Pesto de leustean cu seminte de dovleac
cand viata iti da un buchet de leustean...
…faci rost de niste seminte de dovleac si te alegi cu un borcan de pesto
Pesto de leustean cu seminte de dovleac
Atat de bucuroasa am fost de buchetul meu de leustean, incat de cateva zile incoace tot ce gatesc trebuie neaparat sa includa leustean. Am inceput desigur cu o ciorba de salata – preferata mea pe timp de vara calduroasa. Apoi m-am jucat cu un ulei de leustean, despre care inca nu sunt sigura ca este ceea ce aveam eu in minte. Dar ma mai gandesc la el. Caut o varianta sa il pun in valoare. In schimb acest pesto de leustean cu seminte de dovleac e o treaba serioasa. L-am folosit pe post de dressing intr-o salata calda de fasole verde, pe post de condiment pe o tartina cu rosii si branza de capra, iar astazi urmeaza o portie generoasa de paste.
Pesto de leustean cu seminte de dovleac – reteta
Reteta e o adaptare dupa clasicul pesto de busuioc. Am inlocuit semintele de pin cu seminte de dovleac si uleiul de masline cu ulei de rapita presat la rece. Mai nou sunt foarte mare consumatoare de ulei de rapita. Am gasit cateva brand-uri produse chiar in UK care sunt foarte foarte bune. Uleiul de rapita are un profil aromatic mai lejer, are o aciditate scazuta si pune foarte bine in valoare arome puternice (cum e aroma de leustean de exemplu), fara sa le acopere sau sa concureze cu ele. In mod particular in acest pesto de leustean am simtit nevoia sa adaug zeama de lamaie, probabil pentru a balansa lipsa de aciditate din ulei.
Ingrediente
- 20 g frunze de leustean
- 100 ml ulei de rapita presat la rece
- 20 g seminte de dovleac
- 15 g parmezan
- 2 catei de usturoi
- zeama de la o jumatate de lamaie
- sare
Metoda de preparare
- Se introduc toate ingredientele intr-un robot de bucatarie si se mixeaza pana cand se obtine o pasta nu foarte fina.
- Pesto de leustean se poate pastra in frigider, intr-un borcan inchis ermetic, timp de 3-4 zile.