Vegetarian Recipes and Blog

Libraria culinara: Supa picanta de rosii cu linte si chili verde

 A doua reteta din seria “Libraria Culinara” este o fabuloasa reteta vegetariana: supa picanta de rosii cu linte rosie si chili verde, inspirata din cartea lui Rick Stein “India”. Desigur, asa cum probabil va asteptati, in incheiere va fi dezvaluit si castigatorul primei editii a Librariei Culinare.

supa-picanta-de-rosii-cu-linte-si-chili-verde

Asa cum v-am promis la lansarea Librariei Culinare, am sa incerc pe cat posibil ca din cartile pe care vi le prezint sa aleg cate o reteta pe care sa o testez si pe care sa v-o prezint in cadrul acestui proiect. Mi-a fost destul de dificil sa aleg doar o reteta din “”India” lui Rick Stein, si asta pentru ca absolut toate retetele sunt fabuloase, iar fotografiile din carte sunt atat de expresive si de apetisante incat cu greu te poti hotari asupra unei singure retete. Am vrut totusi sa aleg o reteta usoara, cu o lista de ingrediente relativ scurta, pentru ca stiu ca multi dintre voi sunteti speriati de listele de ingrediente extrem de lungi din majoritatea retetelor din bucataria indiana. 

Inainte insa de a trece la reteta propriu-zisa, as dori sa va fac doar cateva recomandari in ceea ce priveste abordarea unei retete cu specific indian, in special in ceea ce priveste condimentele. Adresez aceste recomandari in special celor cu experienta putina (sau deloc) in bucataria indiana. Sunt observatii pe care le-am facut de-a lungul timpului, citind diverse carti, testand diverse retete si incercand sa inteleg si eu cate putin din tainele acestei bucatarii atat de complexe. 

supa-picanta-de-rosii-cu-linte-si-chili

– respectati intotdeauna ordinea in care sunt puse condimentele. Regula de baza este urmatoarea: condimentele intregi (seminte de mustar, seminte de coriandru, seminte de cumin etc.) se pun intotdeauna la inceput iar condimentele pudra se adauga pe parcurs.

– daca nu aveti ghee (unt clarificat) folositi un ulei de arahide, evitati uleiul de masline sau cel de floarea soarelui, si intotdeauna lasati uleiul (sau ghee-ul) sa se incinga foarte bine inainte de a adauga condimentele. 

– in general condimentele intregi se prajesc timp de 30-40 secunde (in mod particular, daca reteta cere semnte de mustar, asteptati pana cand acestea incep sa “pocneasca”, in general 40-50 secunde). Condimentele trebuie doar sa inceapa sa isi elibereze aroma. Daca sunt prajite prea mult se ard si pot deveni amare, ruinand intregul preparat.

– am mai spus-o si cu alte ocazii, in ceea ce priveste condimentele pudra incercati pe cat posibil sa le faceti casa si evitati mixurile gen Garam Masala gata preparate vandute la plic. Daca totusi gasiti doar condimente sub forma de pudra, asigurati-va ca sunt cu cel putin 2-3 luni inainte de termenul de expirare si luati plicuri de condimente individuale – veti putea astfel sa va creati propriul Garam Masala, in functie de preferintele personale. Condimentele pudra se adauga in general la mijlocul procesului de gatire, iar daca reteta cere Garam Masala aceasta se adauga intotdeauna dupa ce s-au pus toate celelalte condimente pudra (turmeric, Dhana Jeera, chilli pudra etc.)

gradul de iuteala. Fiecare are propriile preferinte in ceea ce priveste iuteala unei mancari. Nu exagerati cu iuteala daca nu sunteti obisnuiti, in schimb gustati in permanenta mancarea si ajustati nivelul de iuteala in functie de preferintele personale.

Asa cum va spuneam si in introducere, reteta de astazi – supa picanta de rosii cu linte si chili verde – este o reteta usoara, iar daca va organizati si va pregatiti la indemana toate ingredientele timpul de preparare este fix 30 de minute. Rick Stein povesteste ca aceasta supa (cunoscuta in India sub denumirea “Thakkali rasam“) este prezenta aproape zilnic in meniul populatiei din sudul Indiei, iar mixul de condimente care sta la baza acestei supe sta si baza celebrei supe “Mulligatawny”. Ingredientele de baza ale acestei supe sunt rosiile care impreuna cu tamarindul dau un gust acrisor, iar piperul negru si chili-ul verde aduc o nota picanta. Lintea rosie aduce un plus de textura, iar semintele de mustar negru si cumin aduc o nota usor parfumata. Recomandarea mea este sa aveti grija cu chili-ul verde. Reteta din carte cere 3 chili intregi. Eu am pus doar unul si pentru gustul meu a fost mai mult decat suficient. Veti observa ca aceasta reteta nu cere Garam Masala. Nu cadeti prada tentatiei de a adauga garam Masala in orice preparat de inspiratie indiana, in multe cazuri chiar nu e nevoie!

