Gazpacho – o supa rapida de vara
summertime specials
gazpacho cu tarhon si chili
Gazpacho este o supa foarte populara in Spania si Portugalia. Se serveste de obicei rece si in mod traditional contine rosii, castravete, ardei, ceapa, usturoi, ulei de masline, otet, sare si paine veche.
Daca sunteti printre cei care aveti parte de o vara cu soare, atunci reteta aceasta de gazpacho este cu siguranta pentru voi. Daca mai sunteti si vegetarieni, sunt convinsa ca o veti indragi din prima clipa. Iar daca sunteti la dieta, atunci va sfatuiesc sa notati la loc de cinste aceasta reteta. Este atat de usoara si de aromata incat o sa va transforme dieta intr-un adevarat festin.
Gazpacho este o supa foarte populara in Spania si Portugalia. Se serveste de obicei rece si in mod traditional contine rosii, castravete, ardei, ceapa, usturoi, ulei de masline, otet, sare si paine veche.
Pornind de la reteta de baza, am eliminat castravetele, usturoiul si otetul. In schimb am adaugat o jumatate de chilli rosu, piper verde proaspat macinat, busuioc si tarhon. Iar painea veche am inlocuit-o cu o paine de casa cu rosii uscate la soare si busuioc. A iesit o supa usor picanta, cu arome foarte puternice de busuioc si tarhon care s-au imbinat perfect cu gustul intens de rosii bine coapte si ardei gras. Mie imi place sa o fac in cantitate dubla si sa o las la frigider peste noapte. In acest fel, aromele au timp sa se imbine frumos, iar gustul supei e mai intens. La unele restaurante din Londra am mai intalnit o variatiune destul de interesanta. Gazpacho se servea la pahar, pe post de bautura, inainte de masa. Supa era amestecata cu smantana dulce, astfel ca avea o textura foarte cremoasa. Data viitoare o sa incerc si eu variatiunea asta.
—– Reteta: Gazpacho cu chili si tarhon ——
Gazpacho
Ingrediente
- - 2 ardei grasi mari
- - 6 rosii bine coapte
- - 2 cepe mici
- - jumatate de chilli rosu (fara seminte)
- - aprox. 200 ml apa
- - busuioc proaspat (o lingura plina)
- - tarhon proaspat (o lingura plina)
- - piper verde proapspat macinat
- - sare de mare
- pentru servire:
- - cateva frunze de busuioc
- - ulei de masline extravirgin de foarte buna calitate
- - cateva masline kalamata (optional)
- - cateva cuburi de gheata (optional)
- - pain au levain (optional)
Metoda de preparare
- Rosiile se decojesc si se taie in sferturi. Ardeii de curata de seminte si se taie in bucati mari. Ceapa se decojeste si se taie in sferturi. Frunzele de busuioc si cele de tarhon se toaca marunt. Ardeiul chilli rosu se toaca marunt.
- Se pun toate legumele intr-un castron, se adauga frunzele tocate, sarea si pierul, se amesteca si se lasa la frigider pentru o ora – o ora si jumatate, pentru ca aromele sa aiba timp sa se imbine.
- Se mixeaza toate ingredientele cu un robot de bucatarie, adaugand treptat apa, pana cand se obtine o compozitie cremoasa, avand consistenta unei supe-creme.
- Pentru servire, asezati supa in boluri largi, decorati cu cateva frunze de busuioc proaspat, adaugati cateva masline kalamata si stropiti cu cateva picaturi de ulei de masline extravirgin. Pentru o nota mai racoroasa puteti adauga cateva cuburi de gheata chiar inainte de servire.
- Serviti alaturi de cateva felii de paine de casa (eu am facut un levain cu rosii uscate la soare si busuioc) si impreuna cu un pahar de vin alb rece.
8 Comments
simplu si bun
Cred sincer ca ai facut niste modificari foarte interesante ( si reusite in acelasi timp ) ale retetei de baza: tarhonul si asocierea painii cu rosii uscate!Felicitarile mele!Cosmin
Andra
Multumesc Cosmin, chiar iti recomand sa incerci reteta asa modificata, mie mi-a placut foarte mult, tarhonul chiar i-a dat o nota speciala!
Cat despre painea cu rosii uscate, fii pe faza, pun si reteta in curand 🙂
Haplea
Senzationala aceasta supa!Am facut si nou acum 2 zile!Este foarte revigoranta!
Andra
Ma bucur tare mult ca v-a placut, si eu am mai facut-o o data saptamana asta 🙂
Ioana-Laura
suna foarte interesant cu tarhon adaugat, trebuie sa o incerc
alina
am incercat-0 si este delicioasa combinatia este f. reusita
Andra Constantinescu
Iti multumesc pentru mesaj Alina, ma bucur ca ti-a placut reteta! 🙂
Pingback: