Muffins cu crumble, afine si mar verde (inspired by Yotam Ottolenghi)
Muffins cu crumble, afine si mar verde este a doua reteta de muffins pe care o fac din cartea lui Yotam Ottolenghi si va spun cu mana pe inima ca trebuie sa o incercati si voi, ca sa intelegeti de ce imi place mie atat de mult acest autor.
Reteta anterioara, muffins cu prune si marzipan, imi aduce inca si acum amintiri placute ale unui gust intens de marzipan imbogatit de aroma stringenta a prunelor moi, scaldate in zeama dulce cu scortisoara care se prelingea agale peste briosa pufoasa, facand-o irezistibil de frumoasa si nemaipomenit de aromata.
Briosa de astazi are o personalitate aparte: are un “crunch” care o face aparent greu de cucerit, insa o data ce i-ai gustat crusta crocanta de crumble, ti se dezvaluie in totala ei pufosenie, presarata doar pe ici – pe colo cu afine moi si mar acrisor, exact cat ii trebuie unei briose ca sa devina regina unei dupa amiezi tarzii de duminca. Reteta este extrem de simpla, insa o regula demna de tinut minte cand facem muffins este urmatoarea: compozitia finala are un aspect neuniform si poate avea chiar si cocoloase. Este bine sa fie asa, cocoloasele se vor sparge in timpul coacerii si vom obtine astfel niste briose pufoase si bine crescute. In plus fata de retetele clasice, aceste muffins au un topping de “crumble”, care le da o textura si o consistenta crocanta si care mie mi-a placut in mod deosebit.
Muffins cu crumble, afine si mar verde
Ingredients
Ingrediente (pentru 10-12 bucati)
pentru muffins
- - 270 grame faina
- - doua lingurite si jumatate de praf de copt
- -jumatate de lingurita de sare
- -un ou
- - 170 grame zahar
- - 70 grame unt topit
- - 190 ml lapte
- - un mar verde eu am folosit Granny Smith, taiat cubulete, nedecojit
- - 150 grame afine proaspete plus inca 50 grame pentru decor
pentru crumble
- - 150 grame faina
- - 50 grame zahar
- - 100 grame unt rece taiat cubulete
Instructions
Metoda de preparare
- 1. preincalziti cuptorul la 170 grade Celsius
- 2. pregatiti compozitia pentru crumble: puneti toate ingredientele in vasul unui robot de bucatarie (atasamentul cu lame) si mixati-le pana cand capata consistenta pesmetului. Mixati foarte scurt, de cateva ori (cam de 5-6 ori), la viteza maxima si verificati compozitia pentru a nu se transforma in aluat.
- 3. pregatiti compozitia pentru muffins: intr-un castron cerneti faina, impreuna cu sarea si praful de copt. Separat, amestecati oul cu zaharul, adaugati untul topit (aveti grija ca untul topit sa nu fie fierbinte) si laptele. In continuare, adaugati ingredientele solide, incorporandu-le usor si cu grija, iar in final adaugati fructele.
- 4. aranjati cosuletele de muffins in tava si puneti din compozitie cu ajutorul unei linguri, pana cand cosuletele sunt pline. Acoperiti cu o cantitate generoasa de crumble si decorati cu restul de afine.
- 5. dati la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, pana cand briosele se rumenesc.
- Se servesc calde, alaturi de un capuccino cu scortisoara 🙂
16 Comments
Liana10
Eu-s prima la capuccino de scortisoara!!!Si-l beau cu doi mufinsi alaturi 😉
alexandra constantinescu
Te astept Liana, pastrez doi muffinsi pentru tine 😛
Just me
salivezzz! arata asa de bine, cu siguranta sunt delicioase!
alexandra constantinescu
Sunt minunate, le-am mai facut de doua ori pana acum, atat de mult imi plac! 🙂
Licuta Marin
Prajiturelele mele preferate!!!Abia astept sa le fac si in varianta aceasta!Sunt super delicioase!Pup!
alexandra constantinescu
Te pup Licuta, te astept sa imi spui cum ti-au iesit! 🙂
Delicious Flavours
arata senzational! 🙂
Sarbatori Fericite!
alexandra constantinescu
Multumesc draga mea!
Pupici :*
Brindusa Scheaua
Iti doresc sa ai un Paste luminat, linistit si cu ganduri bune. Hugs.
alexandra constantinescu
Multumesc frumos draga Brandusa!
Pup :*
Cristina
Paste fericit si linistit!
alexandra constantinescu
Multumesc Cristina! :*
Licuta Marin
Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
alexandra constantinescu
Licuta draga, multumesc mult!
Pup :*
Pingback:
Pingback: