
Burrata cu cirese si tarhon
Delicii de vara
Sezonul de cirese este in plina desfasurare in Londra, asa ca dupa ce mi-am facut poftele cu cirese mancate direct din castron, m-am apucat sa ma joc putin. Mai in joaca, mai in serios, m-am gandit eu ca o combinatie de cirese – otet balsamic – tarhon nu suna rau deloc. Ideea de cirese cu otet balsamic nu e noua. In general, otetul balsamic se potriveste destul de bine cu fructele de vara. La fel si ierburile proaspete: cimbru, tarhon, rozmarin. Asa ca am pus intr-o tava cateva cirese, le-am stropit cu otet balsamic si cateva picaturi de ulei de masline, le-am condimentat cu piper si tarhon si le-am dat la cuptor pentru 15 minute. Ce a iesit de acolo a fost o combinatie minunata de arome, numai buna de imperecheat cu o burrata mare, proaspata si cremoasa.

Burrata cu cirese si tarhon – note si observatii
Prea multe observatii la reteta asta nu sunt – poate doar cateva note in ceea ce priveste aromele. Asadar, otetul balsamic a avut rolul de a ajuta la caramelizarea rosiilor in timpul coacerii si de a intensifica gustul acestora. Piperul a adus o nota usor spicy, iar tarhonul – cu gustul sau subtil de anason – a intregit gustul final. Daca nu iti place tarhonul, il poti inlocui cu cimbru sau rozmarin. Pe post de garnitura am folosit fistic, pudra de tarhon si ulei de masline Kalamata extravirgin. Burrata este o branza cu un gust suficient de delicat incat sa poata absorbi arome mai indraznete. Insa atentie la balansul aromelor, nu ar fi recomandat sa exageram cu otetul balsamic, pentru a nu acoperi in totalitate celelalte gusturi.
Burrata cu cirese si tarhon
Ingredients
- 2 bucati burrata
- 200 g cirese fara samburi, taiate in jumatate
- cateva fire de tarhon
- 2 linguri otet balsamic
- sare Maldon
- piper negru
- o lingura de fistic tocat
- ulei de masline extravirgin
- pudra de tarhon optional
Instructions
- Se porneste cuptorul la 180C
- Se aseaza ciresele intr-o tava, se condimenteaza cu otet balsamic, sare, piper negru, tarhon si ulei de masline. Se da la cuptor pentru 15 minute.
- Pentru servire, se aseaza cate o burrata in centrul fiecarei farfurii si se adauga jumatate din cantitatea de cirese. Se condimenteaza cu fistic, pudra de tarhon si cativa stropi de ulei de masline.