Chec cu lamaie
dimineti cu pofta de cafea si ceva dulce
Chec cu lamaie – pentru diminetile cu pofta de cafea si ceva dulce
Sunt doua feluri de dimineti. Diminetile cu mic dejun copios, cu oua posate, omlete sau avocado on toast, si diminetile cu cafea si ceva dulce. Ma rog, mai sunt si diminetile in viteza, in care nu se intampla nici cafea si nici nimic de mancare. Dar acum e vacanta, deci n-avem din astea. Acum avem dimineti tarzii si lenese, terase scaldate in soare si chef de povesti. Iar pentru astfel de dimineti exista cafea si ceva dulce. Ceva dulcele asta e de cele mai multe ori un croissant, sau pain au chocolat. Dar de data asta am vrut sa fie chec cu lamaie.
Cel mai memorabil chec cu lamaie l-am mancat anul trecut undeva langa Oxford, la Belmond Le Manoir aux Quat’Saisons. E o oaza de rasfat culinar (si nu numai) la Le Manoir. Domeniul gazduieste celebrul restaurant condus de Raymond Blanc, dar si o impresionanta gradina de legume, de unde se aprovizioneaza restaurantul. Intreaga vizita a fost o experienta fabuloasa. Cred ca as fi putut sta acolo o saptamana si tot nu m-as fi plictisit de privelistea si linistea care inconjoara acel loc.
Dar pana sa ma intorc la Le Manoir (*fingers crossed sa fie cat mai repede*), am facut azi dis de dimineata acest chec cu lamaie. As fi vrut sa fie dupa reteta lui Raymond Blanc. Dar m-am trezit ca n-am nici double cream, nici zahar alb si nici gem de caise pentru glazura. Asa ca am improvizat cu ce-am gasit. Si a fost bine. Atat de bine incat cu greu am reusit sa mai salvez cateva felii pe maine, pentru afternoon tea. Si atat de bine incat m-am gandit ca poate vreti si voi sa faceti ca mine. Sau ca Raymond Blanc, for that matter.
Ingrediente
- 7 oua
- 200 g zahar brun light
- 4 lamai
- o lingurita extract de vanilie
- 100 g unt
- un praf de sare
- 240 g faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- 30 g lemon curd (sau gem de caise)
- 1 lamaie
- 150 g zahar pudra
Metoda de preparare
- Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
- Pregateste o tava de chec: unge peretii tavii cu unt si tapeteaza cu faina, avand grija sa scuturi excesul de faina. Aletrnativ, poti folosi hartie de copt.
- Topeste untul intr-o craticioara si lasa-l sa se raceasca.
- Pune intr-un castron oulae si zaharul si amesteca-le cu un tel in forma de para. Adauga coaja rasa de la cele 4 lamai, untul topit, sarea si extractul de vanilie. Omogenizeaza.
- Adauga faina si praful de copt cernute in prealabil.
- Transfera intreaga compozitie in tava si da la cuptor timp de 60 - 70 de minute. Verifica daca checul este copt folosind o tepusa din metal sau o scobitoare.
- Dupa primele 15 minute scoate tava din cuptor si fa o crestatura nu foarte adanca pe lungime - asta va ajuta checul sa creasca frumos si uniform.
- Cand este copt, scoate checul si lasa-l sa se raceasca complet pe un grilaj.
- Incalzeste lemon curd-ul intr-o craticioara.
- Foloseste o pensula de patiserie pentru a unge suprafata checului cu lemon curd.
- Separat, amesteca zaharul pudra cu coaja si zeama de la o lamaie, pana cand obtii o compozitie densa, fara cocoloase. Foloseste aceeasi pensula pentru a intinde glazura pe suprafata checului.
2 Comments
Fata Dragonului
E unul dintre cele mai bune checuri din lume. Arata foarte bine al tau, mi-a facut pofta si ma gandeam ce bine ar pica cu niste afine langa 😀
Carmen
am testat si eu reteta. este super bestiala