Vegetarian Recipes and Blog

Comfort food: Budinca de paine cu unt, fructe uscate si scortisoara [lacto-ovo-vegetarian]

Andra Constantinescu | December 10, 2013 | Retete

Pentru ca uneori avem nevoie de comfort food, astazi va propun o reteta simpla si foarte, foarte gustoasa: budinca de paine cu unt, fructe uscate si scortisoara – o modalitate ingenioasa de a folosi painea veche si de a o transforma intr-un desert rapid.

 
 
 Budinca-de-paine-cu-unt
 
Probabil unul dintre cele mai populare deserturi din Marea Britanie, budinca de paine cu unt – pe numele ei original “bread and butter pudding” – este iubita deopotriva de copii si adulti. Avand doar cateva ingrediente de baza: paine, unt, lapte, oua si fructe uscate, acest desert este la indemana oricui, cu ata mai mult cu cat nu necesita tehnici speciale pentru preparare. In general se foloseste paine alba, de obicei veche de trei-patru zile, painea proaspata nefiind recomandata pentru acest desert. Iata asadar o modalitate interesanta de a scapa de painea veche, transformand-o intr-un desert delicios.
Pentru mine budinca de paine cu unt castiga detasat la categoria “comfort food”, cu atat mai mult in serile lungi de iarna, cand parca nu-mi vine sa ies din casa in cautare de ingrediente complicate, iar paine, unt, lapte si oua gasesc aproape oricand prin bucatarie. Mai mult decat atat, daca pe langa fructe uscate mai adaug si scortisoara (iar cine ma cunoaste stie cat de mult iubesc scortisoara), pot sa ma declar de-a dreptul fericita!
Fiind un desert atat de popular, desigur ca exista nenumarate variante, iar propunerea mea de astazi are ca ingredient-surpriza Brandy-ul. Recunosc cinstit ca pana acum cateva zile nu am mai folosit Brandy la gatit, iar sticla am luat-o de fapt pentru un alt desert (pe care am sa vi-l dezvalui saptamana viitoare, aveti putina rabdare va rog), dar de cand cu pateul de ciuperci am inceput sa indragesc Brandy-ul ca ingredient. So, adults only de data asta, insa daca aveti pitici acasa don’t worry, puteti face acest desert si kids-friendly inlocuind Brandy-ul cu ceai de musetel ori apa calduta infuzata cu esenta de portocale πŸ™‚
 
reteta-budinca-de-paine-cu-unt
 
Trimit aceasta reteta catre Kadia, care este gazda acestei luni la provocarea “Dulce Romanie“. Daca inca nu o cunoasteti pe Kadia, eu va invit cu drag sa o descoperiti, pentru ca are un blog absolut minunat, unde pe langa retete, ne mai povesteste si despre calatoriile ei prin lumea larga si despre nenumaratele carti pe care la citeste. Kadia draga, nu aveam cum sa lipsesc de la provocarea ta cu scortisoara! Sper ca vei indragi acest desert la fel de mult precum il indragesc si eu! πŸ™‚
 
reteta-budinca-de-paine-cu-unt
 
 
Budinca de paine cu unt, fructe uscate si scortisoara
Serves 4
Pentru ca uneori avem nevoie de comfort food, astazi va propun o reteta simpla si foarte, foarte gustoasa: budinca de paine cu unt, fructe uscate si scortisoara - o modalitate ingenioasa de a folosi painea veche si de a o transforma intr-un desert rapid.
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Ingredients
  1. - 200 grame paine alba (10-12 felii) veche de trei-patru zile
  2. - 50 grame unt
  3. - 100 grame fructe uscate (caise, stafide, prune etc.)
  4. - 80 ml Brandy
  5. - 500 ml lapte
  6. - 3 oua
  7. - 50 ml smantana nefermentata (optional)
  8. - 40 grame zahar
  9. - o lingurita scortisoara (pudra)
Instructions
  1. 1. Intr-un castron se pun fructele uscate impreuna cu Brandy-ul, se acopera cu o folie si se lasa deoparte timp de 10-15 minute.
  2. 2. Intre timp, se indeparteaza coaja de la feliile de paine si se unge fiecare felie de paine cu unt, apoi se taie in jumatate, pe diagonala.
  3. 3. Se unge o tava de marime medie cu unt si se aseaza in tava feliile de paine cu partea cu untul in sus.
  4. 4. In acest moment puteti porni cuptorul pentru a-l preincalzi la 180 grade Celsius.
  5. 5. Laptele impreuna cu smantana se pun pe foc si se lasa sa se incalzeasca, fara insa a ajunge la punctul de fierbere.
  6. 6. Separat, intr-un castron de aproximativ un litru, se amesteca ouale impreuna cu zaharul cu ajutorul unui tel, pana cand devin spumoase.
  7. 7. Peste amestecul de oua si zahar se adauga treptat laptele cald, amestecand usor cu telul pentru a omogeniza compozitia. (Atentie: laptele trebuie sa fie cald, insa nu foarte fierbinte, altfel compozitia se va taia).
  8. 8. In final, se adauga in tava fructele scurse de zeama iar apoi crema de lapte si se pudreaza cu scortisoara din belsug.
  9. 9. Se da la cuptor, la 180 grade Celsius, timp de 30 de minute.
Tips & Tricks
  1. - in loc de Brandy puteti folosi ceai de musetel, Earl Grey, sau chiar apa calduta cu cateva picaturi de esenta de portocale
  2. - daca nu va place scortisoara, o puteti inlocui cu coaja rasa de portocala sau mandarina, ori cu extract de vanilie pe care il puteti adauga direct in crema de lapte
Chef Andra Constantinescu http://www.mentasirozmarin.ro/

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

12 thoughts on “Comfort food: Budinca de paine cu unt, fructe uscate si scortisoara [lacto-ovo-vegetarian]”

  1. Mor de pofta cam de cand am vazut poza pe facebook! Iar reteta mi se pare geniala, cu un pic de brandy. Imi aduce aminte de copilarie (budinca, nu brandiul) cand facea mama din cozonacii ramasi de la craciun, care se intarisera si nu-i mai manca nimeni. Vai ce miros de sarbatoare si amintiri din copilarie mi-ai starnit!

  2. Eu mi-am inceput anul cu o astfel de budinca, a fost primul lucru pe care l-am pregatit pe 1 ianuarie. Acum, la final de an, devin nostalgica sa regasesc budinca de paine la tine. Mi-ai dat o idee, as putea sa fac din ea o traditie si sa o pregatesc mereu la inceput de an πŸ™‚

  3. Nu m-as fi gandit la un desert din paine. Arata foare bine si cu siguranta voi incerca reteta; mereu ne ramane paine in casa si de fiecare data am o strangere de inima cand o arunc. Multumesc de reteta!

  4. Hmmmm, un deliciu!
    Din fericire, au si romanii o reteta asemanatoare de budica, reteta numita parca impropriu “papara” insa de-o bunatate exceptionala. Desi varianta ardeleneasca e una sarata, cea cu fructe si vanilie e o placere a simturilor.

    1. Mala fata draga, mi-ai starnit dileme si ar fi minunat daca m-ar indruma cineva catre vreun site cu “papara” aia de care vorbesti. Dileme din cauza ca eu papara ii zic la scramble eggs de cand ma stiu.

  5. Superbe arome imi vin acum in minte, salivez la fotografiile minunate si ma gandesc de-o ora la coji de portocala confiate pe care le-as baga din abundenta in pudding. Mie imi place sa-i fac o crusta de zahar.

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.