Budinca de paine cu unt
pentru ca uneori cu totii avem nevoie de comfort food
budinca de paine cu unt, stafide si brandy
Budinca de paine cu unt
Probabil unul dintre cele mai populare deserturi din Marea Britanie, budinca de paine cu unt (bread and butter pudding) este iubita deopotriva de copii si adulti. Avand doar cateva ingrediente de baza: paine, unt, lapte, oua si fructe uscate, acest desert este la indemana oricui. Cu atat mai mult cu cat nu necesita tehnici speciale pentru preparare. In general se foloseste paine alba, de obicei veche de trei-patru zile, painea proaspata nefiind recomandata pentru acest desert. Iata asadar o modalitate interesanta de a scapa de painea veche, transformand-o intr-un desert delicios.
Pentru mine budinca de paine cu unt castiga detasat la categoria “comfort food”, cu atat mai mult in serile lungi de iarna, cand parca nu-mi vine sa ies din casa in cautare de ingrediente complicate. Iar paine, unt, lapte si oua gasesc aproape oricand prin bucatarie. Mai mult decat atat, daca pe langa fructe uscate mai adaug si scortisoara (iar cine ma cunoaste stie cat de mult iubesc scortisoara), pot sa ma declar de-a dreptul fericita.
Fiind un desert atat de popular, desigur ca exista nenumarate variante. In loc de paine se poate fiolosi cozonac, panettone sau chiar croissante vechi. Stafidele pot fi inlocuite cu prune uscate, caise uscate sau chiar fructe confoate. Propunerea mea de astazi are ca ingredient-surpriza Brandy-ul. Recunosc cinstit ca pana acum cateva zile nu am mai folosit Brandy la gatit. Cumparasem o sticla pentru un alt desert dar de cand cu pateul de ciuperci am inceput sa indragesc Brandy-ul ca ingredient. So, adults only de data asta π Dar daca aveti pitici acasa don’t worry, puteti face acest desert si kids-friendly inlocuind Brandy-ul cu ceai de musetel ori apa calduta infuzata cu esenta de portocale π
Trimit aceasta reteta catre Kadia, care este gazda acestei luni la provocarea “Dulce Romanie“. Daca inca nu o cunoasteti pe Kadia, eu va invit cu drag sa o descoperiti, pentru ca are un blog absolut minunat, unde pe langa retete, ne mai povesteste si despre calatoriile ei prin lumea larga si despre nenumaratele carti pe care la citeste. Kadia draga, nu aveam cum sa lipsesc de la provocarea ta cu scortisoara! Sper ca vei indragi acest desert la fel de mult precum il indragesc si eu! π
Budinca de paine cu unt
Ingrediente
- 200 gr paine alba (10-12 felii) veche de trei-patru zile
- 50 gr unt
- 100 gr fructe uscate (caise, stafide, prune etc.)
- 80 ml Brandy
- 500 ml lapte
- 3 oua
- 50 ml smantana dulce (optional)
- 40 gr zahar
- o lingurita scortisoara (pudra)
Metoda de preparare
- Intr-un castron se pun fructele uscate impreuna cu Brandy-ul, se acopera cu o folie si se lasa deoparte timp de 10-15 minute.
- Intre timp se indeparteaza coaja de la feliile de paine si se unge fiecare felie de paine cu unt, apoi se taie in jumatate, pe diagonala.
- Se unge o tava de marime medie cu unt si se aseaza in tava feliile de paine cu partea cu untul in sus.
- In acest moment puteti porni cuptorul pentru a-l preincalzi la 180 grade Celsius.
- Laptele impreuna cu smantana se pun pe foc si se lasa sa se incalzeasca, fara insa a ajunge la punctul de fierbere.
- Separat intr-un castron de aproximativ un litru, se amesteca ouale impreuna cu zaharul cu ajutorul unui tel, pana cand devin spumoase.
- Peste amestecul de oua si zahar se adauga treptat laptele cald, amestecand usor cu telul pentru a omogeniza compozitia. (Atentie: laptele trebuie sa fie cald, insa nu foarte fierbinte, altfel compozitia se va taia).
- In final se adauga in tava fructele scurse de zeama iar apoi crema de lapte si se pudreaza cu scortisoara din belsug.
- Se da la cuptor la 180 grade Celsius, timp de 30 de minute.
12 Comments
Kadia
Mor de pofta cam de cand am vazut poza pe facebook! Iar reteta mi se pare geniala, cu un pic de brandy. Imi aduce aminte de copilarie (budinca, nu brandiul) cand facea mama din cozonacii ramasi de la craciun, care se intarisera si nu-i mai manca nimeni. Vai ce miros de sarbatoare si amintiri din copilarie mi-ai starnit!
Andra Constantinescu
Kadia draga, ce idee mi-ai dat cu cozonacii! Intotdeauna ramane cozonac de la Craciun, am sa ii transmit mamei ideea ta, va fi incantata! π
Macy
Imi place mult budinca de paine. Iar aceasta reteta trebuie neaparat incercata π
Andra Constantinescu
Macy, neaparat sa o incerci! Te astept cu impresii dupa! :*
Margot
Eu mi-am inceput anul cu o astfel de budinca, a fost primul lucru pe care l-am pregatit pe 1 ianuarie. Acum, la final de an, devin nostalgica sa regasesc budinca de paine la tine. Mi-ai dat o idee, as putea sa fac din ea o traditie si sa o pregatesc mereu la inceput de an π
Andra Constantinescu
Ma bucur ca ti-am trezit nostalgii draga Margot! Eu am inceput anul asta cu paine, deci suntem undeva in aceeasi zona :))
Te imbratisez draga mea! :*
Corina Ureche
Nu m-as fi gandit la un desert din paine. Arata foare bine si cu siguranta voi incerca reteta; mereu ne ramane paine in casa si de fiecare data am o strangere de inima cand o arunc. Multumesc de reteta!
Andra Constantinescu
Cu mul;t drag Corina!Daca dupa sarbatori iti ramane cozonac, poate incerci si cu cozonac dupa cum spunea Kadia mai sus π
Pingback:
Mala
Hmmmm, un deliciu!
Din fericire, au si romanii o reteta asemanatoare de budica, reteta numita parca impropriu “papara” insa de-o bunatate exceptionala. Desi varianta ardeleneasca e una sarata, cea cu fructe si vanilie e o placere a simturilor.
ioanas
Mala fata draga, mi-ai starnit dileme si ar fi minunat daca m-ar indruma cineva catre vreun site cu “papara” aia de care vorbesti. Dileme din cauza ca eu papara ii zic la scramble eggs de cand ma stiu.
ioanas
Superbe arome imi vin acum in minte, salivez la fotografiile minunate si ma gandesc de-o ora la coji de portocala confiate pe care le-as baga din abundenta in pudding. Mie imi place sa-i fac o crusta de zahar.