Retete

Taste of Italia: Pizza Margherita – reteta si tehnici de baza

In simplitatea sa, Pizza Margherita reprezinta un model de echilibru perfect din punct de vedere dietetic.

Acest lucru este posibil datorita carbohidratilor prezenti in aluat, a vitaminelor continute de rosii, a mineralelor si uleiurilor esentiale continute de busuiocul verde precum si datorita proteinelor  de origine animala continute in mozzarella.

 

Pizza-Margherita
 
 
        Va povesteam acum ceva vreme despre proiectul meu de cercetare (daca pot sa-i spun asa) avand ca tema: pizza perfecta. Ei bine, proiectul este inca in plina desfasurare, pentru ca desi aparent pizza nu este cel mai complicat lucru din lume in materie de gastronomie, totusi un blat de pizza perfect reprezinta pentru multi o adevarata provocare. Am sa reiau periodic postarea despre pizza la care ma refeream mai sus si am sa completez cu noile descoperiri pe care le fac, astfel incat sa ramana un punct de referinta pentru incepatori si pentru pasionati, insa astazi doresc sa va spun cateva cuvinte despre cea mai populara pizza din lume: Pizza Margherita.
        In L’Enciclopedia della Cucina Italiana – volumul despre pizza, paine si tarte sarate – Pizza Margherita este prezentata ca fiind un “piato unico” pentru ca in simplitatea sa, aceasta pizza reprezinta un model de echilibru perfect din punct de vedere dietetic datorita carbohidratilor prezenti in aluat, a vitaminelor continute de rosii, a mineralelor si uleiurilor esentiale continute de busuiocul verde precum si datorita proteinelor  de origine animala continute in mozzarella. Pizza Margherita face parte din categoria “pizze rosse” datorita faptului ca blatul este acoperit cu sos de rosii, toate celelalte pizze care nu contin sos de rosii fiind clasificate ca “pizze bianche”. De altfel, aceasta este singura clasificare pe care o gasim in L’Enciclopedia della Cucina Italiana, pentru ca pornind de la ideea de baza, condimentele si combinatiile de condimente care pot fi adaugate pe blatul de pizza sunt practic nelimitate si imposibil de impartit in alte categorii. Desigur, daca doriti, putem discuta despre pizze cu carne, cu peste, cu branza sau cu legume, insa in definitiv totul ramane la propria alegere si la propriile gusturi. Un singur lucru poate ar mai fi de mentionat si am sa insist asupra acestuia ori de cate ori voi avea ocazia: keep it simple, nu “incarcati” inutil blatul de pizza. Folositi 3-4 ingrediente cel mult pentru a condimenta o pizza – veti putea astfel sa distingeti toate gusturile si sa va bucurati de o pizza gustoasa si originala.
        In ceea ce priveste ingredientele pentru o Pizza Margherita autentica, regulile sunt simple: blatul clasic, sos proaspat de rosii, rosii proaspete, mozzarella (obligatoriu di buffala) si busuioc proaspat. Sosul de rosii poate fi optional, insa daca este folosit eu as recomanda sa fie facut proaspat. Daca acest lucru nu este posibil, folosirea rosiilor conservate poate fi o alternativa acceptabila.

 

Pizza Margherita – reteta si tehnici de baza

Pizza Margherita – reteta si tehnici de baza

Ingrediente

    Pentru blat:
  • - faina Manitoba: 168 grame
  • - apa: 115 grame
  • - maia (la momentul maxim de crestere): 15 grame
  • - sare: 4 grame
  • Pentru condimentare:
  • - 3 rosii medii
  • - cateva crengute de busuioc proaspat
  • - 3-4 rosii mici
  • - 100 grame mozzarella di bufalla
  • - cateva frunze de busuioc proaspat
  • - sare
  • - piper negru proaspat macinat

