Retete de vara pe sfarsite: Tarta cu smochine si cardamom [lacto-vegetarian]
Stiu ca vara e pe sfarsite cand in galantare apar timid primele smochine: fragede, vesele si frumos colorate, smochinele imi pun de fiecare data imaginatia la incercare, iar prima reteta care mi-a venit in gand in acest an este tarta cu smochine si cardamom despre care va voi povesti in cele ce urmeaza.
Cum-necum, iata ca vara se apropie de sfarsit, ploaia incepe sa isi intre in drepturi, iar zilele devin din ce in ce mai scurte si mai racoroase – prilej numai bun pentru a reinnoi stocul de faina si de a redeschide cuptorul spre a testa noi si noi retete de tarte, paini si prajiturele. Un alt semn ca vara se apropie de sfarsit este aparitia smochinelor: aceste mici bijuterii colorate care ne rasfata cu gustul lor fabulos menit parca sa ne alunge nostalgia verii si sa ne arate ca toamna poate fi si ea magica! Am sa va las asadar sa va intrati in atmosfera de toamna cu mai putine cuvinte de aceasta data, in schimb cu cateva fotografii avand in prim plan aceste minunate bijuterii.
Reteta: tarta cu smochine si cardamom
– ingrediente pentru patru portii –
Ingrediente
- 250 grame faina
- 250grame unt rece
- 1/2 lingurita sare
- o lingura de zeama de lamaie
- 100 grame apa rece (plus 20 grame de rezerva)
- 8-10 smochine
- 6 linguri de zahar
- 4-5 boabe de cardamom verde
- 20 grame unt
- 100 ml frisca lichida
- olingura de zaha
- cateva picaturi de extract de vanilie
- cateva picaturi de extract de migdale
- fistic
Metoda de preparare
- Se cerne faina impreuna cu sarea intr-un castron incapator, apoi se adauga 50 de grame de unt taiat bucatele. Se amesteca cu varful degetelor, frecand usor bucatelele de unt cu faina, pana cand intreaga compozitie are aspectul firmiturilor. In continuare, se adauga treptat apa amestecata cu zeama de lamaie, formand astfel un aluat ferm si nelipicios. (In mod normal 100 grame de apa ar trebui sa fie de ajuns. Totusi, daca aluatul nu se leaga, puteti folosi si rezerva de 20 ml.) Aluatul astfel format se cresteaza inveleste intr-o folie alimentara si se lasa la rece timp de 20 de minute.
- Intre timp, se pune intreg blocul de unt ramas intre doua bucati de folie alimentara usor infainate si se bate usor cu sucitorul pana cand se obtine un patrat cu latura de 10-11 cm.
- Se scoate aluatul din frigider, se aseaza pe o suprafata infainata si se intande cu sucitorul intr-o foaie cu grosimea de o jumatate de centimetru, avand grija sa intindem colturile astfel incat foaia sa aiba aspectul unui plic desfacut.
- Se aseaza blocul de unt in centrul foii de aluat si se impacheteaza aducand colturile catre centru, avand grija sa sigilam marginile foarte bine.
- Se presara usor cu faina si se intinde o foaie dreptunghiulara cat mai subtire posibil, avand totusi grija ca untul sa nu iasa la suprafata. Se impatureste aluatul in trei (asemenea unei scrisori oficiale), se inveleste in folie alimentara si se lasa la rece 20 de minute.
- Se repeta pasul 5 inca de 3 ori, dupa care se lasa aluatul la rece timp de minim 30 de minute.
- Se preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.
- Intr-o tigaie cu maner de metal (sau un vas de fonta, care poate fi apoi pus in cuptor) se pune la topit zaharul, impreuna cu untul si cu cardamomul zdrobit, miscand usor tigaia, fara a amesteca. Cand zaharul incepe sa se caramelizeze, se ia tigaia de pe foc si se pune deoparte timp de 10-15 minute, sa se raceasca.
- Smochinele se taie in jumatati sau in sferturi, in functie de preferinte si se adauga in tigaie, peste zaharul caramelizat.
- Se scoate aluatul din frigider, se intinde sub forma unei foi groase de jumatate de centimetru si se taie in forma unui cerc cu diametrul cu 2-3 centimetri mai mare decat diametrul tigaii.
- Se aseaza aluatul peste smochine, avand grija sa acoperim smochinele in intregime, iar marginile aluatului sa se afle in interiorul tigaii.
- Se aseaza tigaia intr-o tava de cuptor si se da la copt, la 200 grade Celsius, timp de 20-25 minute, pana cand aluatul incepe sa se rumeneasca.
- Se scoate tarta din cuptor si se rastoarna imediat pe un platou.
- Pentru garnitura, se bate frisca impreuna cu zaharul,extractul de vanilile si extractul de migdale si se aseaza o cantitate generoasa de frisca in mijlocul tartei.
- La final, se presara cateva seminte de fistic zdrobite usor cu lama cutitului.
10 Comments
Simona Luca
Deja mi-ai indulcit dimineata….banuiesc ca este o minunatie tarta cu smochine…asa cum ne-ai obisnuit…o duminica placuta si tie!
Andra Constantinescu
Te pup Simona, neaparat trebuie sa veniti la o degustare 😉
Margot
Mi se pare deosebit de ingenios sa faci tarta tatin cu smochine, aditia de cardamom deja ma face sa simt miros imbietor in aer, fisticul m-a atras de la prima privire… este grozav! Vreau sa vin la tine ACUM! 😀
Andra Constantinescu
My dearest,
Te astept cu mare mare drag, sa stii ca usa mea iti este deschisa oricand! <3
Hugs,
Andra
Margot
Sunt deja la usa, hai, deschide! 😀 Am adus si din tarta mea! 😀
Imbratisari multe, multe! <3
Macy
Yummy…arata asa de bine si simplu de facut 🙂
Andra Constantinescu
Te pup Macy, sper ca te-am convins sa o incerci! 🙂
Diana
Eu vin cu o sticla de Malvasia! Ca la tartele voastre merge si un pahar de vin, zic eu ;). xoxo
Andra Constantinescu
Diana, but of course! Un pahar de vin nu se refuza niciodata! <3
Pingback: