Supa picanta de rosii cu lamaie si chili
#summertime specials
In completarea colectiei cu retete de vara, astazi va propun o reteta racoritoare si foarte aromata. Supa picanta de rosii coapte, condimentata cu zeama de lamaie, coaja de lime, cimbru si chili rosu poate fi servita atat calda cat si rece, acompaniata de cateva felii crocante de paine cu maia.
Prin excelenta vara este sezonul rosiilor. Daca toata iarna si primavara am suferit si am evitat pe cat posibil sa cumpar rosii din supermarket, iata ca a venit in sfarsit momentul in care tarabele din piete sunt pline cu rosii de toate felurile si de toate formele. Sunt o mare iubitoare de rosii, insa ceea ce imi place si mai mult este sa le asociez cu ierburi si condimente care la prima vedere pot parea neobisnuite. Asta nu inseamna ca nu ador clasica asociere de rosii cu busuioc, din contra: as putea manca bruschetta cu rosii in fiecare zi, fara sa ma plictisesc vreodata, iar pe pizza Margherita nici nu concep altceva in afara de mozzarella, rosii si busuioc. Insa cand vine vorba de supe si alte mancaruri imi place sa experimentez. Anul trecut am incercat un gazpacho usor atipic in care am adaugat frunze proaspete de tarhon si rezultatul a fost fabulos, iar in acest an am revenit la marea mea dragoste: cimbrul.
Am pornit de la ideea clasicei supe de rosii, careia am vrut sa-i dau putina personalitate, astfel ca am copt rosiile in loc sa le fierb, am adaugat un chili rosu si cateva crengute de cimbru proaspat. Apoi am condimentat totul cu zeama de lamaie iar pe final am adaugat coaja de lime si piper negru proaspat macinat. Am obtinut astfel o supa usor picanta insa extrem de aromata si foarte racoritoare.
Ingrediente
- - 3 rosii mari, bine coapte
- - o ceapa rosie
- - un ardei iute rosu
- - cateva crengute de cimbru proaspat
- - 15 ml ulei de masline
- - sare Maldon
- - piper negru proaspat macinat
- - zeama de la o jumatate de lamaie
- - doua rosii cherry taiate cubulete
- - doua felii foarte subtiri de paine prajita
- - coaja de lime
- - piper negru proaspat macinat
- - cimbru proaspat
Metoda de preparare
- Se preincalzeste cuptorul la 150 grade Celsius.
- Intr-o tava de marime medie se pun rosiile taiate in sferturi impreuna cu ceapa rosie la fel, taiata in sferturi, iar apoi ardeiul iute taiat in jumatate si curatat de seminte. Se adauga cateva crengute de cimbru si se condimenteaza cu sare Maldon si piper negru proaspat macinat, iar in final se adauga uleiul de masline.
- Se acopera tava cu o folie de aluminiu si se da la cuptor, la 150 grade Celsius, timp de aproximativ 45 minute, pana cand rosiile si ceapa devin moi.
- Se scoate tava din cuptor si se lasa cateva minute la racit.
- In continuare, se transfera toate ingredientele, inclusiv uleiul din tava si sucurile adunate acolo (mai putin crengutele de cimbru, care pot fi inlaturate daca sunt prea groase) intr-un vas si se paseaza cu mixerul pana cand se obtine o compozitie cremoasa. Daca considerati necesar, puteti adauga in aceasta etapa putina apa sau supa vegetala, insa eu nu am adaugat pentru ca mi-am dorit o supa cremoasa.
- La final, adaugati zeama de la o jumatate de lamaie.
- Pentru servire, transferati supa in doua boluri si decorati cu cateva fasii de paine prajita, coaja rasa de lime, cateva cubulete de rosii cherry, cateva frunzulite de cimbru si piper negru proaspat macinat.
14 Comments
coco
exact pe gustul meu !
Andra
Ma bucur Coco! 🙂
Ana
De-abia acum am reusit sa vad intreaga postare, si ce mai, m-ai dat gata! Si vorbele, si reteta, nu mai am cuvinte! Iti multumesc tare mult! <3<3<3
Andra
Te pup Ana! Le meriti din plin, cuvintele! :*
MamicaMea.ro
Fetita mea de 9 ani si-a facut singura o gradinita in care a pus rasaduri de rosii, ardei, castraveti in curtea bunicului si anul asta a zis ca o sa ne dea sa mancam din gradina ei legume, azi am mancat prima rosie
Andra
Ce frumos! Felicitari fetitei tale!
nouatigaraelectronica
mi se pare foarte buna ideea cu bucatile mari de paine prajita care inlocuiesc crutoanele, arata spectaculos si sunt convins ca e gustos in egala masura 🙂
Andra
Multumesc frumos!
Diana
Ador rosiile su supa de rosii iar reteta propusa de tine suna fantastic de bine. Si pentru ca esti fan rosii si retete de vara, te astept cu mare drag la provocarea dulce romanie luna aceasta. Am sentimentul ca “te-am nimerit” cu ingredientul si cu tema aleasa si sunt sigura ca ai ceva minunat de impartasit. Te imbratisez cu drag. xoxo
Andra
Diana draga,
nici nu iti imaginezi cat de tare m-ai nimerit! :))
Tin o reteta cu rosii in “sertar” de vreo doua saptamani aproape. A ta va fi! Wait and see 🙂
Te pup! :*
Diana
I knew it!!!! <3. Cannot wait ;)Te pup si eu, draga mea. xoxo
elena
mmm, azi ma gandeam ca mi-e o pofta mare de supa de rosii si am gasit la tine asta. abia astept sa ajung acasa sa o incerc 🙂 am cimbru proaspat in ghiveci, ah, ce deliciu. ieri am facut vinetele tale cu iaurt, au iesit dementiale. multumesc!
Andra
Eu iti multumesc Elena!
Sper sa iti placa si supa de rosii la fel de mult cum ti-au placut vinetele!
Pofta buna! :*
Victor
Buna treaba, s-a facut, s-a mancat, se va mai face…
Multumim pentru inspiratie Andra