Retete,  Toamna

Tarta cu smochine, miere si gorgonzola

Fructele si branzeturile fac intotdeauna casa buna. Dovada?

Aceasta fabuloasa tarta cu smochine, gorgonzola si miere.

 

reteta-tarta-cu-smochine-si-gorgonzola

A doua reteta de toamna din acest an imbina armonios aroma usor picanta de gorgonzola cremoasa cu smochine dulci, proaspete, stropite doar cu cateva picaturi de miere de salcam, condimentate cu cimbru si piper negru proaspat macinat.
Si pentru ca aceasta minunata combinatie de fructe si branza trebuia sa poarte un nume, i-am spus simplu: tarta, insa asa cum probabil v-ati obisnuit, trebuia sa fac eu o modificare, astfel ca am inlocuit aluatul clasic de tarta cu un aluat rapid de foietaj. Rezultatul: un aluat fin, pufos, acoperit cu un strat subtire de gorgonzola cremoasa si smochine savuroase – o tarta care zic eu ca va va cuceri de la prima degustare!
 
reteta-tarta-cu-smochine-si-gorgonzola
 
Tarta cu smochine, miere si gorgonzola

Rating: 51

Tarta cu smochine, miere si gorgonzola

Ingrediente

    (pentru doua tarte cu diametrul de 18 cm):
  • (aluatul de foietaj):
  • 250 grame faina alba
  • 250 grame unt
  • o lingurita de sare de mare
  • 100 ml apa rece (plus inca 20 ml, de rezerva)
  • (umplutura):
  • 8 smochine proaspete
  • 80 grame branza gorgonzola
  • doua linguri de miere de salcam
  • 3-4 crengute de cimbru proaspat
  • piper negru proaspat macinat
  • (finisaj):
  • un galbenus de ou
  • o lingura de apa rece

Metoda de preparare

    (Aluatul de foietaj):
  1. Faina se amesteca cu sarea si se cerne intr-un castron incapator. Se adauga untul taiat in bucatele si se framanta cu varful degetelor, amestecand untul cu faina pana cand se obtine o compozitie sfaramicioasa, mai degraba o gramada de firimituri decat un aluat.
  2. Se adauga apa, framantand in continuare pana cand obtinem un aluat ferm dar nelipicios.
  3. Aluatul astfel obtinut se inveleste in folie de plastic si se lasa la frigider pentru 20 de minute.
  4. Transferati aluatul pe o suprafata bine infainata, framantati-l putin si dati-i o forma drepunghiulara. In continuare, cu ajutorul unui sucitor rulati aluatul pana cand obtineti un dreptunghi cu dimensiunile de 25×50 cm, pastrand marginile drepte si egale.
  5. Efectuati o impachetare simpla, folosind tehnica prezentata la aluatul de croissants (punctul 7): se aseaza aluatul pe lungime, se imparte in trei parti egale, marcand usor aluatul pe margine. Impaturati prima treime a aluatului catre centru, iar a doua treime deasupra. In continuare, rotiti aluatul de la stanga la dreapta (o rotire de un sfert de cerc), rulati din nou aluatul pana cand obtineti un dreptunghi cu dimensiunile de 25×50 cm si efectuati inca o impachetare simpla.
  6. Impachetati aluatul in folie de plastic si lasati-l la frigider minim 30 de minute.
  7. (Tarta):
  8. Se preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius.
  9. Smochinele se spala, se sterg cu un prosop si se taie in sferturi, iar branza gorgonzola se taie in cuburi si se zdrobeste cu o furculita.
  10. Se scoate aluatul din frigider, se aseaza pe suprafata de lucru bine infainata si se ruleaza pana cand ajunge la o grosime de 1 cm. Se taie doua cercuri cu diametrul de 18 cm si se transfera pe hartie de copt. Alternativ, daca nu doriti sa faceti doua tarte mici, puteti face o singura tarta cu un diametru mai mare.
  11. Asezati in centrul tartei branza gorgonzola, distribuind-o in mod egal, in asa fel incat sa lasati descoperita o margine de 2 cm de aluat. Adaugati smochinele si stropiti totul cu cateva picaturi de miere de salcam.
  12. Ungeti marginile tartei cu galbenusul de ou amestecat cu apa. Condimentati tarta cu cimbru proaspat si piper negru proaspat macinat.
  13. Coaceti tarta in cuptorul incins la 220 grade Celsius pentru 25-30 de minute, pana cand se rumeneste.
  14. (Note):
  15. Pentru aluatul de foietaj este recomandat sa se foloseasca o faina cu un continut mediu de proteine (11 -12%). Eu am folosit faina alba pentru paine (strong bread flour) cu un continut de proteine de 11.5%
  16. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, insa este important sa nu fie foarte moale.
  17. Folositi rezerva de 20 ml de apa doar daca este absolut necesar, in functie de tipul de faina si de gradul de absorbtie al acesteia. Aluatul trebuie sa fie ferm si nelipicios.
  18. Framantati aluatul cat mai putin cu putiinta, este normal ca untul sa nu fie omogenizat complet. De asemenea, cand rulati aluatul, incercati sa lucrati rapid, fara a solicita aluatul prea mult.
https://www.mentasirozmarin.ro/2012/09/retete-de-toamna-tarta-cu-smochine-miere-si-gorgonzola-lacto-ovo-vegetarian.html
 
Asta a fost tarta mea cu smochine si gorgonzola. Va doresc pofta buna si o saptamana minunata!
 
 

20 Comments

Un gand, o idee, o intrebare?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.