Vegetarian Recipes and Blog

Libraria Culinara: Rick Stein’s “India”

Proiect: “Libraria Culinara”

Despre cartile din vasta mea biblioteca  culinara. Despre cartile din colectiile voastre personale. Carti de retete si calatorii culinare care mi-au atras atentia si pe care vi le recomand cu toata increderea. Recomandarile mele si ale colegilor din blogosfera culinara romaneasca.

 

Astazi: Rick Stein’s “India”

rick-stein-india-libraria-culinara

 

“Libraria Culinara” – cateva cuvinte despre acest proiect:

De multa vreme v-am promis ca voi initia un proiect in cadrul caruia sa aduc in lumina cartile mele preferate, cartile din care ma inspir atunci cand pregatesc o reteta, carti care imi bucura sufletul prin povestile lor minunate, prin retetele inedite si combinatiile surprinzatoare de ingrediente. Sunt multe motivele pentru care vin cu acest proiect atat de tarziu, unul dintre cele mai importante fiind acela ca nu am reusit sa ma hotarasc cu ce sa incep ๐Ÿ™‚

Am reusit sa adun in cativa ani o colectie impresionanta de carti cu tematica culinara (undeva in jur de 200): de la intreaga Enciclopedia della Cucina Italiana (pentru care nu cred ca voi putea vroedata sa le multumesc indeajuns dragilor mei prieteni Claudia si Gianni), continuand cu un volum impresionant dedicat profesionistilor din patiserie (Bo Friberg, The Professional Pastry Chef), cu nenumarate carti despre bucataria vegetariana, bucataria indiana, bucataria franceza, bucataria spaniola, volume clasice precum Larousse Gastronomique sau carti scrise de Chefi renumiti precum Yotam Ottolenghi si Sami Tamimi. Va puteti imagina asadar cat de grea mi-a fost alegerea, cu atat mai mult cu cat fiecare dintre aceste carti are farmecul si le iubesc pe fiecare in parte.

Cateva cuvinte despre proiectul “Libraria Culinara“:

– scopul principal al acestui proiect este acela de a aduce in fata voastra cat mai multe carti din domeniul culinar, fie ele simple colectii de retete, calatorii culinare, carti adresate profesionistilor ori carti scrise de Chefi celebri. 

– mi-am propus sa va prezint in fiecare luna cate o carte, despre care sa va povestesc cateva cuvinte si din care sa aleg sau sa alegem impreuna o reteta pe care sa o testez (sau sa o testam impreuna, daca doriti).

– imi doresc sa invit colegii bloggeri sa se alature acestui proiect si sa participe (in masura timpului lor disponibil, desigur) cu povesti si retete din cartile lor preferate. Cu siguranta fiecare dintre voi aveti acasa colectii de carti care va sunt sursa de inspiratie fie in alegerea meniului zilnic ori in crearea de retete proprii – haideti sa le scoatem la lumina si sa le aducem in fata cititorilor nostri! Regula e simpla, fara deadline-uri sau liste cu inscrieri: daca aveti o carte preferata si doriti sa scrieti despre ea va invit sa fiti oaspetii mei si sa imi trimiteti articolul spre publicare in aceasta sectiune. Desigur, sunteti liberi sa publicati articolul si pe blogurile personale, insa rugamintea mea este ca daca doriti sa va alaturati acestui proiect sa puneti un link catrea aceasta sectiune ๐Ÿ™‚

– imi doresc sa organizez concursuri periodice, prin care sa ofer cititorilor sansa de a castiga carti din “Libraria Culinara”. Sunt deschisa la orice fel de propuneri si colaborari pe aceasta tema, iar o parte din concursuri le voi sponsoriza personal. 

– am deschis pe Facebook o pagina de grup dedicata acestui proiect. Pagina se numeste “Libraria Culinara” si va invit sa va alaturati acestui grup pentru a fi la curent cu desfasurarea acestui proiect.

– astept cu interes propunerile voastre, sugestiile si parerile in legatura cu acest proiect, fie printr-un comentariu pe blog, fie prin mail la: andra@mentasirozmarin.ro

 *********

Astea fiind spuse, va invit astazi sa descoperim impreuna pima carte din Libraria Culinara: “India” lui Rick Stein

 L-am descoperit pe Rick Stein anul trecut, cand am urmarit pe BBC o serie de 6 episoade in care Rick Stein explora bucataria indiana, intr-o calatorie culinara de-a lungul si de-a latul Indiei. Am fost fascinata de aceasta mini-serie, pe de o parte pentru ca mi-a reamintit de minunata mea calatorie in India, iar pe de alta parte pentru ca am avut ocazia sa “calatoresc” impreuna cu Rick Stein prin regiuni fabuloase si sa descopar imensa bogatie culinara a Indiei.

Cartea intitulata “Rick Stein’s India” este practic continuarea in print a acestei mini serii, continand o selectie de retete din toate regiunile Indiei. Cartea incepe cu o introducere in istoria si semnificatia cuvantului “curry”, tehnici de preparare a unui curry si cateva cuvinte despre obiceiurile culinare din India. Retetele sunt impartite pe sectiuni:

– Dhaba (echivalentul indian al ceea ce noi numim “street food”)

– Sabzi (preparate vegetariene)

– Macchi (preparate pe baza de peste)

– Murgh (preparate pe baza de carne de pasare)

– Gosth (diverse curry-uri cu carne rosie, kormas, pulao si biryani)

– Meetha (dulciuri).

Fiecare sectiune incepe cu o introducere despre traditiile si obiceiurile localnicilor, iar fiecare reteta este precedata de o scurta descriere care ne ajuta sa intelegem mai bine preparatele, istoria lor si felul in care condimentele influenteaza fiecare preparat in parte. Explicatiile sunt scurte si extrem de utile, iar retetele sunt insotite in mare parte de fotografii fabuloase.

Mi-au atras atentia in mod special retete precum cea de Paratha (una din nenumaratele varietati de lipii), o supa picanta cu linte, dovleac, rosii si pastai de fasole verde, un curry cu oua fierte (care de altfel a fost prima reteta pe care am si testat-o din aceasta carte), un curry cu spanac si branza dar si un desert simplu, cu smantana praspata si apa de trandafiri. 

“Rick Stein’s India” este o incursiune plina de farmec in bucataria si cultura culinara a Indiei. O carte care te face sa te indragostesti de bucataria indiana, sa vrei sa o explorezi mai mult si mai mult, te face sa iti doresti sa intelegi fiecare condiment in parte, sa experimentezi imensa varietate de arome si culori pe care India o ofera cu atata generozitate! 

rick-stein-india-libraria-culinara

Iar pentru ca mie mi-a placut atat de mult aceasta carte, am hotarat ca in deschiderea proiectului “Libraria Culinara” sa organizez si primul concurs si sa va ofer sansa de a va imbogati biblioteca cu aceasta minunata carte. Va invit asadar sa imi lasati un comentariu la aceasta postare si sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. Care este cartea voastra preferata din colectia voastra personala?

2. Ce carti v-ati dori sa apara in (inca) mica noastra “Librarie Culinara”?

3. Care este motivul pentru care va doriti sa primiti aceasta carte?

Termen limita: 31 ianuarie 2014

Castigatorul il voi desemna personal, in functie de raspunsurile voastre, pentru ca imi doresc ca aceasta carte sa ajunga la cineva care si-o doreste cu tarie si care ar avea astfel posibilitatea sa o exploreze si sa o exploateze la maxim. 

Ah, si inca o conditie: castigatorul va trebui sa pregateasca o reteta din carte, sa o publice pe blog (desigur, daca are un blog) si sa imi trimita reteta, metoda de preparare si o fotografie pentru a o publica in cadrul acestui proiect.

rick-stein-india-libraria-culinara

 Va astept asadar la concurs, va astept gandurile si sugestile in legatura cu acest proiect si desigur va invit sa va alaturati in numar cat mai mare acestui proiect!

rick-stein-india-libraria-culinara

 

From London

with love,

Andra

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

41 thoughts on “Libraria Culinara: Rick Stein’s “India””

  1. Este un proiect minunat ๐Ÿ™‚ mi-ar fi placut sa pot participa si eu la el dar am doar o colectie mica, mica de carti din care ma inspir si eu pentru retetele, adica am cateva carti din colectia Adevarul si o carte cu Sucuri.
    Ma bucur mult de acest proiect pentru ca la un moment dat chiar voiam sa-mi fac un mic cadou o carte culinara mai importanta si nu stiam ce sa aleg si de aceea imi place sa vad ce carti culinare au bloggeri pe care ii urmaresc. Mi-as dori sa vad toate cartile tale culinare incluse aici. De cand am inceput sa devin pasionata de gatit, am inceput sa investesc in carti culinare si nu in beletristica pentru ca pentru mine si aceste carti culinare sunt pline de povesti si astfel ca fiecare reteta este ca o noua poveste plina de arome. Ma gandeam ca nu pot alege intre ele, dar daca sau sa ma gandesc cartea mea preferata din biblioteca mea este o carte din colectia Deliciii in Bucatarie de la Adevarul, Retete traditionale din China, Japonia, India si Thailanda pentru ca datorita acestei carti m-am indragostit de bucataria Indiei. Si ca ai mentionat de documentarul de pe BBC, sigur il voi urmari. Mi-as dori cartea India de Rick Stein pentru ca imi va putea oferi o calatorie virtuala si aromata in aceasta tara.
    Voi astepta nerabdatoare sa vad si alte carti din colectia ta dar si a celorlalti bloggeri culinari care vor participa ๐Ÿ™‚

    1. Iti multumesc draga Macy,
      sa stii ca si eu am inceput cu doar cateva carti, dar in timp m-a prins “microbul” si nici nu stiu cum am reusit sa adun atatea carti in doar cativa ani. Cred ca este interesanta colectia din Adevarul, nu stiam ca au facut si o astfel de colectie inspirata din bucataria internationala. Poate iti faci timp intr-o zi sa ne povestesti despre una dintre carti, eu m-as bucura tare mult ๐Ÿ™‚

  2. 1. Pana in momentul de fata, cartea mea preferata este TWELVE a Tuscan cook book, scrisa de Tessa Kiros, primita in dar de la o grecoaica. Cred ca nu trebuie sa spun de ce m-a cucerit aceasta carte, deoarece bucataria Toscana cred ca reuseste sa cucereasca orice pamantean. Titlul cartii reprezinta cele 12 luni ale anului, iar Tessa in aceasta carte gateste produsele pe care natura le ofera in fiecare luna. E fantastica!

    2. De ceva vreme imi doresc doua carti, care cred ca sunt in topul cartilor de bucate Le Cordon Bleu Complete Cooking Techniques si Larousse Grastronomique. Este un efort financiar pentru a le procura, dar ce nu face omul din pasiune si pentru a-si alina sufletul.

    3. India lui Rick Stein, mi-o doresc pentru ca am fost si sunt atrasa de bogatia gustului si aromelor, iar ca sa fiu mai pragmatica…acum 3 ani am fost la Paris, iar hotelul unde eram cazati se afla pe o strada din cartierul indian. Binenteles ca prima masa luata in Paris a fost un pranz indian care ne-a fermecat, atat pe mine cat si pe sotul meu, care nu prefera in mod deosebit mancarurile foarte condimentate, dar atunci mi-a spus,draga mea, am sa te rog sa incerci si tu bucataria indiana. Recunosc, ca n-am incercat-o, dar India lui Rick Stein cu siguranta imi va deschide orizontul, iar lui inima. ๐Ÿ™‚

    1. Ce tare, tocmai mi-am comandat, asa de inceput de an cartea celor de la Cordon Bleu. Daca vrei cand o primesc si dupa ca o studiez ti-o pot imprumuta…(daca esti din Bucuresti…)

      1. Iti multumesc, esti o draguta, dar sunt din TImisoara. Spune-mi doar daca a meritat investitia. Vine ziua me in curand si pana la urma, poate mi-o fac cadou ;

        1. Buna Alina, nu’s ce sa zic… Ori sunt eu la un stadiu destul de avansat (mai avansat decat as fi crezut) ori informatiile din carte sunt atat de mega basic… Nu mi se pare ca am ce invata din aceasta carte, poate doar o recapitulare… Pe de alta parte ma gandesc ca daca ar fi pus toate secretele scolii in ea, nu s-ar mai duce nimeni sa faca cursurile la ei… Exagerez un pic. Dar cred ca cu banii astia iti poti lua carti culinare mult mai faine. De exemplu eu am cumparat in acelasi timp Julia Child (Mastering the art of French Cooking) care este foarte foarte foarte misto (daca te atrage bucataria asta “gatita”) si cam tot ce apare in Cordon Bleu, este si in Julia Child… deci puteam sa o iau linistita doar pe una.

    2. Draga Alina,
      bine ai venit la Libraria Culinara!
      Iti multumesc pentru ca ai adus in discutie cartea “Twelve – a Tuscan cook book” – si eu sunt iremediabil indragostita de bucataria italiana, am sa caut aceasta carte pentru ca mi-ai starnit curiozitatea si chiar cred ca merita sa o am si eu in colectie.
      Despre cartile pe care ti le doresti pot doar sa spun ca Larousse Gastronomique este intr-adevar o carte de referinta. De multe ori ma opresc la ea pentru retete si tehnici de baza, dar si pentru expicatiile extrem de detaliate.
      Despre Le Gordon Bleu Complete Cooking Techniques nu pot sa ma pronunt, pentru ca nu o am si nici macar prin librarii nu am vazut-o ca sa o rasfoiesc, insa ma bucur pentru interventia Norei si pentru ca ne-a dat un mic “insight” ๐Ÿ˜‰
      Te imbratisez draga mea, deja simt ca voi avea o misiune grea in alegera castigatorului! :*

  3. Cartea preferata din colectia personala este Bucate, vinuri ศ™i obiceiuri romรขneศ™ti de Radu Anton Roman. Este o carte pe care as dori s-o vad editata si in limba engleza si de ce nu la โ€œLibraria Culinaraโ€?
    Motivul pentru care as dori sa primesc cartea โ€œRick Steinโ€™s Indiaโ€ este ca de curand am descoperit bucataria indiana si vreau sa-mi aprofundez cunostintele……….mai ales dupa ce am observat ca aplicand principiile ayurveda starea mea de sanatate s-a imbunatatit.
    La inceput mi-a fost greu sa gasesc ingrediente ca hing, tamarind, untul ghee, turmeric, schinduf, fasolea mung, dar cu ajutorul prietenilor problema s-a rezolvat.
    Felicitari pentru ideea concursului si sper ca oricine va castiga acest concurs va impartasi unele secrete ale cartii โ€œRick Steinโ€™s Indiaโ€ si cu cititorii acestui blog. Multumesc.

    1. Bine ai venit Madalina!
      Asa e, Radu Anton Roman ar merita tradus in limba engleza, pentru ca are intr-adevar multe de spus despre bucataria romaneasca atat de putin cunoscuta peste hotare.
      Cat despre bucataria indiana, sunt de acord cu tine: merita aprofundata din toate punctele de vedere. Daca te pot ajuta si eu cu ingrediente mai greu de gasit in Romania, da-mi de stire si poate gasim o solutie.
      Mult succes la concurs draga mea! :*

  4. Ce proiect de suflet ๐Ÿ™‚ Cu ocazia asta pot sa-ti si spun ca sunt putin geloasa pentru ca ai acces la carti excelente in limba engleza. Din toate lucrurile pe care le-am lasat pe meleaguri straine,imi pare rau doar de cartile mele,pe atunci posta costa prea mult ca sa le pot trimite acasa. Totusi,au fost cateva pe care le-am purtat mereu cu mine. Biblia mea culinara ramane “Cooking with a commonsense”,o colectie de retete care mi se potrivesc,cu o introducere excelenta pentru incepatori. Totusi, una dintre cartile mele de suflet este “Entree to Asia” de Thomas Robson, o mini celebritate din America de Nord si pe care am avut si sansa sa il intalnesc. Mi s-a parut putin infumurat :))),dar cartea lui are o introducere a fiecarei tari vizitate de el din Asia de Sud-Est si cateva retete specifice. Poze foarte frumoase,care surprind si viata de zi cu zi din acele locuri si am presentimentul ca si cartea lui Rick Stein este asemanatoare.
    Nu as putea numi o carte anume pe care mi-o doresc, imi place mereu sa am ceva nou si prefer sa nu fie doar o carte cu retete,ci sa contina si lectura si sa fie si educativa. Desi nu as zice nu daca as putea tine in mana ceva de Ottolenghi ๐Ÿ™‚
    Bucataria indiana o cunosc doar prin prisma mancarurilor incercate ,cel mai autentic curry l-am incercat in Penang,cel mai bun in Osaka,iar cu dulciurile lor am facut cunostiinta pe cand asteptam autobuzul in Little India din Vancouver. Fiecare vizita acolo imi incanta privirile,nici nu puteam inchipui ce arome se ascund in acele deserturi. Si asa am ajuns sa iau cate putin din fiecare. Am incercat si eu de-a lungul timpului cateva retete si mi-as dori ca intr-o zi sa le incerc chiar in India sau macar sa ajung sa gust vestitul curry din Londra ๐Ÿ™‚
    De abia astept sa ne mai arati ce carti minunate se ascund in biblioteca la tine.

