Vegetarian Recipes and Blog

Supa picanta de rosii cu lamaie si chili

Andra Constantinescu | July 8, 2013 | ReteteVara
#summertime specials 

reteta-supa-de-rosii

In completarea colectiei cu retete de vara, astazi va propun o reteta racoritoare si foarte aromata. Supa picanta de rosii coapte, condimentata cu zeama de lamaie, coaja de lime, cimbru si chili rosu poate fi servita atat calda cat si rece, acompaniata de cateva felii crocante de paine cu maia.

Prin excelenta vara este sezonul rosiilor. Daca toata iarna si primavara am suferit si am evitat pe cat posibil sa cumpar rosii din supermarket, iata ca a venit in sfarsit momentul in care tarabele din piete sunt pline cu rosii de toate felurile si de toate formele. Sunt o mare iubitoare de rosii, insa ceea ce imi place si mai mult este sa le asociez cu ierburi si condimente care la prima vedere pot parea neobisnuite. Asta nu inseamna ca nu ador clasica asociere de rosii cu busuioc, din contra: as putea manca bruschetta cu rosii in fiecare zi, fara sa ma plictisesc vreodata, iar pe pizza Margherita nici nu concep altceva in afara de mozzarella, rosii si busuioc. Insa cand vine vorba de supe si alte mancaruri imi place sa experimentez. Anul trecut am incercat un gazpacho usor atipic in care am adaugat frunze proaspete de tarhon si rezultatul a fost fabulos, iar in acest an am revenit la marea mea dragoste: cimbrul.

Am pornit de la ideea clasicei supe de rosii, careia am vrut sa-i dau putina personalitate, astfel ca am copt rosiile in loc sa le fierb, am adaugat un chili rosu si cateva crengute de cimbru proaspat. Apoi am condimentat totul cu zeama de lamaie iar pe final am adaugat coaja de lime si piper negru proaspat macinat. Am obtinut astfel o supa usor picanta insa extrem de aromata si foarte racoritoare.

Va invit sa explorati in continuare reteta mea de supa picanta de rosii, insa mai mult decat atat va invit sa experimentati si sa va creati propria supa de rosii.
 
 
 Cu mare drag ii trimit aceasta reteta Anei, pentru al sau fabulos blog cu legume care gazduieste in aceasta luna provocarea “Dulce Romanie”. Iti multumesc Ana draga pentru invitatie, sa stii ca chiar daca nu intotdeauna ma opresc sa las cateva cuvinte, te citesc de fiecare data cu bucurie si incantare, iar retetele tale ma inspira de cele mai multe ori! 🙂
 
 
 
—– Reteta: supa picanta de rosii cu lamaie, cimbru si chili —–
Supa picanta de rosii cu lamaie si chili

Supa picanta de rosii cu lamaie si chili

Ingrediente

    (pentru supa de rosii):
  • - 3 rosii mari, bine coapte
  • - o ceapa rosie
  • - un ardei iute rosu
  • - cateva crengute de cimbru proaspat
  • - 15 ml ulei de masline
  • - sare Maldon
  • - piper negru proaspat macinat
  • - zeama de la o jumatate de lamaie
  • (pentru servire):
  • - doua rosii cherry taiate cubulete
  • - doua felii foarte subtiri de paine prajita
  • - coaja de lime
  • - piper negru proaspat macinat
  • - cimbru proaspat

Metoda de preparare

  1. Se preincalzeste cuptorul la 150 grade Celsius.
  2. Intr-o tava de marime medie se pun rosiile taiate in sferturi impreuna cu ceapa rosie la fel, taiata in sferturi, iar apoi ardeiul iute taiat in jumatate si curatat de seminte. Se adauga cateva crengute de cimbru si se condimenteaza cu sare Maldon si piper negru proaspat macinat, iar in final se adauga uleiul de masline.
  3. Se acopera tava cu o folie de aluminiu si se da la cuptor, la 150 grade Celsius, timp de aproximativ 45 minute, pana cand rosiile si ceapa devin moi.
  4. Se scoate tava din cuptor si se lasa cateva minute la racit.
  5. In continuare, se transfera toate ingredientele, inclusiv uleiul din tava si sucurile adunate acolo (mai putin crengutele de cimbru, care pot fi inlaturate daca sunt prea groase) intr-un vas si se paseaza cu mixerul pana cand se obtine o compozitie cremoasa. Daca considerati necesar, puteti adauga in aceasta etapa putina apa sau supa vegetala, insa eu nu am adaugat pentru ca mi-am dorit o supa cremoasa.
  6. La final, adaugati zeama de la o jumatate de lamaie.
  7. Pentru servire, transferati supa in doua boluri si decorati cu cateva fasii de paine prajita, coaja rasa de lime, cateva cubulete de rosii cherry, cateva frunzulite de cimbru si piper negru proaspat macinat.
http://www.mentasirozmarin.ro/2013/07/reteta-supa-picanta-de-rosii.html
 

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

14 thoughts on “Supa picanta de rosii cu lamaie si chili”

  1. De-abia acum am reusit sa vad intreaga postare, si ce mai, m-ai dat gata! Si vorbele, si reteta, nu mai am cuvinte! Iti multumesc tare mult! <3<3<3

  2. Fetita mea de 9 ani si-a facut singura o gradinita in care a pus rasaduri de rosii, ardei, castraveti in curtea bunicului si anul asta a zis ca o sa ne dea sa mancam din gradina ei legume, azi am mancat prima rosie

  3. Ador rosiile su supa de rosii iar reteta propusa de tine suna fantastic de bine. Si pentru ca esti fan rosii si retete de vara, te astept cu mare drag la provocarea dulce romanie luna aceasta. Am sentimentul ca “te-am nimerit” cu ingredientul si cu tema aleasa si sunt sigura ca ai ceva minunat de impartasit. Te imbratisez cu drag. xoxo

    1. Diana draga,
      nici nu iti imaginezi cat de tare m-ai nimerit! :))
      Tin o reteta cu rosii in “sertar” de vreo doua saptamani aproape. A ta va fi! Wait and see 🙂
      Te pup! :*

  4. mmm, azi ma gandeam ca mi-e o pofta mare de supa de rosii si am gasit la tine asta. abia astept sa ajung acasa sa o incerc 🙂 am cimbru proaspat in ghiveci, ah, ce deliciu. ieri am facut vinetele tale cu iaurt, au iesit dementiale. multumesc!

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.