
Paine cu iaurt si bicarbonat
Sau soda bread. Sau paine cu iaurt, gata in 45 de minute. Fara framantare si fara dospire.
Pe scurt: paine pentru dimineti lenese 🙂
Ok, recunosc: nu-i cea mai frumoasa paine din cate am vazut sau am facut pana in ziua de azi. Si nici miezul nu e ala frumos alveolat al painilor cu maia pe care le iubesc atat de mult. Ba din contra, miezul este dens, sfaramicios si usor umed, insa gustul este placut, usor dulceag si contrar retinerilor mele initiale, nu se simte bicarbonatul. Pe de alta parte, coaja este crocanta si gustoasa – numai buna de scufundat in zeama bogata a unei salate de rosii cu ulei de masline, ceapa si busuioc. Dar peste toate astea, cel mai si cel mai mare atu al acestei paini este faptul ca e rapida. I mean foarte-foarte rapida. Atat de rapida incat din momentul in care am luat faina din debara si pana cand am scos din cuptor painea aburinda au trecut exact 45 de minute. Pe scurt, timpii de lucru sunt cam asa: pornit cuptorul, pregatit ingrediente, cantar si un castron – 5 minute; cantarit, amestecat, format painea: 10 minute; copt: 30 minute. No fuss, no mess (ok, maybe just a little mess), no stress. In cele 30 de minute, cat se coace painea, e timp suficient pentru pregatit un mic dejun lenes: o salata de rosii, cu ceapa (sau mai bine un bulgare de mozzarella di bufala) busuioc, ulei de masline extravirgin, sare si piper – 5 minute; oua prajite in unt, la foc incet – 10 minute; cafea/ceai/fresh de porto – 3-5 minute; relax: 10 minute + 15 minute pana cand se raceste painea 🙂
Daca as face o astfel de paine cu iaurt in fiecare weekend? Mai mult ca sigur ca nu – desi inca ma mai gandesc la miezul acela moale, scufundat in galbenusul cremos, condimentat cu nimic altceva decat sare si piper si coaja crocanta lasata sa se inmoaie in uleiul de masline si zeama de la rosiile dulci, de vara. As pastra aceasta reteta pentru diminetile lenese, in care tot ceea ce imi doresc este sa ma rasfat cu un mic dejun rustic, dupa care sa ma tolanesc pe canapea, inconjurata de carti, reviste si un cappuccino cu scortisoara.
Reteta e simpla, ingredientele sunt putine (faina, sare, bicarbonat si iaurt) iar procedeul este lejer, fara framantare si fara dospire. Desi, asa cum spuneam, aspectul si gustul final nu sunt neaparat spectaculoase, painea cu iaurt si bicaronat – aka soda bread – poate fi o alternativa rapida pentru sfarsitul de saptamana. De asemenea, reteta este ideala pentru incepatori, aluatul fiind usor manevrabil si total neperetentios.
Cateva observatii, inainte de a trece la reteta propriu-zisa:
– faina – din cercetarile pe care le-am facut, am observat ca in mare parte dintre retete este folosita faina cu agent de crestere (self raising flour). De fapt, agentul de crestere din faina respectiva este de obicei praf de copt iar majoritatea acestor fainuri au deja adaugata si sare in compozitie (pentru siguranta, verificati eticheta). Eu am folosit faina simpla, fara agent de crestere, insa daca doriti sa utilizati faina self raising, injumatatiti cantitatea de sare si reduceti cantitatea de bicarbonat de sodiu din reteta de mai jos. Un alt aspect demn de mentionat in ceea ce priveste faina: reteta traditionala irlandeza include pe langa faina alba si o cantitate de faina integrala, iar alte variatiuni includ si un adaos de tarate.
– iaurtul – eu am folosit iaurt grecesc, un pic mai gros si mai cremos decat iaurtul obisnuit, insa puteti folosi cu succes iaurt simplu, chiar si lapte batut, smantana fermentata, sana sau buttermilk – sau o combinatie intre acestea. Nu va fie teama sa experimentati, toata ideea e sa fie ceva acid care sa inetractioneze cu bicarbonatul de sodiu si sa favorizeze cresterea painii.
– pastrare/depozitare – ideal este sa consumati painea in aceeasi zi, imediat dupa ce s-a racit. Spre deosebire de painile cu maia – care pot fi pastrate in congelator, painea cu iaurt si bicarbonat poate fi pastrata la temperatura camerei timp de maxim 2-3 zile. Eu nu as recomanda sa o congelati – datorita texturii destul de fragile, si nici sa o pastrati mai mult de 2 zile, mai ales vara, cand temperaturile sunt foarte ridicate.
Cam asta ar fi ceea ce am considerat eu ca e important de stiut despre soda bread (sau pe romaneste: paine cu iaurt si bicarbonat) urmeaza desigur reteta, careia ii puteti aduaga daca vreti o mana de seminte de floarea soarelui prajite in prealabil intr-o tigaie uscata 🙂
—– Reteta: Paine cu iaurt si bicarbonat – aka soda bread —–
Ingrediente
- 500 grame faina alba
- o lingurita sare
- o lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
- 400 grame iaurt grecesc
- o lingura de faina in plus - pentru planul de lucru
Metoda de preparare
- Preincalziti cuptorul la 200 grade Celsius.
- Intr-un castron, se amesteca faina cu sarea si bicarbonatul, apoi se adauga iaurtul. Se amesteca lejer cu mana, pana cand aluatul devine omogen si legat. Aluatul poate fi destul de sfaramicios, insa toata ideea estea aceea de a aduce toate ingredientele impreuna, fara a lucra foarte mult aluatul.
- In continuare, se rastoarna aluatul pe planul de lucru pudrat cu faina. I se da o forma rotunda si se cresteaza in forma de cruce cu un cutit bine ascutit.
- Se aseaza aluatul pe o tava protejata cu hartie de copt si se da la cuptor timp de 30 minute la 200 grade Celsius.
- Cand painea este coapta, se scoate din cuptor, se rupe in 4 si se lasa la racit timp de 15-20 de minute.
Din aceeasi gama si pe acelasi model: simplu si eficient, va invit sa studiati si urmatoarele retete:
*** Irish soda bread – reteta regulamentara, cu faina integrala, de la Chez Mazilique – o varianta absolut fabuloasa, cu seminte de mac, negrilica, floarea soarelui si susan
*** Irish soda bread in interpretarea Laurei Adamache – cu o combinatie de iaurt si lapte – asa cum va spuneam, nu va fie teama sa experimentati si nu va panicati daca nu aveti suficient iaurt in frigider 🙂
2 Comments
Oana R
Buna Andra, am facut si eu aseara painea recomandata de tine si a iesit tare frumusica 🙂 Mie imi place asa mai ciufulita si cu aspect rustic. Si a mers f bine la micul dejun. Daca o mananc simpla, simt insa putin gustul ala de bicarbonat, care nu e neaparat cel mai placut… sper ca nu am gresit eu cu ceva 🙂 Dar e clar rapida si merita sa o mai fac. Am ales-o ieri pt ca era tarziu si nu aveam timp de o paine care sa stea sa si creasca si nu cumpar de la supermarket nici daca ma platesti 🙂 O sa mai incerc si alte retete de paine de la tine.
Andra Constantinescu
Buna Oana,
Poti sa diminuezi putin cantitatea de bicarbonat, daca simti ca a fost prea puternic gustul. De tot n-ai cum sa scapi de el din pacate 🙂