    1. Draga mea,
      te inteleg perfect! Eu intotdeauna am spus ca daca ar fi sa plec de aici as pleca cu hainele de pe mine si cu un camion de carti :)))
      Chiar m-as bucura foarte mult daca ai dori sa faci un guest post despre Entree to Asia – cred ca ar fi un aport foarte valoros pentru Libraria Culinara, cu atat mai mult cu cat stiu cat esti de pasionata de bucataria asiatica! Please, please, fa-ti un pic de timp!
      Cat despre Ottolenghi – say no more: este absolut fascinant cum reuseste sa imbine ingrediente atat de simple si sa vina cu retete absolut fabuloase! Uite ca mi-ai dat o idee pentru luna viitoare! ๐Ÿ˜‰
      te imbratisez draga mea! :*

  5. Foarte draguta ideea ta, abia astept continuarea! Mi-ar placea sa povestesti despre The Professional Pastry Chef si sa pregatim impreuna o reteta de-acolo. Mie cel mai mult imi plac aluaturile si prajiturile, motiv pentru care cartea mea preferata este, de vreo luna deja, “pies and tarts” (de Martha Stewart, da-da, aia care vorbea urat de bloggerii culinari :)), dar n-am ce-i face daca are retete bune).
    Nu ma dau in vant dupa mancarea indiana, asa ca de data asta nu ma inscriu la primit cartea. Astept ceva despre prajituri :)).

    1. Liana, bine ai venit!
      Despre The Professional Pastry Chef ar fi atat de multe de povestit! Hai sa ne mobilizam intr-o zi si facem ceva impreuna, chiar recent am facut un studiu despre puff pastry si cred ca ar fi o experienta frumoasa, mai ales daca spui ca iti plac aluaturile ๐Ÿ™‚
      Te pup draga mea! :*

  6. Asteptam cu nerabdare primul post din proiectul pe care l-ai anuntat pe FB! Voi urmari cu mare interes aceasta sectiune din blog pentru ca indiferent cate carti culinare as avea (si pan acum am 2 rafturi in biblioteca) niciodata nu mi se pare ca sunt suficiente. In general atunci cand imi vine o idee sa gatesc ceva, caut mai multe retete pe aceasi tema si fac oarecum o compilatie… Mi-ar face mare placere sa particip activ cu poze si postari la “Libraria Culinara”.
    Nu cunosc cartea lui Rick Stein, nici emisiunea (caci am renuntat de mai mult de un an de zile la TV), astfel incat mi-as dori o calatorie mai aprofundata in India culinara vazuta prin ochii lui. Mi-au placut foarte tare emisiunile lui Anthony Bourdain in India. Noi gatim acasa foarte mult curry-uri, chutney-uri, si sabzi, pentru ca ne place amestecul de mirodenii si ne ajuta sa calatorim cu mintea si simturile acolo…
    Una din cartile mele preferate din biblioteca este “Acasa la Jamie” (chiar daca Jamie a luat-o in ultima vreme pe o panta care nu imi place, gatitul din ce in ce mai rapid si cu multe “junk” din comert). Imi place foarte tare la cartea asta ca imbina doua din pasiunile mele: gradinaritul si gatitul, cu retete pe cele 4 anotimpuri si sfaturi utile pentru gradinarit…
    Mi-ar placea sa primesc cartea lui Rick Stein si ti-as propune chiar un “challenge”, as gati/testa in fiecare saptamana cate o reteta din carte si ti-as trimite-o pentru blog ๐Ÿ™‚

    1. Bine ai venit Nora!
      Te inteleg perfect cu pasiunea pentru carti, cred ca nu vom avea niciodata suficiente, oricat de multe ar fi! ๐Ÿ™‚
      Cu mare drag te astept sa ne povestesti despre cartile tale si sa impartasesti cu noi retete! Daca nu ai un blog, imi poti trimite textul si o fotografie prin email si le voi publica cu siguranta!
      Iti multumesc si pentru implicarea in discutia despre Le Gordon Bleu, sunt convinsa ca e o carte valoroasa pentru cei care doresc sa aprofundeze tehnici de baza, insa probabil de la un anumit nivel iti doresti mai mult. M-ai facut curioasa in orice caz, daca o vad prin librarii chiar am sa o rasfoiesc si eu.
      Cat despre provocarea ta… suna foarte foarte bine! Grea decizie am de luat pe 31 ianuarie! ๐Ÿ˜‰

  7. 1. Cred ca imi place sa colectionez carti de bucate aproape la fel de mult precum gatitul in sine. Le rasfoiesc frumos si apoi…le rasfoiesc din nou. Una din cartile mele preferate e Take three de Jenny White, contine vreo 200 de retete care necesita doar 3 ingrediente.
    2. Tocmai mi-am comandat o carte de Julia Child, asa ca urmatoarele pe lista ar fi probabil Ministerul hranei sanatoase de Jamie Oliver si, la categoria grea, Larousse Gastronomique.
    3. Imi plac la nebunie condimentele si mereu imi comand tot felul, inclusiv mixuri, iar mai nou am inceput sa fac amestecuri si singura. Dar nu am prea avut curaj sa incerc retete indiene pana acum, ma simt cam intimidata de lista lunga de ingrediente si indicatii pentru fiecare fel. Asa ca mi-ar placea cartea lui Rick Stein ca sa nu mai pot gasi scuze si sa fie necesar chiar sa prepar asa ceva (mancarea indiana, se intelege…)
    Felicitari pentru ideea concursului si pentru prezentarea cartii in sine, e placut sa mai aflu si de altceva decat de Jamie, Gordon si Nigella.

