Libraria Culinara: You and I Eat the Same
You and I Eat the Same
Despre nenumaratele modalitati in care mancarea si gatitul ne aduc impreuna
‘You and I Eat the Same” este prima carte publicata de Fundatia MAD condusa de catre Rene Redzepi. Volumul este in esenta o colectie de eseuri care exploreaza diverse modalitati in care mancarea transcende granitele culturale, geografice sau politice, si ne aduce impreuna inainte de toate ca fiinte umane.
Sunt atat de multe aspecte care ne diferentiaza unii de ceilalti – iar mancarea este unul dintre ele. Identitatea culinara pare sa ne defineasca si sa ne diferentieze unii fata de ceilalti mai mult decat orice altceva. Dar ceea ce incearca autorii aceste carti sa argumenteze este ipoteza conform careia pe cat de unici credem ca suntem din punct de vedere culinar, pe atat de uniti suntem de fapt, prin felul in care mancam si ne bucuram de ceea ce punem pe masa.
Ce este unic in felul in care gatim sau mancam?
Denumirea unui ingredient sau a unui fel de mancare nu este inotdeauna un indicator al istoriei sale. Iar realitatea este ca mancarea – asa cum o stim noi acum – nu ar fi ceea ce este daca oamenii, ingredientele sau tehnicile de gatit nu ar circula si nu ar evolua continuu.
Intr- o perioada in care efectele globalizarii si ale evolutiei tehnologice se traduc in uniformizare si dizolvarea virtuala a barierelor geografice, identitatea culinara pare sa fie singurul lucru care ne mai deosebeste unii de altii. Dar ce este cu adevarat unic in ceea ce gatim sau in felul in care mancam? Denumirea unui ingredient sau a unui fel de mancare nu este inotdeauna un indicator al istoriei sale geografice sau culinare. Iar realitatea este ca mancarea – asa cum o stim noi acum – nu ar fi ceea ce este daca oamenii, ingredientele sau tehnicile de gatit nu ar circula si nu ar evolua continuu.
De exemplu, este deja bine stiut ca pastele nu sunt originare din Italia. Insa probabil ca nu multa lume stie ca ceea ce noi acum numim ‘ketchup’ nu are nimic in comun cu originalul – care este de fapt un sos chinezesc obtinut din peste fermentat, produs in provincia Fujian la inceputul secolului al 14-lea. I-au trebuit aproape 400 de ani ketchup-ului sa ajunga in America si sa devina ceea ce este acum.
De-a lungul timpulafice sau culinare. Dar t subiect de disputa inte majoritatea tarilor din Orientul Mijlociu: de la boicoturi organizate de consumatori, la petitii adresate Uniunii Europene (sic!) si pana la procese civile pentru copyright.
Spaghetele cu chiftele n-or avea ele nici o treaba cu Italia, insa ele fac parte integranta din cultura americana – and that’s a fact, fie ca ne place sau nu. Oamenii au invatat sa inveleasca carnea in paine sau in frunze acum mai bine de doua mii de ani. Sarmalele noastre sunt romanesti doar la nivel narativ: intr-o anume pozitionare geografica, la un anumit moment in timp. Dar asta nu inseamna neaparat ca ceea ce turcul numeste ‘sarma’ este *mai* mult sau mai putin autentic. Este doar diferit.
De-a lungul timpului, banalul hummus a fost subiect de disputa inte majoritatea tarilor din Orientul Mijlociu: de la boicoturi organizate de consumatori, la petitii adresate Uniunii Europene (sic!) si pana la procese civile pentru copyright. Susanul si produsul derivat din el (tahini) este pana la urma un simbol gastronomic al identitatii culturale colective in tarile din Orientul Mijlociu. Ce il face diferit este felul – mai mult sau mai putin diferit – in care fiecare comunitate il utilizeaza. Iar asta poate sa difere nu doar de la o tara la alta, ci chiar si de la o gospodarie la altaui, banalul hummus a fos ‘garam masala’ are un gust uniform doar daca este produs de vreun gigant multinational. Pentru ca in realitate, in India in fiecare gospodarie ‘garam masala’ are un gust diferit.
Despre autenticitate si evolutie
Autenticitatea unui preparat nu este statica. Ea evolueaza in timp si in spatiu tocmai prin interventia oamenilor.
Asadar – cu sau fara globalizare – ingredientele si macarurile noastre sunt intr-o permanenta miscare: strabat mari si tari, evolueaza, se adapteaza, se transforma. Autenticitatea unui preparat nu este statica. Ea evolueaza in timp si in spatiu tocmai prin interventia oamenilor.
Insa daca discutiile despre ceea ce este ‘autentic’ ne dezbina de cele mai multe ori, poate ar fi util sa ne gandim ca intr-un fel sau altul, fiecare dintre noi contribuim la transformarea si evolutia mancarurilor pe care le avem in farfurii. Iar ceea ce in final ne uneste pe toti este bucuria de a imparti unii cu altii o farfurie de mancare.
Cartea ‘You and I Eat the Same‘ este in primul ran din cadrul acestui proii mult decat atat: este despre oameni. Despre felul in care noi evoluam, calatorim, depasim bariere geografice si granite virtuale, imprumutam ingrediente, le transformam si le facem ‘a le noastre’ doar pentru a le imparti mai apoi cu cei din jurul nostru si a le da mai departe altora, peste mari si tari.
Proiectul ‘Libraria Culinara’ a luat nastere acum mai bine de 4 ani, din dorinta mea de a impartasi cu voi carti care ma inspira si ma provoaca. Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din cadrul acestui proiect, te invit pe grupul de Facebook “Libraria Culinara”.
Cartea ‘You and I Eat the Same’ poate fi comandata pe Book Depository, cu livrare gratuita oriunde in lume.
In other news: pentru ca mai nou toata lumea isi petrece timpul pe Instagram, m-am hotarat sa deschid o pagina de Instagram si in limba romana. Asadar, te astept si pe Instagram, pe pagina @mentasirozmarin.
Also, incepand cu luna Noiembrie (sau poate md despre mancare. Dar mait prin email un newsletter lunar. Newsletter-ul va contine noutati despre lumea culinara, restaurante, tendinte din gastronomia moderna si mici crampeie din viata mea la Londra. Te poti abona utilizand acest link. O sa fie interesant, iti promit!