Retete de vara: Salata de rosii Heirloom cu burrata, fistic si lime [lacto-vegetarian]
Rosiile sunt prin excelenta ingredientele principale ale oricarei retete de vara. In mod particular, astazi va invit sa descoperim impreuna un sortiment mai aparte: este vorba despre deja vestitele rosii Heirloom – un sortiment mai putin cunoscut, dar care isi face incet-incet prezenta in casele si in farfuriile noastre.
Anul trecut, cand am vazut pentru prima data rosii Heirloom in Borough Market am fost extrem de reticenta. Pe de o parte pentru ca aveau un pret extrem de ridicat, iar pe de alta parte pentru ca nu stiam absolut nimic despre ele si imi era oarecum teama sa nu irosesc banii pe niste rosii despre care nu stiam absolut nimic. Cu toate astea, curiozitatea m-a impins sa cercetez mai mult si sa aflu ce sunt de fapt rosiile Heirloom, din ce motiv au un pret atat de ridicat si daca intr-adevar acest pret se justifica.
Asa am aflat ca rosiile Heirloom (heritage tomatoes, cum mai sunt denumite in UK) sunt de fapt obtinute prin “mostenirea” semintelor de la o recolta la alta, iar termenul “heirloom” se refera exact la acest aspect, al cultivarii legumelor prin metoda traditionala, la un nivel redus, neindustrial. Semintele sunt transmise de catre micii agricultori din generatie in generatie si isi dezvolta un comportament particular in functie de conditiile climatice si de sol ale zonei in care sunt cultivate, astfel incat un soi cultivat cu succes intr-o anumita regiune poate sa nu produca aceleasi rezultate daca semintele sunt cultivate in o regiune diferita. Am aflat astfel ca fiecare sortiment Heirloom este unic in felul sau si nu vom gasi rosii Heirloom cu acelasi gust la producatori diferiti. De notat poate este si faptul ca nu toate rosiile Heirloom pot fi catalogate “organic” (sau bio), la fel cum nu toate rosiile cultivate bio/organic pot fi Heirloom. Rosiile Heirloom pot avea culori diferite: de la rosu intens, la portocaliu, galben sau chiar verde, iar forma acestora este de cele mai multe ori total diferita fata de forma rotunda a rosiilor din supermarket. Gustul acestora difera, asa cum spuneam, de la o varietate la alta, insa majoritatea sunt foarte parfumate si au un gust dulce ori dulce-acrisor, foarte apropiat de gustul rosiilor noastre traditionale.
Evident ca aceste informatii mi-au fost suficiente pentru a ma intoarce la Borough Market si pentru a “investi” intr-un kilogram de rosii Heirloom. Cu bucurie am constatat atunci ca gustul rosiilor Heirloom este mult mai apropiat de gustul rosiilor pe care le mancam in copilarie, crescute in gradina bunicilor mei, iar de atunci am incercat pe cat posibil sa imi fac din cand in cand cate o mica bucurie si sa imi iau cateva astfel de rosioare.
Rosiile Heirloom se pot folosi in salate, la pizza sau tarte, ori pot fi servite simplu, cu cateva picaturi de ulei de masline extravirgin, sare si piper. Pentru reteta de astazi, am ales sa le prezint sub forma de salata, condimentata discret, alaturi de un bulgare de burrata – o branza proaspata produsa traditional in Italia, o combinatie de mozzarella si smantana dulce, cu invelis ferm de mozzarella si miez cremos de mozzarella amestecata cu smantana – un deliciu!
Reteta: Salata de rosii Heirloom cu burrata, fistic si lime
– ingrediente pentru doua portii –
[tabs slidertype=”top tabs”] [tabcontainer] [tabtext]Ingrediente[/tabtext] [tabtext]Metoda de preparare[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab]
– 400 grame rosii Heirloom, diverse varietati
– 50 grame fistic
– zeama de la o jumatate de lime
– coaja rasa de lime
– sare Maldon
– piper negru proaspat macinat
– ulei de masline extravirgin
– un bulgare de burrata (aprox 150 grame)
– cateva frunze proaspete de busuioc
[/tab] [tab]
1. Rosiile se spala si se taie in rondele, apoi se aseaza pe un platou in straturi, condimentand fiecare strat cu sare, piper, zeama de lime si ulei de masline extravirgin.
2. La final, se adauga fisticul zdrobit si coaja rasa de lime.
3. Bulgarele de burrata se rupe usor pe mijloc si se condimenteaza cu cateva picaturi de ulei de masline, sare, piper, careva bucatele de rosii taiate marunt si o frunza-doua de busuioc proaspat
[/tab] [/tabcontent] [/tabs]
resurse suplimentare:
http://www.bhg.com/gardening/vegetable/vegetables/top-heirloom-tomato-varieties/#page=1
http://en.wikipedia.org/wiki/Heirloom_plant
http://en.wikipedia.org/wiki/Heirloom_tomato
http://www.tomatofest.com/what-is-heirloom-tomato.html
*****
Trimit aceasta reteta dragei mele prietene Diana, pentru al sau savuros blog care in aceasta luna gazduieste provocarea “Dulce Romanie”, avand ca ingredient principal rosiile. Diana draga sper ca aceste minunate rosii Heirloom sunt pe gustul tau! Te imbratisez cu drag!
3 Comments
disturbinglydelicious
Oh my! This looks so delicious!!! <3 Am citit si eu ceva despre rosiile heirloom si chiar am avut ocazia sa-mi rasfat palatul cu aroma lor. Uhm…as spune ca sunt "disturbingly delicious" ;). Multumesc ca te-ai gandit la mine, draga mea. <3 <3 <3 Love it!
Andra Constantinescu
Disturbingly delicious indeed! Nici ca se putea o descriere mai buna! 🙂
Pingback: