Retete

Retete de baza: Dulceata de capsuni [*vegan]

        Chiar daca la prima vedere pare cel putin ciudat sa faci dulceata de capsuni in mijlocul lui februarie, declar acum ca am un motiv foarte bine intemeiat: am pus ochii pe o reteta de cupcake cu capsuni pentru realizarea careia aveam nevoie de cateva linguri de dulceata de capsuni. Si cum nu prea sunt mare amatoare de dulceturi cumparate din magazin, nu am avut de ales – a trebuit sa fac repede-repejor un borcanel de dulceata. Reteta pentru cupcake am sa o dezvalui intr-o postare separata, acum vom povesti doar despre dulceata. 
        Am facut astazi dulceata de capsuni cu bucurie si cu o emotie copilareasca, amintindu-mi cum stateam pe langa fustele mamei, amestecand din cand in cand in oala cu dulceata, iar apoi asteptand nerabdatoare sa se raceasca, sa fie pusa in borcane doar pentru a putea deschide apoi un borcan de dulceata proaspata si aromata. Atunci, la fel ca si acum, intreaga casa a fost patrunsa de un miros puternic de capsuni: o aroma dulce si proaspata, o raza de primavara in mijloc de iarna!
 
 
dulceata-de-capsuni
 
 
        Am facut dulceata doar cat am avut nevoie pentru astazi, astfel ca va voi da in continuare cantitatile pe care le-am folosit. Puteti folosi aceasta reteta ori de cate ori doriti sa faceti o dulceata rapida pe care sa o serviti in aceeasi zi fie intr-o reteta de prajitura, fie simplu: cu paine si unt, alaturi de o ceasca mare de ceai.
 
        Asadar, pentru dulceata de astazi am folosit urmatoarele ingrediente:
 
350 grame capsuni
3 linguri de zahar
zeama de la jumatate de lamaie
3 felii rotunde de lamaie
coaja de la o lamaie
 
        Capsunile se curata, se spala si se taie in bucati (daca sunt capsuni mici de gradina se pot lasa intregi, insa eu am avut niste capsuni “uriase” de supermarket asa ca a trebuit sa le tai) si se pun intr-o cratita, lasandu-le sa fiarba la foc mic impreuna cu zeama de la o jumatate de lamaie pana cand se inmoaie. Cand capsunile s-au inmuiat, se adauga zaharul si cele trei rondele de lamaie si se lasa la fiert, la foc mic, pentru aproximativ jumatate de ora, amestecand din cand in cand, pana cand sosul se ingroasa. Se adauga coaja de lamaie, se mai lasa la fiert inca 10 minute si gata dulceata!
 
        Imi place mult de tot aroma de lamaie in dulceata si imi place sa gasesc feliile de lamaie langa bucatile de fruct: mai taie putin din gustul dulce si ii da o aroma proaspata, usor acrisoara.
         Pentru ca am folosit toata dulceata la reteta de cupcake, nu am conservat-o, insa daca doriti sa folositi reteta pentru a conserva dulceata, ajustati cantitatile dupa regula 1:1 (cantitatea de fruct trebuie sa fie egala cu cantitatea de zahar), lasati dulceata sa se raceasca iar apoi introcudeti-o in borcane si sterilizati in cuptor (intr-o tava cu apa pe fundul careia asezati un prosop) timp de jumatate de ora.
 
Enjoy!

10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.