reteta salata de cuscus cu rodie
Iarna,  Retete

Salata de cuscus cu rodie

retete de sarbatoare

salata de cuscus cu rodie, masline Kalamata si patrunjel 

reteta salata de cuscus cu rodie

Salata de cuscus cu rodie – ceva bun si sanatos pentru sarbatori

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi, iar lumea in jurul meu deja discuta despre meniul din ziua de Craciun, destinatii de Revelion, cadouri si intalniri cu familia si prietenii. Eu probabil ca nici in acest an nu voi fi alaturi de parintii si fratii mei, insa cu siguranta cativa prieteni tot voi aduna in jurul mesei in ziua de Craciun, astfel ca am inceput deja testele pentru meniul de sarbatoare. 
Cu siguranta meniul meu de sarbatori nu va fi unul traditional romanesc, ci mai degraba un meniu inspirat din bucatariile din lumea larga, pentru ca asa cum ma stiti, iubesc aromele orientale, sunt absoult indragostita de bucataria italiana, iar condimentele indiene imi pun papilele gustative pe jar. Asadar, asteptati-va in continuare la retete de hummus, clasicul panettone cu stafide si portocala confiata, painici aromate, poate chiar si un curry mai special, dar si alte surprize 🙂
 
Pentru inceput as vrea sa va deschid apetitul cu aceasta minunata reteta de salata de cus-cus cu rodie, rosii coapte si masline Kalamata. Eu as vedea aceasta salata ca facand parte dintr-o selectie de aperitive printre care s-ar afla un hummus fin, cateva cruditati, o selectie de masline, cateva felii de paine cu masline si o panzanella executata ca la carte. Insa inainte de a trece la reteta propriu zisa, as vrea sa va povestesc in cateva cuvinte despre ideea din spatele acestei retete si cum poate fi ea adaptata in functie de preferintele fiecaruia.
 

reteta salata de cuscus cu rodie

Salata de cuscus cu rodie – the story

Am plecat de la ideea de tabouleh – o salata libaneza cu bulgur, partunjel, rosii si castraveti, insa pentru ca nu am avut bulgur, iar combinatia de rosii si castraveti mi s-a parut prea simpla pentru un meniu de sarbatoare, am reinterpretat reteta de baza pentru tabouleh si am compus aceasta salata de cuscus cu rodie, masline Kalamata, rosii coapte si patrunjel din belsug. Rosiile le-am copt in prealabil la foc mic, impreuna cu cativa catei de de usturoi, sare, piper si ulei de masline, iar pentru dressing am folosit doar zeama de lime si ulei de masline extravirgin. Mi-au placut in mod particular rosiile aproape deshidratate si usor caramelizate, cu o aroma intensa, dulce – acrisoara si iz de usturoi – cred ca s-au combinat perfect cu maslinele Kalamata si impreuna cu patrunjelul si zeama de lime au scos din anonimat gustul fad al cuscus-ului. Rodia a venit oarecum natural, cu aroma sa dulce-acrisoara, sa completeze intregul peisaj si sa-i dea o nota festiva.

Desigur ca puteti adapta aceasta salata de cuscus dupa propriile preferinte, iar alaturi de rosii (coapte in cuptor sau doar crude, tocate marunt), puteti adauga ardei rosu si galben, lamai murate, ciuperci marinate sau dovlecel marinat. Posibilitatile sunt practic nelimitate, insa retineti ca in general cuscus-ul are nevoie de arome puternice si putina aciditate, pentru ca altfel este fad si fara prea multa personalitate.
 
 
Salata de cuscus cu rodie

Salata de cuscus cu rodie

Ingrediente

  • 200 grame cuscus
  • 300 ml apa clocotita
  • 20 grame unt
  • 100 grame rosii mici (cherry sau santini)
  • 2 linguri ulei de masline virgin
  • o lingurita de otet balsamic
  • 4 catei de usturoi
  • 100 grame samburi de rodie
  • 100 grame masline Kalamata
  • 100 grame patrunjel proaspat
  • zeama de la o jumatate de lime
  • ulei de masline extravirgin
  • sare Maldon
  • piper negru proaspat zdrobit

Metoda de preparare

  1. Se prepara cuscus-ul: intr-un castron incapator se pune cuscus-ul peste care se toarna apa clocotita. Se acopera si se lasa acoperit pana cand intreaga cantitate de apa este absorbita. La final se adauga untul si se amesteca cu o furculita pentru a separa grauntele de cuscus.
  2. Se prepara rosiile: intr-o tava se pun rosiile taiate in jumatate si cateii de usturoi nedecojiti, zdrobiti usor. Se adauga uleiul de masilne virgin, se condimenteaza cu sare Maldon si piper negru proaspat zdrobit si se da la cuptor, la 150 grade Celsius pentru aproximativ o ora, pana cand rosiile incep sa se caramelizeze usor.
  3. Se pregateste patrunjelul care trebuie spalat si tocat marunt. Fiti generosi cu patrunjelul, puneti cu curaj cel putin 100 grame, e delicios si foarte sanatos! ????
  4. Se asambleaza salata: se transfera cuscus-ul intr-un castron mai mare, apoi se adauga pe rand rosiile, maslinele, rodia si patrunjelul.
  5. Se condimenteaza salata: se stoarce zeama de lime, se adauga doua-trei linguri de ulei de masline extravirgin iar la final se condimenteaza cu sare Maldon si piper negru proaspat zdrobit.
  6. Tips & Tricks
  7. Puteti prepara salata cu cateva ore inainte de servire si o puteti pastra la frigider sau chiar la temperatura camerei. In acest caz, opriti-va dupa pasul 4 si condimentati salata doar inainte de a fi servita.
https://www.mentasirozmarin.ro/2013/12/reteta-salata-de-cuscus-rodie-kalamata.html
Acestea fiind spuse, va invit sa intram incet-incet in atmosfera de sarbatoare si sa ne rasfatam impreuna cu retete savuroase! 
Pofta buna! 
 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.