Meniu vegetarian de Craciun
Ca in fiecare an, iata si de aceasta data propunerile mele pentru un meniu vegetarian de Craciun. Am ales pentru voi cele mai frumoase retete postate pe parcursul acestui an si a anilor trecuti, retete care cred eu ca va vor aduce bucurie la pranzul sau cina de Craciun. Am cautat sa aleg retete care contin ingrediente de sezon, usor accesibilie ca pret si relativ usor de gasit in magazine. Este daca vreti o demonstratie a faptului ca putem avea un meniu elegant de Craciun fara sa fim nevoiti sa spargem pusculita. La fel, o mare parte din retete pot fi pregatite din timp, ceea ce inseamna ca veti avea mai mult timp la dispozitie pentru a va bucura de oamenii frumosi din jurul vostru. Sa incepem, asadar, cu mentiunea ca pe parcursul acestei saptamani am sa mai vin cu cateva propuneri, asa de ultima ora, just in case you need some extra inspiration 😉
Meniu vegetarian de Craciun – paine
Pentru ca tot e sarbatoare as vrea sa incep meniul de Craciun cu o paine care mie mi se pare spectaculoasa, atat din punct de vedere al felului in care se prezinta, dar mai ales din punct de vedere al gustului. Borodinsky este o paine de inspiratie ruseasca, cu aroma puternica de malt si coriandru. Eu as pune-o pe masa de Craciun, alaturi de o bucata de unt de foarte buna calitate si as lasa-o acolo pe toata perioada pranzului/cinei, pentru ca oaspetii sa se poata delecta la discretie cu aroma sa inconfundabila.
Meniu vegetarian de Craciun – starters
So, primul starter este si unul din hiturile acestui inceput de an: hummus din fasole mung cu seminte de pin si sumac. Pe langa hummus-ul clasic, aceasta varianta este by far una din preferatele mele. Pe de o parte pentru ca fasolea mung are un gust mai lejer, se potriveste perfect cu zeama de lamaie si gustul de tahini, semintele de pin aduc un plus de textura iar sumac-ul nu face decat sa intensifice gustul usor acrisor. In plus, puteti pregati hummus-ul cu o zi doua inainte, pentru ca se pastreaza foarte bine la frigider. (*tips & tricks: scoateti hummus-ul din frigider cu 2-3 ore inainte de servire si lasati-l sa revina la temperatura camerei – are un gust mai bun si o textura mai fina. Ah, si fiti generosi cu uleiul de masline, semintele de pin si sumac-ul ;))
Tot la sectiunea “aperitive” (desi nu i-ar sta rau nici pe post de main course – or somewhere in between) se incadreaza si aceasta fabuloasa salata de sfecla rosie cu branza de capra si sos de iaurt. Pe langa faptul ca arata minunat, poate fi pregatita cu cateva zile in avans si asamblata in ziua servirii. Sfecla rosie este usor de gasit in aceasta perioada a anului, iar branza de capra aduce un element de indulgenta acestei salate. Treat yourself cu o branza de capra de buna calitate si fiti generosi cu sosul de iaurt – in definitiv, e doar o salata, deci it’s meant to be healthy 🙂
Daca va doriti o supa clada la pranzul sau cina de Craciun, luati in considerare aceasta crema de conopida cu chipsuri de pastarnac. Am facut aceasta retetea pentru prima data acum doi ani, cu ocazia sarbatorilor de iarna si de atunci revin din timp in timp la ea, pentru ca este fina, eleganta si plina de savoare. Conopida, la fel ca si pastarnacul sunt accesibile in aceasta perioada, asa ca nu trebuie sa faceti eforturi extarordinare pentru a pune pe masa un preparat cu stil. (*tips & tricks: faceti portie dubla de chipsuri din pastarnac – vor fi perfecti pe post de snack sau ceva de rontatit intre atatea feluri de mancare)
Meniu vegetarian de Craciun – mains
Daca iti doresti ceva elegant, cu putin efort (si vreo 20 de minute in bucatarie) poti pune pe masa un spectaculos risotto cu rosii coapte. Acuma e drept ca rosiile nu-s tocmai in sezon (desi in definitiv cateva sute de grame de rosii mici nu costa chiar o avere), dar ele pot fi inlocuite usor cu dovleac copt in prealabil in cuptor sau ciuperci de padure. De fapt, o data ce ai stapanit tehnica si pasii de baza, poti face risotto cu ce vrei tu, important e sa nu il grabesti. (***tips&tricks: pregateste-ti din timp la indemana toate ingredientele pentru risotto si lasa rosiile, dovleacul sau ciupercile de padure sa se rumeneasca in prealabil in cuptorul incins. In plus, lasa barbatii singuri la masa si ia fetele cu tine in bucatarie – profitati de ocazie si delectati-va cu o poveste si un pahar de prosecco in timp ce tu amesteci de zor in oala cu risotto)
Meniu vegetarian de Craciun – desert
Evident, desertul pentru mine inseamna nelipsitul Panettone traditional, cu stafide si portocala confiata. Anul acesta incep sa fac Panettone cu o saptamana inainte de Craciun (pe de o parte pentru ca dureaza – asa cum probabil stiti deja – cam 3 zile in total, si pe de alta parte pentru ca am descoperit ca e mai bun daca e lasat sa stea vreo cateva zile), asa ca daca va simtiti brave enough si vreti sa facem Panettone in paralel, do let me know si promit ca va stau la dispozitie pentru intrebari si neclaritati 🙂
Daca Panettone nu e, do not worry, o prajitura cu morcovi poate face fata cu succes unei astfel de sarbatori importante. In fact, cred ca nu ar fi nimic gresit daca cineva ar face si Panettone (sau cozonac, for that matter) si prajitura cu morcovi. Pentru ca, nu-i asa, there’s no such thing as too much sweets on Christmas day!
Am vrut sa pun accent in aceasta postare pe preparate care pot fi facute din timp (ba chiar unele necesita cateva zile in prealabil) si pe ingrediente pe cat posibil simple si de sezon. Este daca vreti felul meu de a spune ca in ziua de Craciun este mai important sa petrecem mai putin timp in bucatarie si mai mult timp alaturi de familie si de prietenii nostri dragi. In definitiv, succesul unui pranz de Craciun sta in primul rand in bucuria pe care ne-o aduc oamenii din jurul nostru si abia apoi in bucuria pe care ne-o aduc mancarurile preparate cu grija si (of course) multa dragoste. Less hustle asadar si more time for lovely people – asta va doresc eu sa vi se intample in aceasta perioada! There is more to come these days, asa ca stay tuned si enjoy the holidays 🙂
Later Edit: Still haven’t found what you’re looking for? Arunca un ochi pe meniul de Craciun pe care l-am recomandat anul trecut. Gasesti acolo o lista cu idei mai mult sau mai putin sofisticate, si in plus o selectie de link-uri catre cateva dintre cele mai frumoase retete vegetariene de Craciun din blogosfera romaneasca.
2 Comments
Natalia
Totul arata impecabil! Abia astept sa incerc reteta ta de hummus!
Pingback: