Libraria Culinara – Special guest: Laura Adamache
Invitata speciala de astazi la Libraria Culinara este Laura Adamache, autoarea unuia dintre primele bloguri culinare din Romania
Bloggeri culinari, oameni pasionati de bucatarie sau bucatari de ocazie in propria bucatarie – sunt sigura ca o cunoasteti cu totii pe Laura Adamache si ati incercat cel putin o reteta de pe blogul ei. Laura Adamache este autoarea unuia dintre primele bloguri culinare din Romania. A publicat pana acum 7 carti culinare, respectiv: βYummy β 300 de retete pentru bebelusi si copiiβ si o serie de 6 volume cu retete simple si inedite, fiecare volum cuprinzand cate 24 de retete de aperitive, salate, checuri dulci si sarate, sosuri, omlete, respectiv bomboane de biscuiti si ciocolata.
Laura a acceptat invitatia de a participa la Libraria Culinara, pentru a ne povesti cate putin despre ea, despre cartile, blogul si pasiunile ei. Este un moment special si emotionant pentru mine, fiindca β probabil putina lume stie β blogul Laurei este primul blog culinar pe care eu l-am descoperit, fiind prima mea sursa de inspiratie, iar retetele Laurei au fost primele retete pe care le-am incercat vreodata de pe internet. Imi amintesc cu drag o reteta de biscuiti sarati pe care am testat-o de pe blogul Laurei (daca ati stii voi ce caramizi frumoase mi-au iesit β gresisem cantitatea de faina – dar n-a avut nimeni curajul sa-mi spuna ceva de rau, atat eram de entuziasmata :)))). Ah, si de cornul abundentei pe care l-am facut in 2010 de Pasti: desi nu mi-a iesit atat de frumos precum cel al Laurei, a fost piesa de rezistenta a acelui pranz. Ce amintiri!
Dar hai sa revenim la oaspetele nostru de astazi. Va invit in continuare la o cafea si la o dicutie lejera cu Laura, despre inceputuri, aspiratii si vise implinite.
Draga Laura, bine ai venit la Libraria Culinara! Povesteste-ne te rog, in cateva cuvinte despre inceputuri. Cand ai inceput sa scrii pe blog? Ce te-a determinat sa incepi un blog culinar? Iti mai amintesti care a fost prima reteta pe care ai publicat-o pe blog?
Bine te-am gasit, draga mea! Multumesc mult pentru invitatie si pentru aprecieri.
Inceputurile in blogosfera au fost undeva prin 2008, daca imi amintesc bine. Nu auzisem inca de blogspot, asa ca am creat primul blog pe o platforma mai putin cunoscuta (nu reusesc deloc sa-mi amintesc numele platformei). Dupa aproape un an, nemultumita fiind de optiunile destul de reduse pe care le oferea platforma respectiva, am mutat blogul pe blogspot si de acolo, dupa cativa ani, am transferat continutul pe un domeniu propriu, nascandu-se astfel, www.lauraadamache.ro. La inceput nu m-am gandit serios sa imi creez un blog culinar, pur si simplu s-a intamplat. In timp, blogul a crescut mult, lucru la care chiar nu ma asteptam acum 6 ani. Am inceput postarile cu o reteta foarte draga mie, pe care o fac chiar si acum, in fiecare an. Este vorba despre Treccia Russa, un cozonac deosebit de pufos si gustos.
Desi la prima vedere pare simplu, in realitate crearea unei retete noi implica de multe ori multa munca, incercari si teste cu rezultate care variaza de la spectaculos la adevarate dezastre. Povesteste-ne despre aventurile tale: care este cel mai spectaculos rezultat pe care l-ai avut cu o reteta? Iti amintesti si de vreun esec notabil?
Da, perfect adevarat. Nu este deloc usor sa prepari o reteta, sa o fotografiezi si sa o postezi. Sunt convinsa ca toti cei care detin un blog si se implica cu adevarat in crearea unui continut de calitate, imi vor da dreptate. O reteta de pe blogul meu inseamna minim 6 ore de munca. Aici intra pregatirea ei, fotografierea pasilor de preparare si a produsului finit, prelucrarea fotografiilor, care nu sunt niciodata mai putine de 200 pentru o singura reteta, si postarea efectiva a retetei pe blog. Cred ca cel mai spectaculos rezultat a fost prima mea lasagna. A fost pentru prima data cand am facut foi de lasagna in casa si ragΓΉ bolognese. M-am concentrat atat de mult, incat eram absolut terminata de oboseala dupa ce am scos-o din cuptor. Daca vorbim despre esecuri, da, am avut parte si de ele si inca mai am si acum, dar unul care chiar m-a marcat, a constat intr-un mousse de ciocolata pentru un tort. De trei ori am incercat sa il fac si tot de trei ori nu mi-a iesit. Problema e ca reteta era absolut perfecta, facusem mousse-ul de cateva ori pana atunci fara sa intampin nicio problema, dar in ziua respectiva nu a vrut sa iasa. Pana la urma am renuntat si am facut un tort cu o crema de fructe. A doua zi asteptam musafiri si era musai sa fac un tort, altfel sigur nu mai intram in bucatarie.