    1. Welcome Laura!
      Interesanta cartea “Take three” si abordarea lui Jenny White cu retete care necesita doar trei ingrediente. Imi imaginez ca si retetele sunt relativ simple si nici nu necesita mult timp de preparare – ideal pentru zilele in care nu ai timp de retete complicate.
      Intr-adevar, bucataria indiana e mult mai complexa, insa odata ce te familiarizezi cu ingredientele si condimentele, ai sa vezi ca devine foarte usoara.
      Mult succes la concurs draga mea!

  8. Frumos proiect , cartile ,hmmm, oricate articole, bloguri sau carti online ar exista cartile pe hartie pentru mine sunt ceva de nedescris.Niciodata nu-s suficiente.Nu ma pot lauda cu o colectie prea mare de carti de renume, am multe carticele cu retete simple, din diverse bucatarii ale lumii.
    Sunt cateva carti care “le vanez” printre care si Larousse Gastronomique(cred ca orice pasionat de bucatarie ar trebuii sa o aibe in colectia sa).
    O carte draga mie, hmm n-as putea spune ca exista una singura, imi place Paul Bocuse( nou intrat in biblioteca mea), dar nu numai.
    Bucataria indiana noua ne place foarte mult si m-ai facut curioasa sa ma uit pe BBC sa vad emisiunea cu Rick Stein, dar recunosc ca mi-ar place โ€œRick Steinโ€™s Indiaโ€ sa faca parte din colectia mea de carti.
    Ma voi intoarce cu drag in casuta ta pentru a ma delecta cu orice carte, reteta ai sa decizi sa ne incanti, caci e o incantare a ochiului si sufletului tot ce faci tu.

    1. Draga Ioana,
      iti multumesc pentru ca ai fost prima care ai venit cu un articol pentru “Libraria Culinara”!
      Poate ne povestesti si despre Paul Bocusse intr-o zi, eu m-as bucura mult, cu atat mai mult cu cat nu il am in colectie si chiar m-am gandit de cateva ori la el ๐Ÿ™‚
      Te imbratisez cu drag! :*

  9. Am incercat sa-ti las un mesaj inca de cum ai postat articolul asta. Dar imi doream atat de mult cartea, incat mi-a fost teama ca daca iti scriu prima, poate altcineva o sa comenteze mai frumos ca mine si o sa-l alegi pe el. Dupa cateva zile am intrat din nou cu dorinta de a-ti spune ca eu sunt cea care merita Rick Stein’s India, pentru ca imi pregatesc singura Garam Masala si pentru ca am un sertar plin cu condimente indiene care o asteapta. Dar am avut emotii: daca te gandesti ca ar fi bine sa dai cartea cuiva care este virgin in gastronomia indiana, nu mie care are ceva experienta la activ? Si uite asa, din emotii in emotii, era sa uit ca maine e termenul limita. Prin urmare iti scriu azi: te rog sa nu iei in consideratie ca cea mai draga imi este Gordon Ramsay’s Great Escape (am vazut si serialul, de mult ce-mi place). Iti promit ca nici pe Rick Stein n-o sa-l las in parasire in biblioteca. Il voi folosi la maximum, pana la epuizare ๐Ÿ˜› Sunt foarte curioasa cum e abordata bucataria indiana din punctul lui de vedere, daca a pastrat gatitul cu ghee, ce stil foloseste, cum si-a pus amprenta proprie, etc.
    Si pentru ca ai intrebat ce alte carti mi-ar face placere sa vad in Libraria Culinara, ma gandesc la ceva italienesc. Nu stiu ce carte, ca sunt multe, dar sunt sigura ca gasesti tu ceva interesant ๐Ÿ˜‰

