Retete de toamna: tarta cu mere, cimbru lamaios si piper negru [lacto-vegetarian]
Daca e toamna, e vremea pentru o tarta cu mere.
Si pentru ca trebuia sa fie speciala, i-am adaugat cimbru si piper. You’ll love it! 🙂
Ingrediente
- 250 grame faina alba
- 250 grame unt
- o lingurita de sare de mare
- 100 ml apa rece (plus inca 20 ml, de rezerva)
- doua mere mari verzi (ideal tip Granny Smith)
- 25 grame unt nesarat
- doua linguri de zahar brun
- cateva crengute de cimbru lamaios (lemon thyme)
- piper negru proaspat macinat
- 150 ml frisca lichida
- o lingura de zahar
Metoda de preparare
- Faina se amesteca cu sarea si se cerne intr-un castron incapator. Se adauga untul taiat in bucatele si se framanta cu varful degetelor, amestecand untul cu faina pana cand se obtine o compozitie sfaramicioasa, mai degraba o gramada de firimituri decat un aluat.
- Se adauga apa, framantand in continuare pana cand obtinem un aluat ferm dar nelipicios.
- Aluatul astfel obtinut se inveleste in folie de plastic si se lasa la frigider pentru 20 de minute.
- Transferati aluatul pe o suprafata bine infainata, framantati-l putin si dati-i o forma drepunghiulara. In continuare, cu ajutorul unui sucitor rulati aluatul pana cand obtineti un dreptunghi cu dimensiunile de 20x50 cm, pastrand marginile drepte si egale.
- Efectuati o impachetare simpla, folosind tehnica prezentata la aluatul de croissants (punctul 7): se aseaza aluatul pe lungime, se imparte in trei parti egale, marcand usor aluatul pe margine. Impaturati prima treime a aluatului catre centru, iar a doua treime deasupra. In continuare, rotiti aluatul de la stanga la dreapta (o rotire de un sfert de cerc), rulati din nou aluatul pana cand obtineti un dreptunghi cu dimensiunile de 20x50 cm si efectuati inca o impachetare simpla.
- Impachetati aluatul in folie de plastic si lasati-l la frigider minim 30 de minute (ideal este ca aluatul sa fie lasat la frigider peste noapte, insa am obtinut rezultate satisfacatoare chiar si daca timpul de refrigerare a fost de doar 30 de minute).
- Preincalziti cuptorul la 190 grade Celsius.
- Merele se spala, se curata de seminte si se taie in felii foarte subtiri.
- Intr-un vas de fonta (eu am folosit o caserola Le Creuset cu diametrul de 26 cm, insa in lipsa acesteia, puteti folosi orice tigaie emailata, care poate fi utilizata atat pe aragaz cat si in cuptor), topiti untul impreuna cu zaharul, amestecand din cand in cand, la foc mic, pana cand untul devine in totalitate lichid si se combina cu zaharul, insa fara a incepe sa se caramelizeze.
- Luati caserola de pe foc si adaugati feliile de mar, aranjate frumos, in cerc. Mutati din nou caserola pe aragaz, la foc mic, pentru 2-3 minute, cat sa se incalzeazca putin feliile de mar.
- Scoateti aluatul din frigider, taiati-l in jumatate (*a se vedea nota de la inceputul retetei), asezati-l pe suprafata de lucru bine infainata si intindeti-l cu sucitorul pana cand obtineti un cerc cu diametrul de 30 cm).
- Asezati aluatul in caserola, peste mere, avand grija sa "sigilati" marginile pentru a nu lasa caramelul sa iasa la suprafata. Crestati aluatul din loc in loc, facand mici cruciulite cu ajutorul unui cutit bine ascutit, pentru a permite tartei sa "respire".
- Coaceti tarta pe raftul cel mai de jos, timp de 30-35 de minute.
- Scoateti caserola din cuptor si, cat este inca fierbinte, rasturnati tarta pe o farurie.
Note:
Note: * cantitatea de aluat de foietaj este suficienta pentru doua tarte (aluatul ramas poate fi pastrat la frigider pentru maxim 4 zile). 1. Pentru aluatul de foietaj este recomandat sa se foloseasca o faina cu un continut mediu de proteine (11 -12%). Eu am folosit faina alba pentru paine (strong bread flour) cu un continut de proteine de 11.5% 2. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, insa este important sa nu fie foarte moale. 3. Folositi rezerva de 20 ml de apa doar daca este absolut necesar, in functie de tipul de faina si de gradul de absorbtie al acesteia. Aluatul trebuie sa fie ferm si nelipicios. 4. Framantati aluatul cat mai putin cu putiinta, este normal ca untul sa nu fie omogenizat complet. De asemenea, cand rulati aluatul, incercati sa lucrati rapid, fara a solicita aluatul prea mult.
15 Comments
johanna
eu vreau, mai ai?acusic vin.Arata demential,am sa incerc si eu aluatul asa.
Andra
Hihi, sa vii repede, iti pastrez o felie 🙂
M-as bucura sa imi spui cum ti-a iesit aluatul daca il incerci! Te pup draga mea! :*
Fancy Cake
Wooow! Ce bine arata! Inedita combinatia!
Andra
Multumesc draga mea! Te pup! :*
Delicious Flavours
Imi plac foarte mult combinatiile pe care le faci…cine s-ar fi gatit ca o tarta dulce poate fi condimentata cu piper 😛
Felicitari, te pup!
Andra
Draga mea, sunt cu adevarat fascinante combinatiile astea, sa stii, trebuie doar sa ai putin curaj si sa experimentezi… Pana acum un an nici cimbrul nu l-as fi asociat cu fructele, dar acum e nelipsit din bucataria mea! Iar piperul in aceasta tarta e chiar o surpriza placuta, incearca si tu! 🙂
Te imbratisez cu drag,
Andra
Ana
Si eu care ma gandeam ca numai eu am o obsesie cu tartele… Am o ladita cu mere de la tara, cred ca incerc si eu supriza asta delicioasa cu piper 🙂
andra constantinescu
Oh, Ana, daca ai stii!!! Daca ar fi dupa capul meu as face cate o tarta in fiecare zi!
…si cand ma gandesc cat eram de speriata de ele la inceput :)))
Te pup draga mea, si te astept cu impresii daca faci tarta cu piper! 🙂
Haplea
Si mie imi plac combinatiile tale!!!!Arata excelent!
andra constantinescu
Multumesc Haplea, m-as bucura daca ai incerca si tu tarta aceasta, macar doar cu cimbru daca nu si cu piper! 🙂
Hugs,
Andra
simplu si bun
Combinatiile acestea de condimente si fructe sunt irezistibile!:)
andra constantinescu
Sa stii, eu as spune chiar ca creeaza dependenta! :))
BTW: Loooove yout ice-cream! E dementiala! 😛
Hugs! :*
Poliana
Frumos totul, combinatia, tarta, pozele, prezentarea. Iar aluatul asta rapid trebuie sa-l incerc si eu, nici mie nu-mi place sa pierd toata ziua cu el. Felicitari!
andra constantinescu
Oh, Poliana, iti multumesc din suflet! Ma bucur tare mult ca ti-a placut!
Neaparat sa incerci aluatul, o sa iti placa garantat!
Pupici! :*
Andra
Pingback: