
Gatitul este usor? Da, daca stii ce si cum sa faci!
gatitul este usor – daca stii ce faci
cum sa te organizezi in bucatarie in 10 pasi simplu de urmat
Mai toate emisiunile de la tv incearca sa te convinga ca gatitul este usor, ca poti face o cina pentru 4 persoane in 20 de minute (cu tot cu spalat oalele) sau ca poti produce un super dish, sanatos, savuros si – desigur – spectaculos in 15 minute. Suna cunoscut? Well, adevarul e ca nu-i chiar asa.
In lumea normala, a celor care nu sunt chefi de profesie sau nu au traininguri la scoli de specialitate, sa faci un main course cu 2-3 elemente pe o farfurie poate dura si o ora. Sau mai mult. Si e normal sa fie asa. Pentru ca pana te lamuresti cati cartofi sa cureti, in ce oala sa-i fierbi, cand sa dai drumul la cuptor si cat sa prajesti carnea, numa’ bine au trecut deja cele 15 minute in care Jamie ar fi facut deja o farfurie de paste, niste bruschette si un desert. For two.
Gatitul este usor – la TV
Ceea ce nu prea te invata nimeni la nici o emisiune de tipul asta, este cum sa te organizezi in bucatarie. Ce si cum sa pui la fiert/prajit/in cuptor in asa fel incat sa-ti iasa toate gata aproape in acelasi timp. Pentru ca Jamie, Nigella si toate vedetele astea au o armata de oameni in spate. Oameni care fac toata munca de preparare, care pregatesc oale, ustensile, le pun la indemana, seteaza temperaturi la cuptor, spala vase si arunca gunoiul. Pe cand tu, la tine acasa, cel mai probabil n-ai acces la astfel de resurse umane.
Gatitul este usor – la tine acasa
So, cum faci sa te organizezi? Cum faci sa ti se para si tie ca gatitul este usor? Cum faci sa fie si la tine in bucatarie ca la Jamie?
Raspunsul scurt are doua cuvinte: organizare si prep.
Raspunsul lung este ….well, mai lung.
- Hotaraste-te ce vrei sa faci. O ciorba? Paste? Ceva carne la cuptor cu garnitura? Toate astea, si in plus o salata si un desert? Foarte bine. Atata vreme cat stii dinainte ce vrei sa faci, jumatate din treaba e rezolvata.
- Planifica. Ia un pix si o foaie. Scrie. Fa-ti o lista de ingrediente. Sau printeaz-o de pe vreun blog/site, ori ia-ti cartea cu reteta la indemana. Fa-ti o nota pe telefon daca esti mai tech savy. Whatever works for you. Poti face asta intr-o pauza la job, sau dimineata, pana iti bei cafeaua/ceaiul. Ori duminica – daca ai chef sa iti planifici meniul pe saptamana care vine. Cand iti pica tie bine, but DO IT!
- ASCUTE-TI CUTITELE! Sa toci o ceapa cu un cutit neascutit iti ia de doua ori mai mult timp decat daca ai toca-o cu un cutit bine ascutit. PLUS lacrimile de rigoare. E doar un exemplu, dar l-am intalnit de atatea ori, in atatea case, incat daca ar fi sa aleg o singura regula din toate astea, as alege-o exact pe asta.
- Organizeaza-te. Pregateste-ti oale, cratite, tigai, tocatoare, cutite etc. scoate-le din dulapuri/sertare si pune-le intr-un loc sa le ai la indemana. Fa la fel cu ingredientele. (vezi punctul 5). Stii cat timp pierzi deschizand si inchizand un sertar de 7 ori, ca tot iti trebuie cate ceva din el? Adauga deschis/inchis frigiderul inca de atatea ori, cautat dupa oale/farfurii/tocator si ai adunat deja 10 miunte. Daca faci asta din 2-3 pasi, ai economisit jumatate din timp.
- Organizare, organizare, organizare. Pregateste-ti ingredientele. Scoate carnea din frigider (daca e cazul), pune-ti la indemana legumele, condimentele, uleiurile etc. Cantareste si portioneaza ingredientele, daca e necesar.
- Porneste cuptorul. Daca ai ceva de pus la cuptor, acum e momentul sa pornesti cuptorul. Cu foarte putine exceptii (mainly in patiserie si paine sau in retete foarte foarte elaborate), ORICE reteta care implica folosirea cuptorului, ar trebui sa inceapa cu urmatoarea indicatie: PORNESTE CUPTORUL SI SETEAZA-L LA O TEMPERATURA DE xxx GRADE. Am citit nenumarate retete in carti, reviste, pe bloguri sau site-uri diverse. NIMIC nu ma enerveaza mai mult decat o reteta care incepe cu 2-3-7 pasi de preparare, si chiar inainte de a pune preparatul la cuptor, vine si imi spune sa pornesc cuptorul. Really? Si in timpul in care cuptorul se incalzeste ce fac? Ma uit pe pereti? Desenez ceva? Desigur, eu stiu ca trebuie sa pornesc cuptorul inainte, dar un incepator probabil ca nu stie. Sau nu s-a gandit la asta. In functie de tipul de cuptor si temperatura necesara, poate dura 15 minute (more or less) pana cand cuptorul ajunge la temperatura dorita.
- Fa tot prep-ul inainte. Daca ai carne/peste – incepe cu asta. Dezoseaza, fileteaza, portioneaza, taie in bucati, daca e cazul. Sau cumpara direct o caserola cu ceva gata taiat/dezosat/filetat. Spala legumele, curata-le de coaja (daca e cazul), taie, toaca. Tot. In asa fel incat in momentul in care te apuci de gatitul efectiv, sa le ai pe toate gata si la indemana.
- Again – organizare. Cand iti pregatesti ingredientele, ia doar CE si CAT iti trebuie: 2-3-5 cartofi, 2-3 morcovi, o ceapa etc. Nu are nici un rost sa iti aglomerezi spatiul de gatit tinand sacul intreg de cartofi sau plasa intreaga de ceapa langa tine.
- Time planning. Estimeaza timpul de gatit si organizeaza-te corespunzator. Cartofii, morcovii fierb mai greu, deci pune-i pe aragaz primii. Legumele verzi (broccoli, mazare, pastai) fierb mai repede, asa ca le poti lasa mai catre final. O regula importanta de tinut minte cand fierbi legume: tot ce creste sub pamant (cartofi, morcovi, radacina de patrunjel etc.) se fierbe in apa rece, iar tot ce creste deasupra (mazare, conopida, broccoli) se fierbe in apa deja clocotita. Si inca una: intotdeauna sareaza apa in care fierbi legumele. Sarea are rolul de a intensifica aromele. Iar daca este folosita in cantitati moderate – este chiar benefica pentru sanatate. Pestele are nevoie de doar cateva minute in tigaie, asa ca il poti lasa pe final, cand toate garniturile sunt aproape gata. Daca gatesti paste, primul lucru pe care il faci este sa pui la fiert o oala cu apa. Pana fierbe apa, ai timp sa pregatesti ingredientele pentru sos. Si pana fierb pastele, ai suficient timp sa finalizezi sosul (asta daca nu cumva e vreun ragu care iti ia jumatate de zi).
- Wash as you go. Foloseste timpii morti pentru a spala ustensilele folosite. Iti va fi mai usor la final.
Gatitul este usor – in cateva cuvinte
Cele de mai sus sunt doar cateva dintre invataturile cu care am ramas eu dupa cei aproape trei ani de studiu al artelor culinare si dupa tot atatia ani in care am gatit la diverse evenimente private. Daca ar fi sa retin doar trei puncte cheie din toata povestea asta, eu as retine: organizare, prep si cutite ascutite.
Desigur ca daca esti incepator, o sa-ti ia ceva timp ca sa te obisnuiesti cu o astfel de rutina. Dar give it a try – ai sa vezi ca nu e chiar atat de greu precum pare. Iar daca ai pus in aplicare unul sau mai multi din pasii de mai sus, lasa-mi un comentariu la acest articol. M-as bucura sa stiu daca ti-au fost de folos.
Ready to go? Incearca aceasta reteta de ton cu edamame si salicronia. O cina de 2 persoane ar trebui sa fie gata in 30 de minute.
7 Comments
Mihaela
Hey super ideea acestui articol! Toate informatiile necesare puse cap la cap pentru a ajuta pe oricine sa puna la punct o masa Keep up the great work, I love following your posts
Andra Constantinescu
Merci Mihaela! :*
Mihaela
Chiar era nevoie de asemenea informatii in blogosfera! Ca la televizor totul pare floare la urecehe!
Andra Constantinescu
Ma bucur ca sunt de folos! :*
Teodora
Excelent! Majoritatea le faceam instinctiv, din exces de spirit organizatoric si lipsa de spatiu in bucatarie 🙂 Acum am si confirmarea ca e ok, chiar daca unora li se pare OCD. Dar tot am invatat un lucru nou in ceea ce priveste tipul de apa afferent fiecarui tip de legume. Multumesc!
florin13fly
Multumesc mult Andra pentru sfaturile de mai sus,….am mai incercat si “rissoto”-ul tau si cei care au mancat au fost multumiti…..nu au aruncat cu nimic dupa mine
cherie
Ai dreptate !