Daca ar fi sa organizezi o cina cu oamenii pe care ii admiri cel mai mult, pe cine ai invita? (Poate fi oricine, de la actori celebri, cantareti, bucatari, scriitori sau oameni din jurul tau). Care ar fi meniul?
Primii pe lista ar fi parintii, pe ei ii respect si ii admir cel mai mult. Desigur, nu ar lipsi prietenii mei apropiati si, daca mi-ar accepta invitatia, Maurizio Santin, Luca Montersino, Carlo Cracco, Gordon Ramsay, Jean Reno, Anthony Hopkins, Tom Jones, Willie Nelson, Barbra Streisand, Conn Iggulden, James Clavell, Guy de Maupassant si Valerio Massimo Manfredi. Ar fi o masa destul de emotionanta, nu-i asa? Printre preparate s-ar afla un mousse de legume si somon afumat, Tagliatelle cu mascarpone si trufe si un Tort cu mousse de miere.
De unde te inspiri cand creezi o reteta? Ai vreo carte preferata, vreun chef preferat sau un blogger pe care il urmaresti indeaproape?
Daca la inceput reproduceam integral retete de pe alte siteuri, din reviste sau carti de bucate, acum imi place foarte mult sa plec de la o reteta si sa-i dau o alta infatisare, ca sa spun asa. La capitolul dulciuri ii admir pe Maurizio Santin si Luca Montersino. De cativa ani il descopar pe Pellegrino Artusi iar βLa Scienza in cucina e l’Arte di mangiar beneβ (Stiinta in bucatarie si arta de a manca bine) este cartea mea de bucate preferata in acest moment. Urmaresc cu foarte mare interes toate blogurile culinare care ofera continut de calitate.
De la ecranul calculatorului la foaia de hartie. Scrii carti culinare de cativa ani deja. Ai stiut de la bun inceput ca vrei sa publici carti, sau aceasta idee a venit in timp, odata cu evolutia blogului?
Da, In ultimii doi ani am publicat 7 carti de bucate care sper sa fi placut celor care le-au cumparat. Nu m-am gandit niciodata ca voi ajunge sa public carti de bucate, nu am planuit acest lucru si nu m-am concentrat pe aceasta idee. Pur si simplu s-a intamplat. Intr-o zi am fost contactata de editura All si asa a inceput totul.
Ce inseamna sa scrii o carte cu retete? E diferita scrierea unei carti fata de scrierea pe blog? Ai un anumit workflow? De cate ori testezi retetele inainte de a le da ok-ul pentru publicare?
Este foarte diferita fata de scrierea retetelor pe blog. Pe blog esti liber sa te misti cum vrei, sa faci pozele asa cum simti tu in acel moment, deci, intr-un cuvant, blogul iti ofera libertate de miscare. Cand scrii o carte, exista anumite reguli pe care le stabilesti de la inceput, bineinteles de comun acord cu editura, si apoi construiesti cartea urmand acele reguli. Pentru inceput se stabileste tema cartii, apoi se fac propuneri pentru continut si, daca aceste propuneri sunt aprobate, se trece la munca efectiva, respectiv prepararea retetelor, fotografii si text. Dupa ce materialul este pregatit, se corecteaza si se trimite la tipografie. Dupa tipografie, cartile ajung in librarii si apoi in casele celor care le cumpara. Daca pe lista de propuneri se afla o reteta care nu imi iese perfect, o inlocuiesc imediat. In carti nu apar decat retete care au trecut prin bucataria mea si care au dat rezultate impecabile.
Ai publicat pana acum 6 volume din seria β24 de reteteβ. De unde pot fi cumparate/comandate cartile? Ce urmeaza?
Toate cele 6 carti de bucate din seria β24 de retete delicioase si usor de preparatβ si βYummy!300 de retete pentru bebelusi si copiiβ se afla in librariile din toata tara si in librariile online. Pentru cine doreste sa le comande, cartile se gasesc pe site-ul editurii all si in librariile Humanitas, Diverta, Libraria Eminescu, Carturesti, clb.ro, librariaonline.ro, e-librarii.ro, elefant.ro, libris.ro, pravaliacucarti.ro, Libraria Boema etc. Urmeaza si alte carti in seria “24 reteteβ¦β si, in curand, o carte de bucate cu retete cu un anumit specific.
Cu totii avem cate o lista mai lunga sau mai scurta de dorinte. Care ar fi primele trei dorinte (food-related) de pe lista ta? (Poate fi orice: de la un robot de bucatarie, o carte, o excursie, un condiment sau poate sa intalnesti o personalitate din domeniu)
Imi doresc un nou robot de bucatarie. Robotul meu incepe sa dea semne de oboseala si nu mi-as dori sa fiu luata pe nepregatite in cazul in care cedeaza. As vrea si, sper sa se realizeze cat mai curand aceasta dorinta, sa fac o excursie culinara in Franta sau Spania. Iubesc aceste doua bucatarii si mi-as dori sa le cunosc mai bine. Am mai mult de trei dorinte, dar cele doua ocupa primele locuri de pe lista.
Este blogul un full-time job pentru tine? Ce faci atunci cand nu gatesti, fotografiezi, scrii pe blog sau scrii carti? Ce iti bucura sufletul?
Da, in momentul de fata blogul si cartile de bucate imi ocupa tot timpul. Cand am cateva momente libere, imi place sa ma plimb sau sa citesc. Ador natura si cartile, asa ca pauzele mi le dedic in mare parte acestor doua pasiuni.
Laura, iti multumesc din suflet pentru acest mini-interviu, iar in incheiere te-as ruga sa transmiti cateva ganduri citiorilor blogului βMenta si Rozmarinβ.
Iti multumesc si eu! Mi-a facut o deosebita placere sa raspund intrebarilor tale. Le multumesc cititorilor tai pentru timpul dedicat parcurgerii acestui interviu si le doresc tuturor sa aiba curajul de a-si pune in practica visurile, indiferent daca acest lucru presupune o munca sustinuta, uneori istovitoare, cu suisuri si coborasuri. In final, satisfactia lucrului bine facut, concretizarea unui obiectiv, aduce cu sine bucuria unei impliniri sufletesti care te face sa spui: βA meritat totul!β
*******
Cele 6 volume ale Laurei Adamache si-au gasit loc si in biblioteca mea, fiind printre primele pe lista”Ce sa-ti trimita mama de acasa” :).
Am asteptat cu mare nerabdare volumul cu sosuri si in special pe cel cu omlete, pentru ca sunt o mare devoratoare de oua preparate in fel si chip – dar m-am bucurat la fel de tare si cand am descoperit ideile Laurei de bomboane de ciocolata, aperitive, salate si checuri rapide. Sunt retete simple, explicate cu grija si insotite de fotografii pas cu pas – ideale atat pentru incepatori cat si pentru acele momente cand avem pofta de ceva bun si rapid.
Iar pentru ca mie mi-au placut atat de mult, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa va ofer si voua oportunitatea de a castiga unul dintre cele 6 volume ale Laurei. Asadar, va invit la concurs! Tot ce aveti de facut este sa imi lasati un comentariu in care sa imi povestiti care este reteta voastra preferata de vara. Poate fi orice: o limonada, un cocktail, un aperitiv, o salata sau un desert – limita este doar imaginatia voastra. Singura conditie e ca reteta sa fie simpla si rapida. Termenul limita este 15 August 2014, iar castigatorii vor fi alesi prin tragere la sorti in data de 16 August 2014. Vor fi 3 castigatori, iar fiecare castigator va primi la alegere, unul dintre cele 6 volume din seria “24 de retete delicioase si usor de preparat“.
Mult succes tuturor, eu abia astept retetele si ideile voastre! And who knows, poate chiar am sa aleg una din retetele de la voi, sa le public pe blog intr-o sectiune noua: “retete de la cititori” π
Later edit: castigatoarele concursului sunt: Oana, Gabriela si Marilena. Dragutelor, va felicit si astept sa imi trimiteti un email ( andra [at] mentasirozmarin [punct] ro) cu adresele voastre si cartea pe care doriti sa o primiti!
