vinete-la-cuptor-cu-iaurt
Retete

Vinete la cuptor cu usturoi, iaurt si chili

O reteta savuroasa, cu vinete mari bine coapte, asezonate cu iaurt, usturoi si chili. 

vinete la cuptor cu iaurt si usturoi

Iubesc vinetele! Le iubesc atat de tare incat de fiecare data cand merg acasa iar mama ma intreaba ce vreau sa imi pregateasca de mancare, raspunsul este unul singur: salata de vinete! Reteta ideala suna asa: o zi splendida de toamna, doua vinete mari, proaspat aduse de la piata, coapte pe aragaz, lasate la scurs, tocate cu tocatorul de lemn (foarte important: nu cu mixerul), apoi amestecate cu maioneza facuta in casa si o jumatate de ceapa alba tocata marunt. De multe ori nici nu mai aveam rabdare ca vinetele sa se raceasca complet si mancam salata putin calduta, iar daca la acest tablou se mai adauga si o felie de paine proaspata, ei bine: this is heaven, credeti-ma pe cuvant! Concluzia? Nimic, dar absolut nimic pe lumea asta nu se compara cu salata de vinete facuta de mama! 🙂

Reteta de astazi este o alternativa foarte gustoasa la clasica salata de vinete de care va povesteam inainte si daca iubiti vinetele la fel de mult ca si mine, sunt absolut convinsa ca veti salva aceasta reteta la favorite! Aceasta reteta (la fel ca si reteta batoanelor de mamaliga picanta la grill) este inspirata din cartea lui Hugh Fearnley-Whittingstall: River Cottage – Veg every day – o carte pe care o recomand cu caldura atat vegetarienilor, cat si non-vegetarienilor interesati de o alimentatie sanatoasa.

—— Reteta pentru vinete la cuptor cu iaurt, usturoi si chili ——

 
Vinete la cuptor cu iaurt, usturoi si chili

Vinete la cuptor cu iaurt, usturoi si chili

Ingrediente

  • - 4 vinete mari
  • - 3 catei de usturoi
  • - 50-70 ml ulei de masline
  • - o jumatate de lingurita de sare roz de Himalaya
  • - piper negru proaspat rasnit
  • - o jumatate de lingurita de fulgi de chili
  • - 100 ml iaurt grecesc
  • - cateva frunze de menta proaspata sau patrunjel proaspat (optional)

Metoda de preparare

  1. Preincalziti cuptorul la 190 grade Celsius.
  2. Taiati vinetele in jumatate pe lungime, iar apoi crestati-le de 2-3 ori tot pe lungime, avand grija sa nu patrundeti pana la coaja.
  3. Zdrobiti usturoiul intr-o cescuta, adaugati uleiul de masline si fulgii de chili si amestecati cu o lingurita.
  4. Aranjati jumatatile de vinete intr-un vas termorezistent, apoi ungeti-le cu amestecul de ulei, usturoi si chili, patrunzand prin crestaturi si avand grija ca intreaga suprafata a vinetelor sa fie unsa cu ulei (mai adaugati ulei daca este necesar). Condimentati cu sare si piper negru proaspat rasnit.
  5. Coaceti la 190 grade Celsius timp de 50 de minute, sau pana cand vinetele sunt bine rumenite.
  6. Pentru servire, adaugati cateva lingurite de iaurt grecesc si presarati cateva frunze tocate de menta proaspata sau patrunjel proaspat.
https://www.mentasirozmarin.ro/2012/09/vinete-la-cuptor-cu-iaurt-si-chilli.html
 

19 Comments

Un gand, o idee, o intrebare?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.