reteta ciocolata calda cu lapte de cocos
Iarna,  Retete

Ciocolata calda cu lapte de cocos si marshmallows

Ciocolata calda cremoasa, luxurianta si foarte aromata

retete decadente pentru zile geroase
 
reteta ciocolata calda cu lapte de cocos 
Prima ciocolata calda adevarata am baut-o acum multi, multi ani la Viena. Inca mai imi amintesc senzatia aceea de ciocolata fina, cremoasa, catifelata, aroma intensa de scortisoara si valurile de frisca vanilata care se revarsau parca din cana prea mica pentru o asemenea minunatie. Au urmat apoi nenumarate si (nu intotdeauna) fericite experiente cu diverse bauturi care s-au ridicat mai mult sau mai putin la inaltimea acelei prime experiente, inclusiv infamele plicuri cu un amestec cel putin dubios care aveau pretentii de ciocolata calda, insa erau orice altceva numai nu “the real thing”. Pentru o vreme am si renuntat sa mai comand ciocolata calda in cafenele si alte localuri, de teama sa nu primesc iarasi o concoctie maronie fara dram de aroma si consistenta. Nenumarate au fost si incercarile mele de a reproduce acasa o reteta de ciocolata calda. Acum cativa ani am incercat (cu un oarecare succes) sa reproduc un mix pentru ciocolata calda care de altfel a avut gustul si consistenta pe care mi le doream, insa nici pana in zi de azi nu am fost impacata cu mine pentru adaosul acela de amidon (oh well, poate ca in definitiv nu-i nimic gresit in adaosul de amidon, dar mie imi statea pe creier si trebuia sa scap cumva de el :D).
 
O ciocolata calda facuta in casa e ideala in zilele reci de Ianuarie. Mai mult decat atat, in lipsa de aspirine si alte remedii, chiar m-am tratat de raceala cu o ciocolata calda cu chili despre care de fapt imi si propusesem sa va povestesc. Doar ca planurile de acasa nu se potrivesc cu cele din camara. Asa ca  o sa las ciocolata calda cu chili pentru alta data si va povestesc astazi despre ceea ce eu as descrie cam asa: cea mai cremoasa, luxurianta, si decadenta ciocolata calda. Ever!
 reteta ciocolata calda cu lapte de cocos
 
Povestea ei e asa: acum vreo cateva zile am facut lista cu retete de pus pe blog in aceasta luna si dupa cum va spuneam, ciocolata calda era chiar prima pe lista. Am asteptat o zi libera si cu macar jumatate de ora de lumina naturala (nu radeti, in aceasta perioada in Londra soarele rasare la ora 8:30 si apune la 16:05, iar in mare parte, in acest interval cerul e acoperit de niste nori gri intunecati incat e absolut imposibil sa obtii niste fotografii decente). So, zis si facut, aseara am vazut pe previziunile meteo ca intre orele 9 si 10 va fi soare, asa ca m-am trezit cu noaptea in cap si m-am apucat de trebaluit. Buuun. Am scos ingredientele: ciocolata, cacao, scortisoara, vanilie, zahar si…. surpriza! Nu am lapte! Pai si cum sa fac eu acum ciocolata calda fara lapte? – ma intrebam in timp ce calculam ingrijorata cam cate minute cu soare mai am la dispozitie si cat imi ia sa ajung pana la primul magazin. Cand eram aproape convinsa ca n-am sa mai apuc sa fac mare lucru astazi, de undeva dintr-un dulapior a venit solutia salvatoare: lapte de cocos! Oare cum ar fi sa inlocuiesc laptele obisnuit cu lapte de cocos? Dupa cum se vede, a fost bine 🙂
 
Ciocolata calda cu lapte de cocos si marshmallows

Ciocolata calda cu lapte de cocos si marshmallows

Ingrediente

  • 500 ml lapte de cocos
  • 120 gr ciocolata (preferabil cu 70% cacao)
  • 2 linguri cacao de foarte buna calitate
  • 2 linguri zahar muscovado
  • o jumatate de lingurita de scrtisoara pudra
  • o jumatate de lingurita de extract de vanilie
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • marshmallows - pentru servit

Metoda de preparare

  1. Intr-o cratita de marime medie se pune laptele de cocos, apoi se adauga rand pe rand celelalte ingrediente: ciocolata (maruntita in prealabil), cacaoa, zaharul, scortisoara si vanilia.
  2. Se pune cratita pe foc mic si se lasa sa se incalzeasca bine, amestecand din cand in cand cu o spatula. Cand amestecul este fierbinte, insa nu a inceput sa clocoteasca, se ia de pe foc si se toarna in cani sau pahare.
  3. Separat, se bate smantana de frisca, pana cand are o consistenta pufoasa.
  4. Se serveste firebinte, cu frisca si marshmallows.
https://www.mentasirozmarin.ro/2014/01/ciocolata-calda-lapte-cocos.html
 
 

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.