Vegetarian Recipes and Blog

Retete de sarbatoare: Pateu de ciuperci cu Brandy si cimbru [lacto-vegetarian]

Andra Constantinescu | December 9, 2013 | Retete

Continuam seria retetelor de sarbatoare cu o noua reteta la sectiunea aperitive: pateu de ciuperci cu Brandy si cimbru – combinatia de ciuperci si cimbru este fabuloasa, iar Brandy-ul aduce o nota festiva acestui preparat.

 
reteta-pateu-ciuperci-brandy
 
Asa cum v-am promis zilele trecute, astazi contiuam seria preparatelor vegetariene de sarbatoare cu o reteta potrivita atat pentru pranzul din ziua de Craciun, cat si pentru cina festiva de Anul Nou. 
Pentru multi vegetarieni ciupercile sunt o optiune atunci cand vine vorba de inlocuit carnea din diverse preparate, iar reteta de astazi vine sa aduca o nota festiva unui preparat aparent simplu. In zilele obisnuite as face un pateu din ciuperci Champignon, pentru ca sunt cele mai accesibile si se gasesc in orice perioada a anului, insa pentru ca am vrut ceva mai deosebit pentru sarbatori, in aceasta reteta am ales o selectie de ciuperci de padure si ciuperci Champignon albe si maro. Si pentru ca am vrut un pateu de ciuperci putin mai special, am adaugat pe final si un paharel de Brandy care a adus zic eu, o nota festiva. 
 
reteta-pateu-ciuperci-brandy
 
Un element nou pe care l-am introdus in aceasta reteta este acela ca am ales sa dau la cuptor ciupercile de padure pentru a le intensifica aroma, in vreme ce ciupercile Champignon le-am gatit pe aragaz pentru a putea controla mai usor cantitatea de lichid. Daca doriti sa simplificati reteta, desigur ca puteti elimina faza de coacere in cuptor, insa eu va asigur ca acele ciuperci coapte in cuptor dau o aroma speciala. Brandy-ul l-am adaugat pe final pentru ca am vrut sa obtin o aroma puternica, insa daca doriti o aroma mai subtila il puteti adauga in faza de inceput. Daca insa nu aveti Brandy puteti folosi cu succes vin alb pe care va trebui sa il adaugati la inceput, impreuna cu ciupercile Champignon.
 
reteta-pateu-ciuperci-brandy
 
Si daca tot e sarbatoare, m-am gandit si la o idee de prezentare cu aer festiv: in loc de traditionalul borcan, va sugerez sa serviti pateul in shot-uri individuale pentru fiecare invitat. Cantitatea e suficienta pentru o felie de paine, iar efectul e garantat ๐Ÿ™‚ 
 
reteta-pateu-ciuperci-brandy
 
 
Pateu de ciuperci cu Brandy si cimbru
Serves 8
Continuam seria retetelor de sarbatoare cu o noua reteta la sectiunea aperitive: pateu de ciuperci cu Brandy si cimbru. Combinatia de ciuperci si cimbru este fabuloasa, iar Brandy-ul aduce o nota festiva acestui preparat.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
50 min
Total Time
1 hr
Prep Time
10 min
Cook Time
50 min
Total Time
1 hr
Pentru pateul de ciuperci
  1. - 250 grame ciuperci Champignon albe si maro
  2. - 150 grame ciuperci de padure
  3. - 50 grame ceapa (daca e posibil folositi ceapa esalota)
  4. - 4 catei de usturoi
  5. - 20 ml ulei de masline virgin
  6. - 20 ml apa
  7. - 50 grame unt
  8. - cateva crengute de cimbru
  9. - 50 ml Brandy
  10. - sare
  11. - piper negru proaspat macinat
Pentru "sigilare"
  1. - 200 grame unt
Instructions
  1. 1. Pentru prepararea ciupercilor la cuptor: se pun intr-o tava ciupercile de padure impreuna cu 3 catei de usturoi zdrobiti, se condimenteaza cu sare si piper, se adauga doua crengute de cimbru si se stropesc cu ulei de masline. Se da tava la cuptor, la 200 grade Celsius timp de 20 de minute.
  2. 2. Intre timp, se taie marunt ceapa si se zdrobeste cu lama cutitului al patrulea catel de usturoi.
  3. 3. Ciupercile Champignon se taie in felii nu foarte subtiri.
  4. 4. Se incing 50 grame de unt intr-o cratita, apoi se adauga usturoiul zdrobit si ceapa. Se adauga un sfert de lingurita de sare si se lasa la foc mediu timp de 3-4 minute, amestecand usor, pana cand ceapa devine transparenta.
  5. 5. In continuare se adauga ciupercile Champignon si cateva frunzulite de cimbru si se lasa pe foc timp de 20 de minute, pana cand apa lasata de ciuperci incepe sa scada. Pe final se adauga ciupercile de padure si 50 ml de Brandy si se mai lasa pe foc timp de 2 minute.
  6. 6. Se ia intreaga compozitie de pe foc si se lasa la racit, apoi se transfera intr-un food processor si se transforma in pasta.
  7. 7. Se transfera apoi pateul in recipiente de sticla sau ceramica (borcane, pahare, mici caserole)
  8. 8. Pentru sigilare, se topesc cele 200 grame de unt la foc mic, pana cand untul incepe sa se separe si la suprafata se formeaza o spuma alba. Se inlatura spuma alba de deasupra si se obtine astfel untul clarifiat. Se toarna untul in forme astfel incat sa acopere in totalitate pateul, formand un "sigiliu".
  9. 9. Pentru decor, se mai pot adauga deasupra cateva frunzulite de cimbru.
  10. 10. Se lasa la frigider pana cand untul se solidifica (minim 3 ore).
Tips & Tricks
  1. - puteti pregati pateul de ciuperci cu doua-trei zile inainte pntru ca se pastreaza foarte bine la frigider
  2. - pentru o experienta deosebita, serviti pateul pe felii de paine cu maia usor prajite pe grill sau pe crackers din faina integrala
Chef Andra Constantinescu http://www.mentasirozmarin.ro/
 
reteta-pateu-ciuperci-brandy.JPG
 
 Va doresc pofta buna si multa inspiratie in alegera retetelor pentru sarbatori! ๐Ÿ™‚
 

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

4 thoughts on “Retete de sarbatoare: Pateu de ciuperci cu Brandy si cimbru [lacto-vegetarian]”

  1. Faine retete. Pot sa te pomenesc la mine pe pagina de facebook. Cred ca sunt mult mai multe ciperci de padure care s-ar bucura de atentia ta . Ceva cu pastrav de fag sau galbiori ? Cu drag si spor .

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.