Bulgari de iaurt cu ierburi aromate
retete de Craciun pentru care nu trebuie sa spargi pusculita
Labneh – sau bulgari de iaurt cu ierburi aromate
Bulgari de iaurt cu rodie si ierburi aromate
Din categoria: retete de Craciun pentru care nu trebuie sa spargi pusculita, astazi va prezint bulgari de iaurt cu rodie si ierburi aromate. Este un aperitiv spectaculos, accesibil si foarte foarte simplu.
Daca ati urmarit recomandarile mele culinare pentru Craciun, ati observat probabil ca am incercat sa aduc in prim plan retete elegante, cu ingrediente simple si usor accesibile. In aceeasi nota vine si reteta de astazi – desi e mult spus reteta, pentru ca din nou, am sa va dau cantitati orientative si am sa va invit sa experimentati si sa va creati propria reteta de bulgari de iaurt.
Termenul de labneh se refera de fapt la iaurtul strecurat, condimentat cu ierburi aromate sau alte spice-uri si ulei de masline, servit pe post de aperitiv in general in tarile din Orientul Mijlociu. In majoritatea localurilor specifice o sa gasiti labneh servit in castronele, alaturi de lipii calde. Insa pentru ca tot e sarbatoare eu m-am gandit ca merita sa fac un efort in plus si sa modelez iaurtul strecurat in mici bulgari care vor arata spectaculos pe masa de sarbatoare. Mai mult decat atat, daca vrei sa faci un cadou super-original, poti pune cativa bulgari de labneh intr-un borcanel frumos, umplut cu ulei de maslie si decorat cu ierburi aromate si rodie. Se pastreaza foarte bine la frigider, asa ca ii poti pregati chiar si cu o saptamana inainte.
Bulgari de iaurt – ingrediente si variatiuni
As usual, inainte de reteta propriu-zisa iata cateva cuvinte despre ingredientele folosite si modalitatea de servire:
– iaurtul – am folosit un iaurt grecesc (full-fat) pe care l-am pus intr-o strecuratoare dublata cu o bucata de tifon si l-am lasat in frigider peste noapte. In acest fel, zerul din iaurt s-a scurs si am ramas cu o crema de iaurt densa si fina. N-as recomanda iaurturile normale, pentru ca au o alta consistenta si s-ar putea sa nu fie la fel de cremoase. La fel, am eu un pitic cu iaurturile low-fat sau fat-free asa ca n-as putea sa spun daca functioneaza sau nu, pentru ca nu le-am incercat. Din 500 grame de iaurt eu am facut vreo 15 bulgarasi de marimea unei nuci.
– ierburile aromate – eu am folosit un mix de patrunjel, marar, menta si chives, tocate fin. Desigur, poti folosi orice alte ierburi in orice combinatie si in orice cantitate. La mine regula este ca there’s no such thing as too many herbs. Daca nu-ti plac ierburile, poti incerca un mix de condimente uscate gen za’atar, sau combinatii de susan, piper alb, rosu si negru sau saruri fine. Really, there’s no limit :). Rodia aduce in plus o nota festiva si se potriveste frumos cu bulgarii albi, imaculati si ierburile proaspete.
– pastrare/servire – asa cum spuneam, bulgarii de iaurt se pastreaza foarte bine la frigider, scaldati in ulei de masline extravirgin si asezati cu grija in borcanele frumoase. Pentru servire, folositi castronele nu foarte adanci si puneti alaturi lipii calde sau felii generoase de paine cu maia.
Ingrediente
- 500 grame iaurt grecesc (full-fat)
- ierburi aromate (patrunjel, menta, marar, chives)
- rodie
- ulei de masline extravirgin
Metoda de preparare
- Iaurtul se pune intr-o strecuratoare dublata cu o bucata de tifon si se lasa la frigider peste noapte, pentru a se scurge zerul.
- Ierburile se toaca fin.
- Bulgarii de iaurt se modeleaza cu mainile unse in prealabil cu ulei de masline.
- Se rostogolesc prin amestecul de ierburi, apoi se aseaza cu grija intr-un borcan sau un recipent care poate fi inchis ermetic. Se adauga ulei de masline suficient cat sa acopere toti bulgarii.
- Pentru servire, se transfera bulgarii de iaurt intr-un castronel si se decoreaza cu samburi de rodie.
So, voi ce bunatati aveti in plan pentru pranzul de Craciun? Ati facut deja lista de cumparaturi sau sunteti inca in etapa de cercetare? Cum va suna bulgarii mei de iaurt: so yummmmy, or …eeerrr, meh? Do let me know π
10 Comments
coco
Super reΘetΔ!
Aby
OMG!! Suna atat de apetisanta aceasta reteta ! As putea sa incerc bulgarasii de revelion!
Andra Constantinescu
Aby, please do! Te astept dupa anul nou, sa imi spui daca ti-a placut π
alina
Excelent!Cred ca se pot folosi si boabe de piper rosu in loc de rodie , nu?
Andra Constantinescu
Alina, sigur ca da. Poti face chiar un mix de piper rosu, alb si negru daca vrei π
cris31
Foarte elegant!
Bogdan
Pentru nutritionisti o fi o delicatesa. Dar eu totusi de Craciun prefer mancarea traditionala romaneasca : sarmale, carnat, piftie si un vin de casa.
Andra Constantinescu
Buna Bogdan,
Eu nu sunt nutritionist – si departe de mine gandul de a face recomandari legate de nutritie pe acest blog. E doar o alta abordare a retetelor de Craciun, pentru cei care uneori doresc ceva diferit. Si mie imi plac sarmalele, sa stii π
Gabi
Superb!
Andra Constantinescu
Multumesc Gabi! :*