image

In final as dori sa va multumesc tuturor pentru interesul cu care ati raspuns la prima provocare din seria “Libraria Culinara”. Daca ar fi posibil v-as da cate o carte fiecaruia dintre voi, cu atat mai mult cu cat nu ma asteptam ca aceasta carte sa aiba un succes atat de mare. Sunt extrem de fericita pentru toate comentariile voastre si va destainui ca am avut o misiune extrem de dificila in alegerea castigatorului. Mi-a fost drag fiecare comentariu in parte, m-am bucurat sa aflu despre cartile voastre preferate si despre preferintele voastre in materie culinara. Mi-am facut o idee despre ce va doriti sa cititi in continuare la Libraria Culinara si cred eu ca incet-incet vom crea impreuna o mica comunitate a celor pasionati de literatura culinara. 

So… without any further ado, castigatorul acestei prime editii a Librarie Culinare este: Alina Vatav si Brindusa. Nu, nu e nici o greseala. Pentru ca deliberarea a fost atat de grea, nu am reusit sa aleg un singur comentariu castigator, astfel ca am hotarat in final sa aleg doua πŸ™‚ 

Felicitari asadar draga Brindusa!  Cartea va pleca spre tine in zilele urmatoare. Iti doresc sa te bucuri de ea, sa o studiezi din scoarta in scoarta si sa iti imbogatesti cunostintele despre bucataria indiana! Sunt extrem de nerabdatoare sa aflu cum ti se pare cartea si sa imi spui pe ce retete ai pus ochii. 

Felicitari si tie draga Alina!  Sper ca aceasta carte sa iti deschida noi orizonturi in explorarile tale culinare si desigur, sa ajunga si acolo la inima cuiva important pentru tine! Abia astept sa vad prima ta interpretare a unei retete din aceasta minunata carte!

Va astept cu un mesaj privat in care sa imi comunicati adresa si datele voastre de contact si vom aranja impreuna modalitatea de livrare. Ah, si sa nu uit! Conform regulamentului, aveti drept “pedeapsa” reteta intitulata “Vegetable Makhanawala” (pagina 84). Este o reteta relativ simpla, cu ingrediente putine si usor accesibile. Sunt convinsa ca Brindusa nu va avea nici cea mai mica problema, insa imi doresc foarte mult sa vad si interpretarea ta Alina, cu atat mai mult cu cat esti o incepatoare declarata! 

Pana atunci insa, va invit sa savuram impreuna o portie de “Thakkali rasam”, sau mai pe romaneste: supa picanta de rosii cu linte si chili verde.

PS: va astept sa va alaturati in numar cat mai mare grupuli “Libraria Culinara” – veti gasi acolo oameni pasionati de literatura culinara, prezentari de carti, retete si discutii interesanta πŸ™‚

supa-picanta-de-rosii-cu-linte-si-chili-verde

 

*********** 

—- Supa picanta de rosii cu linte si chili verde – ingrediente si metoda de preparare —–

Supa picanta de rosii cu linte si chili verde
Serves 4
O fabuloasa reteta vegetariana: supa picanta de rosii cu linte rosie si chili verde, inspirata din carte lui Rick Stein "India".
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Total Time
40 min
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Total Time
40 min
Ingrediente (pentru 4 portii)
  1. - 50 grame ghee
  2. - o lingurita seminte negre de mustar
  3. - o lingurita seminte de cumin
  4. - un chili rosu uscat - rupt in 2-3 bucati
  5. - o lingurita piper negru macinat grosier
  6. - 6-7 frunze de curry proaspete (sau congelate)
  7. - 4 rosii de marime medie - taiate cubulete
  8. - un ardei iute verde - taiat rondele subtiri
  9. - 3 cm ghimbir proaspat
  10. - 150 grame linte rosie
  11. - 50 ml tamarind
  12. - 1/2 lingurita turmeric pudra
  13. - 1/2 lingurita sare
  14. - 500 ml apa
  15. - coriandru verde proaspat
Metoda de preparare
  1. 1. Pregatiti la indemana toate ingredientele. Asigurati-va ca aveti aproape toate borcanelele sau recipientele cu condimente, precum si o lingurita pentru masurat.
  2. 2. Rosiile se taie in cubulete. Ghimbirul se curata si se rade pe razatoarea cea mai fina. Chili-ul verde se taie in rondele subtiri.
  3. 3. Se incinge ghee-ul intr-o cratita incapatoare sau intr-un wok (eu am folosit wok-ul)
  4. 4. Se adauga semintele de mustar, semintele de cumin si chili-ul rosu rupt in 2-3 bucati si se lasa sa se prajeasca la foc mediu timp de 30 secunde, pana cand semintele de mustar incep sa pocneasca.
  5. 5. In continuare se adauga piperul negru macinat, frunzele de curry, rosiile, rondelele de chili verde, ghimbirul ras, lintea, tamarindul turmericul si sarea.
  6. 6. Se adauga apa, se amesteca totul cu o lingura de lemn si se lasa la fiert, la foc mic, timp de 20-25 minute.
  7. 7. Pentru servire, asezati supa in boluri largi si decorati cu coriandru proaspat tocat.
  8. 8. Serviti supa fierbinte, alaturi de cateva chapatti proaspete.
Adapted from Rick Stein's India
Adapted from Rick Stein's India
Chef Andra Constantinescu http://www.mentasirozmarin.ro/

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

19 thoughts on “Libraria culinara: Supa picanta de rosii cu linte si chili verde”

  1. Tare delicioasa, chiar am niste boabe de mustar maro si nu m apucat sa fac nimic cu ele, acum stiu.
    Felicitari castigatoarelor si astept sa vad retetele preparate de ele
    Felicitari si tie Andra pentru proiect.

  2. In ultima vreme tot reteta cu linte am incercat,nu stiu daca o fi un ingredient de sezon sau nu,dar mie tare mi s-a lipit de suflet. E atat de vesatila. Faina supa ai facut,nu stiu daca pot sa am incredere in rosiile de la supermarket,oare ar merge si cu cele din conserva? Ca ar fi mai aromata supa.
    Felicitari castigatoarelor si mai ales Brandusei,nu imi inchipui pe nimeni mai potrivit pentru o asemenea carte.

    1. Draga Adina,
      Cred ca lintea este foarte “in trend” in perioada asta. Si eu o ador, am tot experimentat cu ea in ultima vreme πŸ™‚
      Cat despre rosiile din conserva nu vad de ce nu ar merge. Din contra, cred ca e chiar inspirata ideea. Adevarul e ca rosiile de supermarket, mai ales in perioada asta nu au cine-stie-ce gust. Daca pui rosii din conserva cu tot cu suc, eventual ajusteaza cantitatea de apa din reteta, sa nu iti iasa prea multa zeama.
      Da-mi de stire daca testezi varianta asta, chiar as fi curioasa sa stiu cum e!
      Hugs! :*

  3. Mi-au placut sfaturile pentru retetele indiene. Eu evitam retetele in care aparea unt ghee pentru ca nu stiam cu ce sa-l inlocuiesc si e mai bine sa folosesc ulei de arahide. Iubesc lintea si imi plac retetele cu linte. Voi incerca aceasta reteta dupa ce voi face rost de tamarind πŸ™‚ sau as putea sa-l exclud sau sa-l inlocuiesc cu altceva?

    1. Draga Macy,
      Daca nu reusesti sa gasesti tamarind, il poti elimina sau il poti inlocui cu pasta de rosii. Tamarindul are un gust usor acrisoar si zic eu ca pasta de rosii ar fi un bun substitut. Incearca! πŸ™‚

      1. Andra, tu ai avut un fel de esenta de tamarind? Eu am gasit pastai de tamarind, la pastaidevalie, cchiar ff ieftin. Cred ca se foloseste clasic, ca frunza de dafin.

        Mihai

        1. Buna Mihai,
          eu am folosit tamarind sub forma de pasta (tamarind paste). Daca ai gasit pastai, e destul de usor sa iti faci pasta acasa: deschizi pastaile si scoti afara fructele. Fructele se fierb in apa cu sare (si eventual foarte putin zahar) dupa care se paseaza usor cu lingura sau cu furculita pana cand se transforma in pasta. M-am uitat si pe borcanelul din care am folosit eu pasta, ingredientele sunt: tamarind, apa, sare si zahar.

          Uite si un link mai detaliat cu info despre tamarind:
          http://thaifood.about.com/od/glossary/p/Tamarind-Paste-How-To-Buy-Make-And-Use-Tamarind-Substitutions.htm

  4. Felicitari fetelor! Sa va foloseasca! trebuia sa le faci contract Andra, castiga cartea si trebuie sa o gateasca din scoarta-n scoarta, sa vedem si noi πŸ˜€

  5. felicitari cistigatoarelor,sansa dubla deci asta data,norocoaselor! πŸ™‚ cit despre supa de linte,cred ca trebuie incercata si in bucataria mea,avem mari amatori de “linteka” ( e un alint folosit in familia noastra pt. aceasta grozava leguminoasa) .si ghici ce s-a mincat la noi azi la prinz?cassoulet de linte cu gigolettes de rata, mare hit! πŸ™‚

  6. Woau!!! Fericita pana in varful degetelor :)) Draga Andra, ma inclin in fata alegerii facute si o felicit la randul meu pe Brandusa. Da, abia astept sa imi duc la bun sfarsit “pedeapsa” πŸ™‚ . Sotul meu e incantat si pentru mine marea provocare abia acum incepe :))))

  7. Pingback: Dovleac indian si Paine chapatiCooking with my soul

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.