Metoda de preparare

    - blatul de pizza - se pregateste cu o zi inainte:
  1. Intr-un castron se amesteca maiaua cu apa, iar apoi se adauga faina. Se amesteca pana cand se omogenizeaza, apoi se lasa la autolyse timp de 40 minute.
  2. Dupa autolyse se adauga sarea si se framanta in castron timp de 10-15 minute, cu pauze de cate un minut la fiecare 5 minute pana cand aluatul devine fin si incepe sa se desprinda de pe bol. Nu va descurajati daca aluatul este umed si aparent greu de manevrat, cu timpul veti dobandi o anumita dexteritate si veti observa ca aluatul nu este chiar atat de greu de lucrat.
  3. Lasati aluatul sa se odihneasca timp de 5 minute, apoi rasturnati-l pe un blat de lucru bine infainat, dati-i o forma rotunda si transferati-l intr-un bol de plastic uns in prealabil cu cateva picaturi de ulei. Acoperiti bolul cu un capac sau cu folie alimentara.
  4. Lasati la frigider minim 24 de ore.
  5. - sosul de rosii -
  6. Cele trei rosii mari se curata de coaja si se taie in cubulete mici. Se pun la fiert, impreuna cu cateva frunze de busuioc tocate marunt si un praf de sare. Sosul ar trebui sa fie gata in 10-15 minute la foc mediu. Puteti prepara si sosul cu o zi inainte, pastrandu-l in frigider peste noapte.
  7. - preparare pizza -
  8. Scoateti aluatul din frigider (insa nu il scoateti din bolul de plastic) si lasati-l la temperatura camerei timp de minim o ora.
  9. Tot cu o ora inainte porniti cuptorul la temperatura maxima, cu placa de granit pozitionata pe raftul din mijloc.
  10. Transferati aluatul pe blatul de lucru infainat, apoi cu mainile bine infainate dati aluatului o forma rotunda, avand grija ca marginile sa fie putin mai groase decat mijlocul. (trust me, e chestie de exercitiu pana cand veti obtine forma perfecta).
  11. Adaugati sosul de rosii, distribuindu-l uniform pe suprafata aluatului, apoi adaugati mozzarella taiata rondele si cateva rosioare mici taiate in jumatate.
  12. Introduceti pizza in cuptorul incins timp de 7-8 minute.
  13. Cand pizza este coapta, adaugati cateva frunze proaspete de busuioc, condimentati cu piper negru proaspat macinat si serviti fierbinte.
  14. Note:
  15. - blatul de pizza este adaptat dupa reteta Codrutei, iar explicatiile de mai sus se adreseaza celor care sunt deja obisnuiti sa lucreze un aluat cu maia. Pentru explicatii si tehnici detaliate va recomand sa cititi cu atentie explicatiile Codrutei.
  16. - este prima data cand am lucrat cu faina Manitoba si da, pot sa spun ca intr-adevar face diferenta. Este mult mai usor de lucrat, iar aluatul obtinut este foarte, foarte elastic si manevrabil.
https://www.mentasirozmarin.ro/2013/06/taste-of-italia-pizza-margherita-reteta-si-tehnici-de-baza.html

Update 29/06/2014

Variatiuni pe aceeasi tema:

Daca va place sa va jucati cu ingredientele, va recomand sa incercati varianta cu file-uri de ansoa si capere. Adaugati o lingura de capere in sosul de rosii, iar file-urile de ansoa distribuiti-le printre feliile de rosii si mozzarella – veti obtine astfel o veritabila Pizza Napoletana 🙂

Va doresc pofta buna si un weekend minunat in continuare!
 
Thank you note: multumesc draga Diana pentru faina Manitoba fara de care nu as fi reusit performanta de a obtine un astfel de blat minunat! Te imbratisez draga mea! :*

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

4 Comments

  • olivia

    Buna seara!
    in primul rand ma laud ca am facut aceasta pizza si a iesit cu mult peste asteptarile mele. pentru acest lucru iti multumesc in primul rand iar in al doilea rand iti multumesc pentru ca prin tine am gasit-o pe Codruta 🙂 si m-am indragostit. si mi-am pus si de o maia 🙂

  • olivia

    buna seara 🙂
    iti multumesc in primul rand de reteta. Am facut-o azi si a fost un real succes. si iti mai multumesc ca prin tine am descoperit-o pe Codruta si m-am indragostit iremediabil.

  • Ioana Gheorghe

    Am incercat de doua ori aluatul acesta, dar efectiv nu mi-a crescut in frigider. Prima data nu a crescut deloc si a doua oara nu a crescut prea mult si astfel aluatul a fost foarte subtire…maiaua am luat-o in momentul ei maxim, deci nu inteleg unde gresesc….Ioana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.