Supa thailandeza cu peste si creveti
O supa care te duce cu gandul la mare, la soare si la vacante cu arome asiatice
supa thailandeza in 3 cuvinte: fresh, hot & spicy
Dupa o (prea scurta) vacanta, lunea trecuta am inceput al doilea semestru din anul doi. Nu stiu zau cum trece timpul si cum se face ca sunt deja la jumatatea perioadei de studii. Insa ceea ce stiu este ca am exact acelasi entuziasm ca la inceput. Cursurile devin din ce in ce mai complexe, examenele devin din ce in ce mai grele, iar eu am impresia ca nu-mi ajung zilele si orele pentru a asimila si a aprofunda tot ceea ce invat. Raportul dintre orele de studiu in clasa si ore de studiu individual e undeva la 1:3. Asta inseamna ca pentru fiecare ora petrecuta la curs ai nevoie de inca 3 ore de studiu individual – ca sa poti aprofunda cu adevarat un subiect. In viata mea n-am fost mai constiincioasa ca acum. Si parca niciodata n-am fost mai motivata sa imi termin rapid treaba la birou si sa ajung acasa, sa ma pun pe citit/studiat/experimentat. Ma simt de parca as fi intr-un rollercoaster. Cu cat studiez mai mult, cu atat am impresia ca stiu mai putin. Si atunci intreb. Ma intreb. Caut explicatii. Ma apuc de testat si de experimentat cu tehnici, cu ingrediente si cu arome. Gresesc. O iau de la inceput. Ma bucur si am impresia ca am descoperit vreo combinatie perfecta. Pana a doua zi, cand imi dau seama ca probabil e loc de mai bine. Si iar o iau de la inceput.
Martea trecuta, cursul de Kitchen Tecniques (level 2) a fost despre peste si supe de peste. Am sarit in sus de bucurie cand am aflat. Am facut stock de peste, apoi ne-am jucat cu el, folosindu-l ca baza intr-o supa thailandeza si un chowder. Mi-am amintit de excursia din anul trecut la Billingsgate Fish Market. Si m-a apucat iar dorul de peste. De marti si pana azi tot la supele astea mi-a stat gandul. Profesorul (care a locuit mai bine de jumatate de an in Thailanda si ne-a facut un super demo pe supa thailandeza) mi-a spus ca supa pe care am facut-o eu a fost aproape la fel de buna ca a lui. Aproape. Eu sunt mai critica cu mine. Am stiut si eu asta – inca de cand am gustat din ambele supe. A lui a fost hot, spicy, fragrant. Puteai sa simti parfumul de lemongrass si ghimbir, iuteala de chilli verde si gustul de lime care venea sa balanseze parca toate aromele astea. A mea n-a fost suficient de hot. Si nici la fel de spicy. Se simte ca inca nu stiu sa echilibrez aromele asiatice. Nu le simt, nu le intuiesc. N-am suficienta experienta. But I’m learning.
Supa thailandeza cu peste si creveti
Astazi mi-am luat toate ingredientele necesare si am refacut supa thailandeza cu peste si creveti. A fost mult mai bine. Acum intr-adevar a fost foarte aproape de cea facuta de profesor. Ar fi putut fi un pic mai iute – data viitoare clar pun mai mult chilli. In schimb aroma a fost mult, mult mai plina si mai complexa. Fata de ce facusem la scoala, acum am pus mai mult lemongrass si nu m-am mai zgarcit la ghimbir. Iar asta s-a vazut la gustul final.
Supa – in esenta – e simpla si destul de rapida (that is, daca ai stock-ul de peste gata facut). Asa cum spuneam, la scoala l-am facut from scratch. Acasa l-am luat gata facut de la Waitrose. Pe de o parte pentru ca e suficient de ieftin si e foarte bun. Pe de alta parte pentru ca ar fi fost prea multa bataie de cap sa procur pesti intregi, pe care sa ii dezosez sa ii filetez si apoi sa produc stock-ul. Scump si time consuming. Nu-mi permit nici una nici alta. (Daca nu gasiti in Romania stock de peste gata facut, let me know si va scriu separat reteta).
Pentru incepatori – daca ar fi sa fac o recomandare, as spune sa fiti generosi cu ghimbirul si cu lemongrass-ul. La chilli e dupa gust, depinde cat de iute va place. Incepeti cu un chilli, gustati pe parcurs si mai adaugati daca nu e destul. Eu la scoala am pus doi. Acasa am pus trei si am convingerea ca ar mai fi mers si al patrulea. Depinde si de chilli – cat de iute e.
Ingrediente
- 30 ml ulei vegetal (sau de floarea soarelui)
- 2 fire de lemongrass - tocate marunt
- 40 gr ghimbir - curatat de coaja, tocat marunt sau ras pe razatoarea fina (ideal microplane)
- 3 chilli verzi taiatii rondele (eu n-am scos semintele afara)
- 1 l stock de peste
- 2-3 linguri de sos de peste
- 200 ml lapte de cocos
- 400 gr peste (eu am folosit cod si somon) taiat in bucati egale
- 150 gr creveti (am folosit creveti decorticati, prefierti)
- zeama de la o jumatate de lime
- coriandru tocat
Metoda de preparare
- Se incinge usor uleiul, apoi se adauga ghimbir, lemongrass si chili. Se lasa la foc mic timp de 8-10 minute, sa se inmoaie si sa isi elibereze aromele. (Atentie: daca focul e prea mare ingredientele se vor arde si vor deveni amare).
- Se adauga stock-ul de peste, laptele de cocos si sosul de peste. Se da focul mai tare si se lasa sa fiarba 15 minute.
- Se adauga pestele, se da focul mai mic si se lasa in continuare la fiert 3-4 minute. In ultimul minut se adauga crevetii. (nota: daca folositi creveti cruzi adaugati-i odata cu pestele).
- Se condimenteaza cu zeama de lime si coriandru.
- Se serveste fierbinte.
Note:
Sosul de peste (fish sauce) l-am folosit in loc de sare si pentru a intensifica aroma stock-ului. Se gaseste in supermaket-urile mai mari si in magazinele asiatice.
Daca va place sa experimentati cu aromele asiatice, va recomand si supa thai cu creveti (pe numele ei Tom Yum Goong) propusa de Florin @crazymothercooker.
7 Comments
Balauru
Pai asta nu e veggie…
Andra Constantinescu
Pai nici n-am zis ca e veggie
Gabriela
Mmm…arăta grozav…lemongrass uscat merge?
Andra Constantinescu
Gabriela, merge si cu lemongrass uscat. In cazul acesta insa nu il toci marunt, ci il lasi intreg, sau il tai in jumatate – pe lungime. Apoi il zdrobesti usor si il pui in supa. Eventual foloseste cantitate dubla, ca daca e uscat, s-ar putea sa nu fie la fel de puternica aroma.
Fata Dragonului
ador aromele din supa asta, a ta arata superb, elegant, abia astept s-o incerc si eu
Andra Constantinescu
Asa-i? Eu nu ma mai pot satura de ea. As manca non-stop :))
Madalina
Whoaaa… Iti lasa gura aaapa !
Arata demential !
Abia asteot sa o incerc.