Budinca de paine cu unt reteta
Iarna,  Retete

Budinca de paine cu unt

pentru ca uneori cu totii avem nevoie de comfort food

budinca de paine cu unt, stafide si brandy 
 reteta Budinca de paine cu unt
 

Budinca de paine cu unt

Probabil unul dintre cele mai populare deserturi din Marea Britanie, budinca de paine cu unt (bread and butter pudding) este iubita deopotriva de copii si adulti. Avand doar cateva ingrediente de baza: paine, unt, lapte, oua si fructe uscate, acest desert este la indemana oricui. Cu atat mai mult cu cat nu necesita tehnici speciale pentru preparare. In general se foloseste paine alba, de obicei veche de trei-patru zile, painea proaspata nefiind recomandata pentru acest desert. Iata asadar o modalitate interesanta de a scapa de painea veche, transformand-o intr-un desert delicios.
Pentru mine budinca de paine cu unt castiga detasat la categoria “comfort food”, cu atat mai mult in serile lungi de iarna, cand parca nu-mi vine sa ies din casa in cautare de ingrediente complicate. Iar paine, unt, lapte si oua gasesc aproape oricand prin bucatarie. Mai mult decat atat, daca pe langa fructe uscate mai adaug si scortisoara (iar cine ma cunoaste stie cat de mult iubesc scortisoara), pot sa ma declar de-a dreptul fericita.
Fiind un desert atat de popular, desigur ca exista nenumarate variante. In loc de paine se poate fiolosi cozonac, panettone sau chiar croissante vechi. Stafidele pot fi inlocuite cu prune uscate, caise uscate sau chiar fructe confoate. Propunerea mea de astazi are ca ingredient-surpriza Brandy-ul. Recunosc cinstit ca pana acum cateva zile nu am mai folosit Brandy la gatit. Cumparasem o sticla pentru un alt desert dar de cand cu pateul de ciuperci am inceput sa indragesc Brandy-ul ca ingredient. So, adults only de data asta πŸ™‚ Dar daca aveti pitici acasa don’t worry, puteti face acest desert si kids-friendly inlocuind Brandy-ul cu ceai de musetel ori apa calduta infuzata cu esenta de portocale πŸ™‚
 
reteta Budinca de paine cu unt
 
Trimit aceasta reteta catre Kadia, care este gazda acestei luni la provocarea “Dulce Romanie“. Daca inca nu o cunoasteti pe Kadia, eu va invit cu drag sa o descoperiti, pentru ca are un blog absolut minunat, unde pe langa retete, ne mai povesteste si despre calatoriile ei prin lumea larga si despre nenumaratele carti pe care la citeste. Kadia draga, nu aveam cum sa lipsesc de la provocarea ta cu scortisoara! Sper ca vei indragi acest desert la fel de mult precum il indragesc si eu! πŸ™‚ 
 
Budinca de paine cu unt reteta 
 
Budinca de paine cu unt

Budinca de paine cu unt

Ingrediente

  • 200 gr paine alba (10-12 felii) veche de trei-patru zile
  • 50 gr unt
  • 100 gr fructe uscate (caise, stafide, prune etc.)
  • 80 ml Brandy
  • 500 ml lapte
  • 3 oua
  • 50 ml smantana dulce (optional)
  • 40 gr zahar
  • o lingurita scortisoara (pudra)

Metoda de preparare

  1. Intr-un castron se pun fructele uscate impreuna cu Brandy-ul, se acopera cu o folie si se lasa deoparte timp de 10-15 minute.
  2. Intre timp se indeparteaza coaja de la feliile de paine si se unge fiecare felie de paine cu unt, apoi se taie in jumatate, pe diagonala.
  3. Se unge o tava de marime medie cu unt si se aseaza in tava feliile de paine cu partea cu untul in sus.
  4. In acest moment puteti porni cuptorul pentru a-l preincalzi la 180 grade Celsius.
  5. Laptele impreuna cu smantana se pun pe foc si se lasa sa se incalzeasca, fara insa a ajunge la punctul de fierbere.
  6. Separat intr-un castron de aproximativ un litru, se amesteca ouale impreuna cu zaharul cu ajutorul unui tel, pana cand devin spumoase.
  7. Peste amestecul de oua si zahar se adauga treptat laptele cald, amestecand usor cu telul pentru a omogeniza compozitia. (Atentie: laptele trebuie sa fie cald, insa nu foarte fierbinte, altfel compozitia se va taia).
  8. In final se adauga in tava fructele scurse de zeama iar apoi crema de lapte si se pudreaza cu scortisoara din belsug.
  9. Se da la cuptor la 180 grade Celsius, timp de 30 de minute.
https://www.mentasirozmarin.ro/2013/12/reteta-budinca-de-paine-cu-unt.html
 

12 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.