    1. Draga Brindusa,
      te asteptam sa stii ๐Ÿ™‚
      Ma bucur sa stiu ca iti pregatesti singura Garam Masala. Cu atat mai mult cu cat am fost socata sa vad ce “amestecuri” se vand in supermarketurile din Timisoara sub denumirea de “Garam Masala” – mai precis niste ciudatenii fara nici o noima, care pot fi orice numai nu Garam Masala.
      Sunt convinsa ca ti-ar placea mult cartea lui Rick Stein, cu atat mai mult cu cat nu esti o incepatoare in ale bucatariei indiene. Iar despre Gordon Ramsay – te “iert”, sa stii. Dupa cum am mai spus, nu este neaprat preferatul meu, dar asta nu inseamna ca nu ii apreciez totusi talentul culinar.
      Cat despre carti din bucataria italiana – aici m-ai atins direct la suflet. Cu siguranta va urma ceva din aceasta zona atat de draga mie!
      Te pup draga mea! :*

  10. Ai avut o idee stralucitoare cu acest proiect,caruia cu drag as vrea sa ma alatur!:) Cartea mea culinara e in curs de stocare ๐Ÿ™‚ (am lasat totul in Romania cind am plecat),preferata dintre cele achizitionate aici(un adevarat paradis al cartii culinare de tot felul,la orice pas)o colectie a lui Bocuse cu bucatarie french autentica,din care am vreo 30 de volume pina in prezent ,cu retete simple ,autentice.Cu fotografii ale unor acuarele,nu cu poze,un rasfat pentru privire si pentru minte.Motivul pentru care as dori cartea,hmmm,sa zicem ca si eu si hus adoram bucataria indiana ,chiar azi am preparat un curry de ciuperci cu zucchini.:) Ce carti as dori sa mai fie prezentate?Cred ca cele ale lui Ottolenghi sau Alain Ducasse ,cu precadere.Mult succes tuturor!PS:si nu uita ,sint tare aproape de tine,o poti trimite cu ferry!:))

    1. Hello Simona,
      Ma bucur mult sa stiu ca esti si tu alaturi in acest proiect si te astept cu un guest-post oricand doresti tu!
      Ah, daca ai stii cat te invidiez pentru colectia Bocusse! M-as bucura sa ne povestesti chiar despre ea, ce parere ai?
      Ottolenghi e pe lista de asteptare, urmeaza cu siguranta cat de curand. Sper ca intre timp sa ajung si la unul din restaurantele sale, sa fac o documentare completa ๐Ÿ˜‰
      Mult succes draga mea, daca e cazul vin si personal sa iti aduc cartea (orice scuza e buna pentru o scurta vacanta, nu-i asa? :D)

      1. Cu mare placere voi veni sa va povestesc despre colectia mea Bocuse ne-intreaga:) !Abia astept si posturile cu Ottolenghi,vrajitorul legumelor.:) Iar despre rambursul personal al cartii( in cazul in care as avea atita noroc),ce sa zic,ar fi o mare placere. <3

  11. 1. Cel mai des apelez in ultima vreme la The Flavor Bible, e foarte folositoare cand ai nevoie sa privesti intr-un fel nou ce ai gasit prin piatza si prin frigider. Si mai ales sa gasesti combinatziile alea care merg la fix sau sa te inspiri din creatziile minunate ale chefilor din State.
    2. Doua cartzi cu arome exotice ma bantuie acum: Pomegranates and Roses: My Persian Family Recipes de Ariana Bundy si
    Arabesque: A Taste of Morocco, Turkey, and Lebanon de Claudia Roden. Pentru ca bucataria din zona aceasta a lumii e a doua pasiune dupa cea indiana. Bucataria persana e atat de speciala – la prima carte am ajuns cand am dat peste o retzeta de desert din ea care se numeste “Ice in Heaven” – ce-ti mai poti dori? A doua are the best of the arab world.
    3. Cu bucataria indiana a fost dragoste la prima inghititura, la un restaurant din Bucuresti. Dupa experienta aceea mi-am alcatuit armata de condimente si am inceput sa rascolesc internetul. Zau ca nu ii inteleg pe chef-ii si gurmanzii care stramba din nas la bucataria indiana pe motiv ca nu ar fi suficient de rafinata. Eu una imi doresc, da, ca mancarea sa imi exlodeze in gura, sa ma dea pe state si sa ma intreb ce m-a lovit. Cam astea au fost senzatiile de la acea prima degustare :). India cred a fost cumva asa o parte din mine tot timpul, mai ales in ultimii 2-3 ani de cand merg la yoga regulat. As spune ca mi-a schimbat viatza daca nu ar suna atat de cheap. Sa zicem doar ca a fost prima data cand am simtit clar si raspicat ca vreau sa fac ceva cate zile oi avea. Si bineinteles ca yoga merge la pachet cu ayurveda si cu un mod special de a gati – hrana satvica. Desi e asa de greu sa concep mancare fara ceapa si usturoi (vegetariana, of course) :). Si pentru ca vorbeati de bucataria toscana, acum cateva saptamani eram in Florentza si tocmai ne indopasem cu mancare buna asa cum stiu ei sa faca. Si cu gelato dupa, se intelege. Credeam ca nu mai incape nimic – asata pana am zarit un local cu mancare indiana. Am salivat instant si da, a mai incaput. E legendara mancarea toscana, dar cea indiana mi-a mers direct la suflet :). Imi doresc foarte mult cartea asta, nu am totusi niciuna de mancarea indiana autentica :(.In plus ar da atat de bine in biblioteca mea de sheesham din, ati ghicit, India via Exotique Romania. And I could go on, dar ma tem ca se face 1 februarie si eu abia in seara ti-am descoperit blogul…

