Retete,  Toamna,  Vara

Arome de vara tarzie: smochine, St. Vernier, miere, andive.

Vara e pe sfarsite, iar smochinele sunt in plin sezon.

E vremea pentru rasfat! <3 

 

smochine3

In decursul unui an sunt doua momente pe care le astept cu sufletul la gura: sezonul de sparanghel si sezonul de smochine. Daca as trai in Italia cu siguranta la cele doua s-ar mai adauga inca doua, respectiv sezonul de trufe si sezonul de funghi porcini. Iar anul viitor intentionez sa-mi planific vacanta in Romania in functie de perioada in care leurda este in plin sezon. (Go on, call me a freak now! 🙂 

Despre smochine v-am povestit si in anii trecuti, si by all means am sa mai povestesc ori de cate ori se va mai ivi ocazia. Ca de exemplu acum. Daca in anii trecuti va povesteam despre fabuloasa tarta cu smochine si Gorgonzola, o surprinzatoare tarta cu smochine si cardamom sau elegantele tartine cu smochine si mousse de Roquefort, astazi va prezint un platou rafinat cu smochine, branza Saint Vernier, miere, andive si rucola.

salata-smochine-proaspete

Needless to say ca smochine + branza = love, asa ca Saint Vernier a fost o alegere pentru care nu a fost nevoie sa stau prea mult pe ganduri. De fapt initial pusesem in cos o roata de Camembert, dar cand am vazut bucatica de Saint Vernier m-am sucit si mi-am zis ca merita sa fac o incercare. Saint Vernier este o branza moale din lapte de vaca,  produsa in estul Frantei. Este o branza tanara (procesul de maturare dureaza in jur de 3 saptamani), cu un gust fin, delicat si un interior moale, cremos. Ceea ce o face insa foarte speciala este faptul ca inainte de maturare, branza este spalata cu vin alb, iar asta ii da o aroma usor fructata. Branza Saint Vernier poate fi servita ca atare (intotdeauna la temperatura camerei), pe un platou de branzeturi, alaturi de fructe si nuci, dar la fel de bine ar putea fi si coapta in cuptor, condimentata cu vin alb, ulei de masline si rozmarin.  

smochine-saint-vernier-miere

Reteta de astazi, salata de smochine cu rucola, andive, Saint Vernier si miere e mai degraba o asociere de ingrediente decat o reteta propriu zisa, asa ca nu am sa insist foarte mult asupra ei. Ca o variatuine pe aceeasi tema, mierea poate fi inlocuita cu aceto balsamico si/sau un ulei de masline extravergine de foarte buna calitate. In mod particular mi-a placut asocierea cu andiva si rucola care au taiat parca din dulceata mierii, insa daca nu agreati andiva, la fel de bine se pot folosi si frunze de salata verde. So, nimic spectaculos in materie de tehnica culinara, ci mai degraba o idee simpla, potrivita pentru pranz sau cina si o prezentare care cred eu ca s-ar potrivi la un eveniment special. Cum ar fi ziua de azi, de exemplu 🙂

reteta-smochine-branza-miere

 

Arome de vara tarzie: smochine, St. Vernier, miere, andive.

Arome de vara tarzie: smochine, St. Vernier, miere, andive.

Ingrediente

    (pentru doua portii generoase)
  • 4 smochine
  • o bucata branza Saint Vernier (100 grame)
  • o andiva
  • cateva frunze de rucola
  • miere de salcam

Metoda de preparare

  1. Andiva se taie in fasii subtiri si se aranjeaza pe un platou impruna cu frunzele de rucola.
  2. Se adauga branza si smochinele taiate in sferturi.
  3. Se condimenteaza cu miere, dupa gust.
https://www.mentasirozmarin.ro/2014/09/smochine-saint-vernier.html

Inca nu am epuizat toate ideile de retete cu smochine pe care le am in minte sau pe care le-am cules de-a lungul vremii de pe bloguri ori din calatorii, so stay tuned ca sigur mai urmeaza cel putin o reteta pe aceasta tema in toamna asta. Insa pana atunci, poate vreti sa aruncati o privire pe la colegele mele de ‘suferinta’, iubitoare si ele de smochine si asocieri inedite:

Smochine cu Gorgonzola si Prosciutto by Laura Laurentiu

Tarta cu smochine si frangipan by Chez Mazilique

Tarta cu smochine, frangipan si rozmarin by Nicolle @ Bistro Margot 

Smochine cu nuci si miere by Diana @Disturbingly Delicious 

Alte retete (si super fotografii) cu smochine puteti gasi si in albumul “Figs, glorious figs!” de pe Pinterest 🙂

3 Comments

  • Margot

    In fiecare an, astept cu sufletul la gura aceleasi mari momente descrise de tine! 😀 Si, chiar daca nu traiesc in Franta sau Italia (desi j’aimerais bien, cum spun prietenii mei), am facut ce-am facut astfel incat sa bifez si sezonul de trufe. Cu obsesiile nu te pui, asta e clar! La obsesia de smochine insa, simt cumva ca nu am lucrat suficient anul asta. Cred ca articolul tau a venit la timp ca sa-mi aminteasca asta!

    Much love, my dearest!

    • Andra Constantinescu

      Ah, si inca in ce mod ai bifat sezonul de trufe!!! Am oftat si-am suspinat vazand specatcolul trufelor la tine pe blog, si zau ca daca eram in Bucuresti direct la usa ta ma infiintam :)))

      Much love right back to you, dear! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.