Vegetarian Recipes and Blog

Retete vegetariene de Craciun – selectie –

Andra Constantinescu | December 17, 2013 | IarnaRetete
Ce mananca un vegetarian de sarbatori?

Iata in continuare o selectie de retete vegetariene de Craciun si Anul Nou, care sper sa va inspire in pregatirea meniului de sarbatori fie ca sunteti vegetarieni sau nu πŸ™‚

 

Pentru ca multi dintre voi (inclusiv mama) m-ati intrebat ce mananca un vegetarian de Craciun, va prezint in continuare o selectie de retete vegetariene de Craciun si Anul Nou. Am selectat pentru voi cateva dintre retetele mele preferate, dar si cateva retete de pe alte bloguri tare dragi mie, in speranta ca veti gasi aici inspiratie pentru meniul vostru de sarbatoare. Fie ca sunteti vegetarieni sau doar va doriti sa experimentati un meniu fara carne, ori poate aveti invitati vegetarieni la masa, veti gasi in cele de mai jos idei pentru aperitive, feluri principale si deserturi potrivite pentru perioada sarbatorilor de iarna.

1. Pateu de ciuperci cu brandy si cimbru – un aperitiv festiv care poate deschide cu succes orice meniu vegetarian de Craciun. Am folosit o combinatie de ciuperci Champignon si ciuperci de padure pentru a obtine un gust intens, imbogatit cu arome fine de Brandy si usoare note de cimbru proaspat.

retete-vegetariene-de-craciun
Pateu de ciuperci cu brandy si cimbru

2. Salata de cuscus cu rodie, masline Kalamata si patrunjel – tot din categoria aperitive de sarbatoare, aceasta salata este lejera si foarte gustoasa. Combinatia de rodie, masline Kalamata si patrunjel proaspat ii da o nota fresh, iar prezentarea este foarte eleganta.

retete-vegetariene-de-craciun
Salata de cuscus cu rodie, masline Kalamata si patrunjel

3. Salata de zucchini cu Grana Padano si menta – aperitiv sau garnitura, aceasta salata este pe cat de simpla pe atat de gustoasa: o dovada in plus ca doar cateva ingrediente simple pot fi transformate intr-un preparat elegant si plin de savoare.

retete-vegetariene-de-craciun
salata de zucchini cu Grana Padano si menta

4. Tarta cu sparanghel, rosii si branza de capra – cu arome intense de branza proaspata de capra, cu marar si rosii suculente, alaturi de cateva fire delicate de sparanghel, aceasta tarta este perfecta pentru pranzul de Craciun. Serviti-o alaturi de cateva frunze de salata verde si desigur, acompaniata de un vin bun πŸ™‚

retete-vegetariene-de-craciun
Tarta cu sparanghel, rosii si branza de capra

5. Camembert en-croute cu merisoare, fistic si rozmarin – un preparat elegant, luxuriant si plin de savoare care poate fi prezentat ca fel principal, alaturi de o salata simpla cu frunze verzi si samburi de nuca.

retete-vegetariene-de-craciun
Camembert en-croute cu merisoare, rozmarin si fistic

6. Vinete la cuptor cu chili si iaurt grecesc – una dintre retetele mele preferate: simpla si de efect, va imblanzi si cel mai inrait carnivor, trust me! πŸ˜‰

retete-vegetariene-de-craciun
Vinete la cuptor cu chili si iaurt grecesc

7. Supa frantuzeasca de ceapa – daca sunteti iubitori de supe, aceasta este o propunere perfecta pentru meniul de Craciun: o reteta clasica a bucatariei franceze, aceasta supa este dovada indubitabila a faptului ca din ingrediente simple se pot obtine preparate extraordinare.

reteta-supa-de-ceapa

8. Hand-pies cu dulceata de struguri si brie – prajiturele elegante si delicate, cu branza fina si dulceata de struguri rosii: un deliciu!