    1. Draga Madalina,
      Bine ai venit in Libraria Culinara!
      Iti multumesc pentru povestioara ta incantatoare, a fost o adevarata bucurie sa citesc comentariul tau! In cateva randuri m-ai purtat parca prin lumea intreaga ๐Ÿ™‚
      Bucataria lumii arabe e intr-adevar un intreg univers, incep si eu asa timid sa o descopar si mi se pare fascinanta de-a dreptul. Cele doua carti despre care spui tu cred ca sunt demne de studiat, iti multumesc pentru ca ai ales sa ni le dezvalui si noua!
      Cat despre bucataria indiana, pot sa confirm si eu ca in ciuda tuturor prejudecatilor cu care am pornit la drum (ca e iute, ca nu e buna, ca e prea condimentata etc.), si la mine a fost dragoste la prima degustare.
      Ma bucur sa te cunosc draga mea, chiar si doar prin intemediul acestor catorva randuri!
      Te imbratisez cu drag! :*

  12. Draga mea,

    Am vrut sa fiu prima care te felicita pentru supriza atat de frumoasa pe care ne-ai facut-o invitandu-ne sa povestim despre prietenele atat de dragi noua, care ar trebui sa stea frumos asezate in rafturile din biblioteca, dar care de cele mai multe ori sfarsesc langa aragaz sau pe pultul din bucatarie, cu siguranta insa muncite la greu, dar uite ca luna ianuarie a zburat pur si simplu si eu am reusit sa fiu ultima care iti scrie…

    Drept sa-ti spun nu am o carte preferata, dar asa cum stii, bucataria italiana ocupa un loc special in sufletele noastre, de aceea, daca ar trebui, din seria bucatariilor celebre din Italia, nu stiu pe care as alege-o : Aimo e Nadia, D’al Pescatore sau Sadler…

    Asa cum imi este greu sa aleg o singura carte dintre toate cartile din biblioteca , tot atat de greu imi este sa propun una despre care sa povestim , imi pare doar rau ca nu ajungem atat de des pe cat ne-am dori in librariile adevarate din strainatate si nu avem acces, decat limitat, la cartile de top din acest domeniu.

    India cred ca este o tara fascinanta, plina de farmec si culoare, pe care din motive obiective nu o vom putea vizita prea curand, asa ca profitam de oferta ta pentru a incepe o calatorie imaginara in aceasta tara, o calatorie acompaniata de gusturi si mirosuri deosebite , total necunoscute noua pana acum.

    Si pentru ca nimic nu este intamplator, excursia nostra culinara indiana poate fi posibila pe de o parte datorita cartii lui Rick Stein, pe care tu o oferi cu atata generozitate si condimentelor deosebite pe care abia astept sa le descoperim cu ajutorul prietenei mele bune Diana, care calatoreste foarte des in India.

    Draga mea, felicitari inca o data pentru idee!
    Te imbratisez cu mult drag,
    Daiana

    1. My dear,
      Pe ultima suta de metri iti raspund si eu si ma retrag spre deliberare – o sarcina care cu fiecare comentariu pe care il primesc devine din ce in ce mai grea.
      M-as bucura sa iti faci o data vreme sa ne povestesti la Libraria Culinara despre una din cartile din bibilioteca voastra. Cunosc desigur pasiunea voastra pentru bucataria italiana, si in special pentru partea de fine dining care este inca si mai frumoasa! ๐Ÿ™‚
      India este intr-adevar fascinanta, coplesitoare chiar – pe alocuri. Pentru mine a fost o experienta extraordinara, sper din tot sufletul sa reusesc anul acesta sa ma reintorc pe acele meleaguri incantatoare!
      Te imbratisez si eu, cu drag si dor! :*

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.