Comfort food: Supa crema de cartofi dulci cu rozmarin [*lacto-vegetarian]
For English version click HERE.
Daca acum cateva zile aveam dileme din categoria: ce pereche de pantofi sa asortez la rochita mov, ei bine, astazi a trebuit sa inlocuiesc pantofii cu cizme, sa caut manusile, fularul si caciula si sa pun pe mine cel mai gros palton din dulap: a fost un frig de au ingehtat pietrele, un ger strasnic indulcit putin doar de soarele mare cu dinti si de cerul senin si limpede, fara nici o urma de nori.
Vreme numai buna de citit o carte, de baut un ceai cu rom si de pregatit aceasta supa crema atat de catifelata si atat de aromata incat te face sa privesti gerul de afara cu un zambet larg pe buze.
Ador supele-crema: sunt fine, delicate si foarte gustoase! Pentru supa de astazi am ales sa acompaniez cartoful dulce cu rozmarin – o combinatie reusita, zic eu, aroma puternica si astringenta a rozmarinului a taiat putin din dulceata cartofului, dandu-i un parfum intens si un gust deosebit.
Reteta este extrem de simpla si de rapida. Pentru 4 portii sunt necesare urmatoarele:
Ingrediente:
60 grame unt nesarat
trei linguri ulei de masline
o ceapa mare (sau doua cepe mai mici)
trei catei de usturoi
2 cartofi dulci (aprox. 650 grame)
doua ramurele de rozmarin
un litru si jumatate de supa vegetala
patru lingurite de crema mascarpone
sare si piper
Ceapa si usturoiul se taie marunt si se calesc intr-o oala mare, la foc mic in untul amestecat cu uleiul de masline, vreme de 4-5 minute, pana cand ceapa devine moale si transparenta, avand grija sa nu se arda. Cand ceapa si usturoiul s-au calit, se adauga cartofii taiati cubulete, supa vegetala si crengutele de rozmarin si se lasa la foc mediu pana cand incep sa clocoteasca. Daca nu aveti supa vegetala, folositi doua cuburi de concentrat pe care le dizolvati in apa fierbinte. Cand amestecul incepe sa clocoteasca, micsorati flacara si lasati la fiert la foc mediu timp de 20-25 de minute, pana cand cartofii devin moi.
Inlaturam crengutele de rozmarin si pasam amestecul printr-o sita sau il mixam in blender pana cand obtinem o crema fina si parfumata. Potrivim de sare si de piper, adaugam crema mascarpone (sau smantana dulce pentru gatit) si cateva picaturi de ulei de masline extravirgin.
Servim aceasta supa minunata cu crutoane proaspat scoase din cuptor si desigur, cu un pahar de vin alb sec!
Enjoy!
8 Comments
Antonina
In primul rand.. superbe poze!!!! Ultima data am mancat o astfel de supa crema in Londra. Nu cred ca era musai la fel, dar oricum cu cartofi dulci.. o nebunie! Imi place mult aroma lor! pupici
Andra
Multumesc Antonina, ma bucur mult ca iti plac pozele 🙂
Si eu tot in Londra am mancat prima data supica din asta, insa pana acum o luam la “carton”, gata preparata, e prima data cand am facut-o acasa. Daca stiam ca e asa simplu economiseam o avere pana acuma :))
Ramona Alina
Delicioasã:)
Andra
Intr-adevar Ramona, si mie mi-a placut tare mult!
Pupici 🙂
Licuta Marin
Buna tare supita!!!Merge tare bine dupa atatea carnuri:)Pup!
Andra
Ai dreptate draguta, eu de obicei nu mananc carne, dar parca in luna Decembrie m-au apucat toate poftele de carnuri… acum insa m-am linistit si am revenit la leguminoasele mele de zi cu zi 🙂
Pupici :*
Anonymous
Foarte buna supa!!! multumesc de reteta
Andra
Cu drag! Ma bucur tare mult ca ti-a placut! 🙂