retete-vegetariene-de-craciun
Hand-pies cu brie si dulceata de struguri

9. Prajitura Battenberg – o prajitura regala, daca ar fi sa ne luam dupa legenda care spune ca ea a fost creata in cinstea casatoriei printesei Victoria cu printul Louis de Battenberg. Ingredientele luxuriante: marzipan, migdale, extract de vanilie fac din aceasta prajitura un adevarat deliciu!

retete-vegetariene-de craciun

Prajitura Battenberg

10. Panettone – reteta traditionala. Nelipsit din meniul de sarbatoare in Italia, celebrul Panettone a devenit extrem de popular in lumea intreaga. Reteta traditionala italiana necesita timp si rabdare, insa rezultatul este cu adevarat spectaculos.

retete-vegetariene-de craciun
Panettone cu stafide si portocala confiata

Acestea au fost propunerile mele cu retete vegetariene de Craciun. Am cautat sa selectez 10 dintre cele mai frumoase si mai indragite retete de pe blog, in speranta de a va aduce putina inspiratie in pregatirea meniului de sarbatoare.

Si pentru ca stiu ca va e greu sa va hotarati, m-am gandit sa va mai ingreunez si eu putin decizia si sa va prezint in continuare cateva dintre retetele de pe alte bloguri tare dragi mie, retete care mie mi-au atras atentia si pe care vi le recomand cu toata dragostea:

Ana @BlogCuLegume ne aduce un adevarat festin vegetarian de Craciun cu mini-tarte cu ciuperci, spanac si piure de linte, ciuperci umplute cu quinoa si orez integral cu merisoare, rodie si goji.

Nicolle @BistroMargot ne invita la un desert frantuzesc cu stil si eleganta: Pere Belle Helene – o reteta fabuloasa si un episod special de sabatori cu povesti fermecatoare cum numai la Bistro Margot putem gasi! πŸ™‚

Andie ne imbie cu cozonaci “ca la mama acasa”. Trust me, daca nu as fi facut Panettone, cozonacii lui Andie erau clar pe masa mea de Craciun!

Diana @DisturbinglyDelicious m-a cucerit cu a ei Pull-apart Brioche cu dulce de leche: un desert simplu, savuros si perfect pentru sarbatorile de iarna

Catalina @KissTheCook ne tenteaza cu o supa vegana de napi porcesti (topinambur sau jerusalem artichoke). Nu stiu voi, dar eu vreau sa mai dau o sansa acestui ingredient care la prima intalnire nu mi s-a parut tocmai prietenos. On my Christmas list, ca sa zic asa ! πŸ˜‰

Alex @AlexJuncu transforma un banal platou de branza, struguri si nuci intr-o gustare plina de stil si rafinament. Check her out, e ceva magic acolo, pe blogul ei πŸ™‚

Love turta dulce? Me too! In cazul asta va invit sa treceti pe la Codruta @CodruDePaine. Zilele trecute m-a sunat mama sa imi povesteasca ce turta dulce buna a facut ea dupa reteta Codrutei. Eu doar atat mai am de spus: Mama, vreau si euuuuuuu!!!! <3

So… How about you? V-ati hotarat deja ce pregatiti de Craciun? Ati gasit o reteta care v-a atras atentia? Share the love then, lasati-mi un comentariu cu retetele voastre preferate, sa ne bucuram impreuna de sarbatori gustoase si savuroase!

Love,

Andra 

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

10 thoughts on “Retete vegetariene de Craciun – selectie –”

  1. Eu as putea pregati pentru Craciun orice de la tine de pe blog, toate retetele au acel “with a twist” cat sa vrei sa impresionezi pe cineva cu ele la timp de sarbatoare! Iti multumesc ca m-ai inclus in lista asta superba! Sarbatori Fericite, te imbratisez cu mult drag!

  2. noi ne-am trezit in ultima vreme ca am pregatit fara macar sa ne propunem sau sa ne dam seama mai multe retete vegetariene. dar fara sa fie ceva impus, ci pur si simplu asa ne-a dictat pofta.

    ma bucur ca ti-a placut noul episod, urmeaza biscotti πŸ™‚

    pup cu drag!

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.