte scurt timp mi-am stabilit aici “biroul” pe toata durata sederii mele in Timisoara. Am revenit la finele lunii Noiembrie si am gasit aceeasi atmosfera prietenoasa, acelasi miros de cafea proaspata si in plus o terasa cocheta, ideala pentru a savura cateva zile superbe de toamna tarzie. Asa m-am hotarat sa scriu despre The Coffee Project – si sunt convinsa ca dupa ce veti citi aceste randuri va veti dori si voi sa cunoasteti acest loc fermecat!
The Coffee Project este o locatie inedita in peisajul Timisorean al cafenelelor. Condusa de doi oameni pasionati (Vlad si Dan), cafeneaua The Coffee Project nu are nimic din zumzetul si agitatia cafenelelor cu care esti obisnuit intr-un oras mare. Din contra, aici gasesti o oaza de liniste, un loc unde poti savura o cafea preparata la aeropress sau chemex, ori un clasic espresso sau cappuccino, afland in acelasi timp tot ce vrei sa stii despre despre originea cafelei pe care o servesti. Vlad si Dan sunt mai mult decat bucurosi sa impartaseasca cu tine pasiunea lor pentru cafea. Intreaba-i orice: de unde vine cafeaua pe care ti-o servesc, ce caracteristici are, cum a fost cultivata, cum a fost culeasa, cum a fost prajita, cum a fost macinata si cum a fost preparata. Provoaca-i la o degustare cu cafelele pe care le au in stoc, provoaca-i la o discutie despre “corpul” cafelei si cum este influentat gustul cafelei de zona in care aceasta a fost cultivata ori de felul in care boabele au fost prajite Vei avea parte de o discutie agreabila, de o conversatie prietenoasa si vei afla printre altele ca la The Coffee Project cafeaua este importata din UK de la o prajitorie artizanala (Has Bean Coffee) iar in alegerea furnizorului, factorul artizanal, non-corporate a fost un element-cheie. Pentru cunoscatorii de cafea de specialitate, brandul Has Bean Coffee este unul dintre cele mai renumite din lume, datorita calitatii exceptionale a cafelei prajite, stilul de prajire fiind medium roast.
Insa nu doar cafeaua o sa va incante simturile la The Coffee Project, desi eu va marturisesc sincer ca dupa ce am degustat un espresso de la Has Bean – un amestec de Sumatra si Salvador – am fost cucerita definitiv. Ciocolata calda este absolut fabuloasa si este servita ca la carte, cu marshmallows. Va recomand cu multa caldura Spicy Hot Chocolate – condimentata cu chili si mirodenii exotice, este perfecta pentru zilele racoroase ce au inceput deja sa vina.
Aceeasi atentie la detalii si selectie riguroasa a furnizorilor o gasiti si in oferta de ceaiuri de la The Coffee Project. In selectia produselor oferite spre vanzare, Vlad si Dan s-au asigurat ca pe intregul lant comercial – de la cultivator si pana la importatorul final – se afla doar oameni pasionati, iar produsele oferite sunt de cea mai inalta calitate. Va recomand sa incercati unul din ceaiurile marca Suki – un brand extrem de exclusivist din UK care furnizeaza ceaiuri pentru Patisserie Valerie si Dobbies Food Halls – s-ar putea sa aveti sansa de a degusta chiar unul dintre ceaiurile lor premiate la Great Taste Awards 2013.
Odata cu aparitia cafenelei The Coffe Project in Timisoara, lucrurile intr-adevar s-au schimbat! Fie ca esti un pasionat al cafelei, un fin cunoscator, ori doar un simplu degustator ocazional, acum ai ocazia de a savura o cafea cu adevarat fabuloasa! Eu va invit sa le treceti pragul si desigur, va astept cu drag comentariile si impresiile.
The Coffee Project
Str. Mercy nr. 3, Timisoara, 300085
Tel: 0723682238
Facebook: The Coffee Project
12 Comments
Cristina
Daca ajung in Timisoara, aici merg cu siguranta!
Mirela Novacescu
Unde se află aceasta cafenea? În ce zonă a Timisoarei? Vreau să merg si eu să savurez o cafea Bună.
Andra Constantinescu
Mirela, cafeneaua se afla in Piata Unirii, str. Mercy nr.3
Andra Constantinescu
Cristina, cu siguranta iti va placea! <3
Margot
Mi-a placut la nebunie sa citesc documentarea despre cafea, este unul dintre cele mai pasionante subiecte! Este interesant ca si eu am facut o sumara istorie a cafenelelor intr-unul dintre episoade, dar am gasit alte date, similare oricum.
La Timisoara nu am ajuns inca, dar daca ajung The Coffe Project va fi cu siguranta pe lista! Poate ne si intalnim pe acolo, cine stie? 😀 Ar fi frumos.
Te pup, draga mea Andra, si iti multumesc pentru ca iarasi m-ai facut sa incep ziua cu un zambet printr-un articol asa frumos!
Andra Constantinescu
My dear, iti imaginezi ca si mie mi-a placut foarte tare partea de documentare. Chiar e un subiect frumos, ma gandesc sa il mai reiau si cu alte ocazii, pentru ca sunt multe de spus aici 🙂
Timisoara zici? Why not? Poate ne intelegem cu baietii de la Coffee Project si facem un studiu mai amplu – ce zici?
Hugs :*
Pingback:
Pingback:
Alex
Deci pe departe cea mai buna cafenea din timisoara, cafea cu un gust divin si sortimente la car nici nu te gandesti ca exista ,atmosfera relaxanta,muzica buna si cam tot ce ai vrea de la o cafenea.
Oana
Am fost astazi la aceasta cafenea. Dezamagirea a fost imensa. Am ajuns acolo datorita acestui blog care suna atat de atragator…..
Odata ajunsi acolo, nu am avut cu cine vorbii, ospatarita au spus ca nu au decat un singur tip de cafea care il servesc, si daca vrem alta cafea sa venim maine cand este in tura colega. (?????!!!) am intrebat, ea stie mai multe detaliid espre tipurile de cafea? A spus nu, dar ea mia vinde din cand in cand la pasionati , dar nu e nimic pe stoc, o comanda si vine peste o saptamana sau mai mult.
Pacat, ideea e minunata, as fi vrut sa simt aroma unei cafele speciale, sa imi spuna cineva, sau sa citesc, istoria cafelei respective.
Muzica era data la maxim, ca intr-o discoteca, doar ca era ora 6 pm. Pacat de concept, si de investitie, din pacate este sortit falimentului cu asemena angajati
Andra Constantinescu
Buna Oana,
imi pare rau ca ai avut o experienta neplacuta. Eu am fost aici in toamna anului 2013 si chiar mi s-a parut fascinant – atat locul, cat si oamenii de acolo (patronii si angajatii deopotriva). Mai mult decat atat, cei de acolo m-au inspirat sa caut mai multe informatii si in final sa descopar atat de multe despre cafea. Stiu ca la un moment dat se inchisese, datorita lucrarilor din Piata Unirii. Am aflat tot de la cititorii mei ca s-a redeschis, insa ceea ce imi povestesti tu pare complet din alt film. Pacat!
angel
Se pare ca au dat faliment ,,,,de fapt era previzibil cu astfel de amgajati , parerea mea daca ramineau distribuitori de cafea si tot era ok …si se supravietuia !