A rivederci a Roma!
taste of roma 2015
5 motive #foodie pentru care trebuie sa vizitezi Roma
1. Gelato
Se stie ca e greu sa gasesti un gelato adevarat in afara Italiei. La Roma insa, gelateriile artizanale se intrec in a-ti oferi gelati de inalta calitate, cu arome dintre cele mai tentante: de la clasicele arome de ciocolata, fistic si vanilie, pana la combinatii indraznete cu ardei iute sau cardamom.
N-am sa fac o lista a gelateriilor artizanale din Roma, pentru ca tot farmecul consta in a incerca cat mai multe gusturi, de la cat mai multe gelaterii. Nu-i asa? (Forget about any diet in Roma – it’s all about sugar and carbs around there). Am sa fac insa o recomandare: go for the unexpected! Italienii sunt renumiti pentru maiestria cu care reusesc sa evidentieze gusturi simple si sa scoata in evidenta arome dintre cele mai subtile. Asa ca nu ezita, s-ar putea sa ramai placut surprins de asocieri nebanuite precum ciocolata si rozmarin sau ricotta si piper.
In restaurantele din Roma bucatarii se joaca cu aromele inghetate inca si mai frumos. Saptamana trecuta am facut o mica incursiune in oferta catorva restaurante din orasul celor sapte coline, cu ocazia festivalului Taste of Roma. Am degustat in cadrul festivalului gelato cu bere, gelato cu sofran, si chiar o frumoasa combinatie de passionfruit cu ghimbir. Stefano Marzetti de la Restaurant Mirabelle (Hotel Splendide Royal) a creat un preparat cu ton si “Gelato al Bloody Mary” care mi s-a parut spectaculos mai ales prin felul in care a reusit sa imbine delicatetea tonului cu aromele intense de Bloody Mary.
Roy Caceres (Restaurant Metamorfosi – o stea Michelin) in schimb, a mers pe arome clasice intr-un desert cu smochine, migdale si lamaie. Pe cat de simplu pare acest desert, pe atat de armonios s-au impletit gusturile – ca intr-o simfonie lejera de inceput de toamna.
2. Pasta.
Carbonara. Cacio e Pepe. Amatriciana. Aglio e olio.
Daca tot ceea ce stii despre paste se rezuma la Lasagna si Spaghetti Bolognese – my friend, we have a problem! Spaghetti Bolognese n-ai nici o sansa sa gasesti in Roma (decat poate daca insisti sa comanzi vreun ‘menu turistico’ – ceea ce nu-ti recomand). In schimb, daca iesi din zonele intens circulate turistic ai posibilitati maxime sa dai peste o Carbonara ca la mama ei acasa. Mai mult, daca vrei ceva tipic roman, uita-te pe meniuri dupa “Cacio e Pepe“. Pentru mine acest preparat este definitia simplitatii in farfurie: paste (de obicei bucatini), pecorino romano si piper. La Taste of Roma nu am gasit Cacio e Pepe, insa am gasit o Carbonara di Mare (Carbomare) interpretata fabulos de Angelo Troiani (Acquolina Hostaria in Roma – o stea Michelin). Angelo Troiani a inlocuit clasicul Guanciale cu cea mai buna Bottarga pe care eu am gustat-o pana acum intr-o Carbonara intensa, cu gust adevarat de mare.
3. Prosecco for breakfast
cu vedere la Piazza del Popolo
…sau cu vedere la orice Piazza, really!
Oh, yes! La Taste of Roma nu am fost singura – ci intr-o companie foarte foodie: Laura @retetecalamama, Andreea @andreeachinesefood, Paula @enjoydessert (careia ii multumim pentru foto), Carmen si Anca din echipa Electrolux. O astfel de adunare se cerea sarbatorita cum se cuvine – that is, cu prosecco la micul dejun. Ceea ce va doresc si voua!
4. Zuppa Inglese
Dintre toate deserturile pe care le-am degustat in cadrul festivalului Taste of Roma, unul singur mi-a ramas in minte si in suflet. Este vorba de o interpretare modernista a clasicei Zuppa Inglese, interpretare care ii apartine lui Marco Martini de la restaurantul Stazione di Posta (o stea Michelin). Marco Martini e un Chef tanar, care si-a inceput cariera in bucataria lui Antonello Colonna – unde a lucrat mai bine de 7 ani – si a continuat cu un stagiu in Londra, unde a lucrat sub indrumarea lui Tom Aikens. Marco a primit anul trecut prima stea Michelin, devenind astfel cel mai tanar Chef Italian care se bucura de o astfel de distinctie. Stazione di Posta este asadar o destinatie care merita luata in seama de catre orice foodie care are drum prin cetatea eterna.
Am fost foarte norocoase sa si gatim impreuna cu Marco in cadrul unuia dintre workshop-urile organizate cu sprijinul Electrolux. Daca nu eram atat de emotionata dupa Zuppa Inglese de mai sus, probabil ca acum aveam sa va arat si o poza cu Marco. Dar pentru ca *red cheeks & weak knees* va trebui sa va multumiti cu mine si Laura – nu-i asa ca suntem dragute in sorturile Electrolux?
5. Un caffé
Orice excursie la Roma incepe si se termina cu o cafea. Bauta in picioare, la tejghea, din 2-3 inghitituri. There is no other way. Asa s-a incheiat si excursia mea la Taste of Roma – cu un caffé in aeroport, in zona de drop-off – zona pe care doar italienii o puteau denumi romantic “Kiss and Go”.
A rivederci asadar din orasul celor sapte coline! Mai am pentru voi o poveste emotionanta de la restaurantul Open Colonna, so watch this space!
2 Comments
Simona
Urasc putin postarile legate de mancaruri si nu pentru ca nu mi se par bune, ci pentru ca ma atrag foarte mult, sunt irezistibile si imi dau o pofta incredibila de mancare desi eu vreau sa evit astfel de situatii. Arata genial acele preparate. 😀
Daniela
Pe langa frumusetile turistice din Roma, si bucataria este una de exceptie. Au mancaruri gustoase, nu atat de unice dar bune. A fost unul din aspectele care mi-au placut acolo.