Salata de cuscus cu rodie
retete de sarbatoare
salata de cuscus cu rodie, masline Kalamata si patrunjel
Salata de cuscus cu rodie – ceva bun si sanatos pentru sarbatori
Salata de cuscus cu rodie – the story
Am plecat de la ideea de tabouleh – o salata libaneza cu bulgur, partunjel, rosii si castraveti, insa pentru ca nu am avut bulgur, iar combinatia de rosii si castraveti mi s-a parut prea simpla pentru un meniu de sarbatoare, am reinterpretat reteta de baza pentru tabouleh si am compus aceasta salata de cuscus cu rodie, masline Kalamata, rosii coapte si patrunjel din belsug. Rosiile le-am copt in prealabil la foc mic, impreuna cu cativa catei de de usturoi, sare, piper si ulei de masline, iar pentru dressing am folosit doar zeama de lime si ulei de masline extravirgin. Mi-au placut in mod particular rosiile aproape deshidratate si usor caramelizate, cu o aroma intensa, dulce – acrisoara si iz de usturoi – cred ca s-au combinat perfect cu maslinele Kalamata si impreuna cu patrunjelul si zeama de lime au scos din anonimat gustul fad al cuscus-ului. Rodia a venit oarecum natural, cu aroma sa dulce-acrisoara, sa completeze intregul peisaj si sa-i dea o nota festiva.
Ingrediente
- 200 grame cuscus
- 300 ml apa clocotita
- 20 grame unt
- 100 grame rosii mici (cherry sau santini)
- 2 linguri ulei de masline virgin
- o lingurita de otet balsamic
- 4 catei de usturoi
- 100 grame samburi de rodie
- 100 grame masline Kalamata
- 100 grame patrunjel proaspat
- zeama de la o jumatate de lime
- ulei de masline extravirgin
- sare Maldon
- piper negru proaspat zdrobit
Metoda de preparare
- Se prepara cuscus-ul: intr-un castron incapator se pune cuscus-ul peste care se toarna apa clocotita. Se acopera si se lasa acoperit pana cand intreaga cantitate de apa este absorbita. La final se adauga untul si se amesteca cu o furculita pentru a separa grauntele de cuscus.
- Se prepara rosiile: intr-o tava se pun rosiile taiate in jumatate si cateii de usturoi nedecojiti, zdrobiti usor. Se adauga uleiul de masilne virgin, se condimenteaza cu sare Maldon si piper negru proaspat zdrobit si se da la cuptor, la 150 grade Celsius pentru aproximativ o ora, pana cand rosiile incep sa se caramelizeze usor.
- Se pregateste patrunjelul care trebuie spalat si tocat marunt. Fiti generosi cu patrunjelul, puneti cu curaj cel putin 100 grame, e delicios si foarte sanatos! ????
- Se asambleaza salata: se transfera cuscus-ul intr-un castron mai mare, apoi se adauga pe rand rosiile, maslinele, rodia si patrunjelul.
- Se condimenteaza salata: se stoarce zeama de lime, se adauga doua-trei linguri de ulei de masline extravirgin iar la final se condimenteaza cu sare Maldon si piper negru proaspat zdrobit.
- Puteti prepara salata cu cateva ore inainte de servire si o puteti pastra la frigider sau chiar la temperatura camerei. In acest caz, opriti-va dupa pasul 4 si condimentati salata doar inainte de a fi servita.
One Comment
Pingback: