Supa de ceapa
Taste of France
Supa de ceapa: o delicatesa frantuzeasca
Supa de ceapa – reteta
Ca o adevarata frantuzoaica invaluita in mister, reteta pentru supa de ceapa s-a lasat asteptata. Si cred ca in final a meritat toata aceasta asteptare, pentru ca este cu adevarat o reteta speciala. Aromele fine, imbinate cu grija fac din aceasta supa o delicatesa care iti bucura simturile si te indeamna sa petreci o vacanta a gusturilor pe meleaguri frantuzesti. Aceasta reteta vine sa demonstreze inca o data (daca cumva mai era nevoie) ca din ingrediente simple, alese si imbinate cu multa atentie putem crea mancaruri aromate si extrem de gustoase. In mod traditional, supa de ceapa se prepara cu stock de vita. Stock-ul de vita este cel de la care supa capata o culoare intensa si un gust complex. Pentru vegetarieni, reteta se poate adapta, folosind stock de legume (supa de legume).
Supa de ceapa
Ingrediente
- 50 grame unt
- 750 grame ceapa
- 2 catei de usturoi
- 2 litri de stock de vita (stock de legume pentru vegetarieni)
- 250 ml vin alb
- o frunza de dafin
- 2 crengute de cimbru
- 8 felii de bagheta sau 4 felii de paine de casa
- 100 grame branza Gruyere
Metoda de preparare
- Ceapa se curata de coaja si se taie in fasii subtiri. Usturoiul se toaca marunt.
- Untul se taie in cubulete si se pune la topit pe foc mic, intr-o cratita incapatoare. Cand untul s-a topit, se adauga ceapa si se lasa in continuare la foc mic, pentru aproximativ 25 de minute sau pana cand incepe sa se caramelizeze. Se amesteca din cand in cand.
- Se adauga usturoiul, apoi se adauga vinul, iar la final stock-ul, cimbrul si frunza de dafin. Lasati sa fiarba la foc mic pentru inca 25 de minute.
- Pregatiti feliile de paine: prajiti-le in toaster sau in cuptor la functia de grill pana cand se rumenesc.
- Pentru servire, asezati supa in boluri incapatoare, asezati cate doua felii de bagheta sau o felie de paine de casa, radeti deasupra branza Gruyere si introduceti bolurile in cuptor la functia de grill pentru un minut sau pana cand branza se topeste si capata o consistenta cremoasa.
14 Comments
Delicious Flavours
De foarte mult timp vreau sa incerc si eu aceasta supa, dar din diverse motive inca n-am apucat…
Arata foarte apetisanta, felicitari! :*
Andra
Draga mea, neaparat sa o incerci, vei iubi aceasta supa!
Te pup! :*
Margot
Ooo, ce calatorie neasteptata in Franta! Oare mai e nevoie sa iti spun cat de tare imi place? 😀
Andra
Te cred pe cuvant draga mea!
Supa asta de ceapa e France on a plate, daca pot sa spun asa! O iubesc si eu!
Te imbratisez cu drag,
Andra
Anonymous
Vreau sa o fac si eu dar nu stiu cu ce pot inlocui branza Gruyere. Ce textura are, este cascaval, branza cu mucegai?
Andra
Branza Gruyere are o textura asemanatoare cu cea a cascavalului. Poti folosi cu succes orice fel de cascaval de buna calitate.
Anca
Multumesc foarte mult! Si felicitari pentru site! Ma bucur ca s-a gandit si la noi vegetarienii cineva!
Andra
Cu mare placere Anca! Eu iti multumesc si te mai astept pe blog 🙂
Dana
Mie supa mi-a iesit un pic cam prea dulce. Exista vreo modalitate prin care sa o dreg?
Andra Constantinescu
Dana, numai daca ii pui putina smantana, la altceva nu ma pot gandi ca modalitate de a o drege.
Poate ai pus un vin dulce la inceput? Incearca data viitoare cu un vin sec 🙂
Anamaria
Daca te rog , nu stiu ce e supa vegetala
Andra Constantinescu
Supa vegetala e orice supa clara in care au fiert legume. Un exemplu: fierbi in apa o ceapa, morcovi, patrunjel, pastarnac, telina, ce ai la indemana, condimentezi cu sare, piper, foi de dafin daca vrei. Cand legumele sunt fierte, strecori zeama, lasi legumele la o parte si aia e supa vegetala 🙂
Anamaria
Merci 🙂 am uitat de intrebarea mea …. si am dat iar de reteta asta .. iar ma intrebam acuma ce e aia supa vegetala..apoi miam adus aminte ca intro zi am intrebat..oare nui aici intrebarea mea ? ba da :)) fac maine reteta
Pingback: