reteta-originala-bruschetta
Cultura Gastronomica,  Explorari Culinare,  Retete,  Vara

Bruschetta cu rosii – the basics

taste of Italia

bruschetta cu rosii is a thing of beauty

reteta-originala-bruschetta

Cat de greu poate fi sa faci o bruschetta cu rosii? Teoretic tot ceea ce ai de facut este sa tai niste rosii, sa le amesteci cu sare, piper si ulei de masline si sa le pui pe o felie de paine. Teoretic. In practica insa, dati-mi voie sa va spun ca nu e chiar atat de usor. Vara trecuta in Timisoara, 80% din meniurile tuturor restaurantelor/bistro-urilor/teraselor etc. incepeau cu bruschette. Bruschette cu rosii, cu branza, cu ciuperci, cu prosciutto sau cu ce-au mai gasit micii intreprinzatori (ca restauratori e deja mult spus) pe la supermarket. Si toate erau scumpe. Adica 10-15 lei pe 2-3 felii de paine cu ceva deasupra mi se pare scump. De ce? Pentru ca painea era proasta si de multe ori nici macar nu era prajita, iar usturoiul lipsea cu desavarsire in cele mai multe cazuri. Rosiile erau fara gust, de cele mai multe ori taiate aiurea si necondimentate suficient. Apoi uleiul de masline era well…. probabil cel mai ieftin (asta daca era indeed de masline). Iar sa imi ceri 15 lei pe o poveste din asta trista mie mi se pare outrageous. 

O bruschetta ca la carte incepe cu o paine buna

O bruschetta ca la carte is a thing of beauty. Incepe cu o paine buna, prajita corect (in cuptor, pe grill, in toaster sau chiar sub salamandra), cat sa fie crocanta la exterior si moale in mijloc. Daca prajesti painea in cuptor sau pe grill, stropeste-o inainte cu ulei de masline. Daca nu ai paine facuta in casa, cauta o paine cu maia, o ciabatta (in cel mai fericit caz), sau chiar o bagheta, dar incearca sa eviti painea alba, feliata, de la supermarket. Apoi usturoiul. Da, o bruschetta corecta inseamna ca painea trebuie frecata cu usturoi. De aceea e important ca exteriorul feliei de paine sa fie crocant. Ca sa poata primi aroma usturoiului.

Cauta rosii dulci, bine coapte si cu seminte putine

In continuare: amestecul de rosii. Aici povestea e chiar mai lunga. Rosiile trebuie sa fie dulci, bine coapte si dintr-un soi cu putine seminte. Nu este nimic mai deranjant decat sa primesti o bruschetta cu rosii mushy si pline de seminte. Daca rosiile au prea multe seminte, da-le la o parte si foloseste doar pulpa. Sau cauta soiuri de rosii mici ori lunguiete, cu seminte putine. ASCUTE-TI CUTITUL! Da! Oricat de ciudat ar suna, daca tai rosiile cu un cutit neascutit, le vei distruge textura, marginile cuburilor de rosii se vor inmuia mai repede si te vei alege cu o concoctie ciudata, cu gust prost.

Condimenteaza si fii generos

Condimenteaza: sare (Maldon), piper negru (proaspat macinat, nu povesti de la plic), ulei de masline extravirgin de buna calitate si cateva frunze de busuioc rupte cu mana (nu tocate cu cutitul). Lasa amestecul la frigider timp de minim o ora – in felul acesta, rosiile vor prelua aroma condimentelor si vor lasa o zeama asbolut delicioasa.

Inainte de servire: scoate amestecul de rosii de la frigider si lasa-l cateva minute sa ajunga aproape de temperatura camerei. Foloseste acest timp pentru a pregati paniea. Sevire: fii generos, pune o cantitate suficienta de rosii pe felia de paine. Nu uita sa adaugi si cate o lingura din zeama lasata de rosii: va ajuta painea sa se inmoaie si ii va da un gust mai bun. 

Make it fun!

Play with it: adauga niste masline negre sau Kalamata – maslinele fac casa buna cu rosiile/inlocuieste busuiocul cu oregano proaspat/adauga cativa stropi de otet balsamic de Modena. 

Take it forward: amesteca 100 ml ulei de masline cu 30 g Maltodextrin (Zorbit) pana cand uleiul de masline se transforma in pudra. Presara putina pudra deasupra.

Last, but not least: enjoy it! Share it with your friends, make them happy! 🙂

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.