17 Comments
Mariana
Buna,
Reteta mea preferata de vara este o salata greceasca cu branza Feta, rosii, ceapa, castraveti, oregano si mult ulei de masline.
Imi place mult tot ceea ce faci pe blog, ma bucur ca te-am descoperit.
Mariana
Andra Constantinescu
Multumesc Mariana!
Ai numarul 1 in concurs, multa bafta! π
madalina
Reteta mea preferata de vara este tot o salata, dar din rosii, busuioc proaspat, cativa catei de usturoi-taiati cubulete mici, branza feta si putin ulei de masline………..insotita musai de o lipie facuta pe vatra.
Andra Constantinescu
Aaaah Madalina, lipia aia face diferenta, sa stii!
Multumesc pentru participare, ai numarul 2 in concurs. :*
Oana Marginean
Reteta mea preferata de vara este reteta preferata a familiei mele(a se citi a copiilor mei) :), sotul chiar nefiind un impatimit al dulciurilor,tot nu-i rezista: inghetata de iaurt :un iaurt gras de bivolita sau iaurt grecesc 10% grasime de 450 gr.il blendez cu fructe de padure(in functie de coacerea lor: la inceputul verii capsuni,apoi visine,apoi coacaze,zmeura,mure sau combinate) cam 250 gr. si-l las la congelator pana devine ingheata.Delicios!!! Oana Marginean
Andra Constantinescu
Draga Oana,
iti multumesc pentru reteta, e intr-adevar perfecta pentru vara. Love it! <3
Nuarul 3 e al tau! :*
Simona
Pe timp de vara as manca orice e racoritor si nu necesita pregatire termica prea sofisticata. Ador supa rece de iaurt cu castraveti ( o prepar la fel ca si un tzatiki dar diluat cu un pic de lapte si in care mai adaug fie nuci, fie seminte de in) sau gazpachoul cu rosii din gradina mamei.
Andra Constantinescu
Simona, e foarte faina ideea supei de castraveti. Chiar vreau sa o incerc!
Te pup, ai numarul 4 in concurs. π
Raluca B
Salata caprese si supa de rosii.
Andra Constantinescu
Merci Raluca,
rosiile sunt intr-adevar in plin sezon, deci merita exploatate la maxim.
Daca doresti sa participi la concurs, te-as ruga sa detaliezi macar una dintre retete. Multumesc!
Gabriela
Reteta mea de vara preferata este inghetata de banane cu diverse arome naturale. Se pun cateva banane coapte bine in congelator timp de cateva ore, dupa care se pun in blender sau robot si se proceseaza pana rezulta o consistenta cremoasa. Imi place sa o servesc fie cu praf de scortisoara, fie cu diverse fructe pasate, fie cu un sos caramel facut din curmale blenduite cu putina apa. E absolut delicioasa, naturala si imi satisface pe deplin pofta de inghetata! π
Andra Constantinescu
Merci Gabriela,
E foarte foarte faina ideea ta de inghetata: super simpla si super versatila.
Numarul 5 e al tau, multa bafta! :*
Andreea A.
Retetele mele de vara sunt de fapt doua deserturi rapide si super-gustoase. Clafoutis cu visine si tiramisu cu fructe de padure. Cel de-al doilea ced ca e foarte bun pentru copii.In loc de cafea sau ness folosesc suc de fructe de padure/ compot… si invelesc piscoturile cu un strat consistent de mure, capsuni si afine.
Andra Constantinescu
Buna Andreea,
imi place mult ideea de tiramisu cu fructe si inmuiatul piscoturilor in suc de fructe. Suna foarte refreshing! π
Ai numarul 6 in concurs, bafta! :*
Marilena
Vara prefer cruditati, de aceea recomand tagliatelle din dovlecei! Iata si reteta mea: un dovlecel mai tanar se spala, apoi se feliaza cu instrumentul de curatat cartofi, dupa care se taie fasii, pe lungime! Se zdrobeste un catel de usturoi, se amesteca cu ulei de masline, sare, piper si se toarna peste “paste”. Mai arunc si putin marar tocat, apoi amestec totul. Eu le servesc alaturi de zacusca facuta de mama, fara paine! π
Andra Constantinescu
Merci frumos Marilena,
minunata reteta ta, mai ales dovlecelul cu marar – e combinatia mea preferata! π
Ai numarul 7 in concurs, mult succes!
Andra Constantinescu
Oana, Gabriela si Marilena – felicitari! Astept mailurile voastre cu adresele si cartea pe care doriti sa o primiti! π