Retete de Craciun: cartofi la cuptor
cartofi la cuptor pufosi in interor si crocanti la exterior
retete esentiale pentru pranzul de Craciun
Cartofi la cuptor – o reteta care in principiu n-ar trebui sa ridice probleme majore
In definitiv, cat de greu e sa pui niste cartofi intr-o tava, sa pui ulei peste ei si sa dai toata treaba asta la cuptor pana cand e gata? Asa credeam si eu, pana cand am aterizat in Londra si m-am lamurit ca exista cartofi la cuptor si *the* cartofi la cuptor. Pe scurt: roasties. Pe lung – cartofi pufosi in interior si super-crocanti la exterior.
Sunt multe dezbateri despre acesti cartofi la cuptor. Incepand de la soiul de cartofi (Maris Piper, King Edward sau Desiree), continuand cu timpul de fierbere, marimea bucatilor si tipul de grasime folosit – discutille pot fi interminabile. Traditionalistii ar spune ca trebuie taiati in bucati mari (un cartof taiat in jumatate sau in 3). Iar daca ajungi duminica printr-un pub englezesc, ai foarte mari sanse sa primesti cartofi taiati in bucati mari la Sunday roast. La restaurante parerile sunt un pic mai nuantate. Unii prefera varianta clasica, iar altii sunt adeptii bucatilor mai mici – cat sa le mananci dintr-o inghititura. Alte povesti apar in ceea ce priveste timpul de fierbere: 6 minute, 12 minute, 25-30 de minute (according to Heston), fierti doar pe jumatate and so on. Apoi sunt discutii despre grasimea in care ar trebui gatiti. Unii spun 100% untura (de rata, de porc, de gasca). Altii striga: ‘vai colesterolul’ si jura ca uleiul de floarea soarelui (sau chiar cel de masline) are acelasi efect ca si untura, doar ca este mai sanatos. Eu n-as baga mana in foc nici pentru una nici pentru alta. Si nici nu m-as intinde prea mult la povesti, ca nu-i nici locul aici si nici momentul. Insa as baga mana in foc pentru urmatoarele observatii:
- soiul de cartofi conteaza: alege cartofi cu coaja alba, fainosi si care nu se sfarama la fierbere. Cartofii din poza sunt King Edward (de la Co-op pentru cine e in UK).
- marimea (nu prea) conteaza: taie cartofii cum vrei, dar tine cont de faptul ca cu cat sunt mai mari bucatile, cu atat timpul de fierbere este mai lung.
- grasimea conteaza: oh yess!! Combinatia mea castigatoare este: cantitati egale de untura de rata si ulei de floarea soarelui + vreo 50 ml ulei cu aroma de trufe.
Cartofi la cuptor – reteta
Retete de Craciun: cartofi la cuptor
Ingredients
- 2 kg cartofi
- 500 g ulei de floarea soarelui
- 500 g untura de rata
- 50 g ulei cu aroma de trufe
- 8 crengute de rozmarin
- 2-3 lamai
- 10-12 catei de usturoi
Instructions
- Se porneste cuptorul la 180C.
- Cartofii se curata de coaja, se taie in bucati si se clatesc bine sub jet de apa rece. Se pun la fiert in apa cu sare, aromatizata cu coaja de lamaie (taiata cu ajutorul unui peeler) si cateva crengute de rozmarin. Cand sunt fierti complet, se scot intr-o strecuratoare si se lasa sa se raceasca. Coaja de lamaie si crengutele de rozmarin se arunca.
- Intre timp se pune toata grasimea intr-o tava cu pereti inalti (eu am folosit un vas de yena) si se da la cuptor (grasimea trebuie sa fie bine incinsa in momentul in care se pun cartofii).
- Se pun cartofii in tava cu grasime, se adauga usturoiul zdrobit usor si restul crengutelor de rozmarin si se dau la cuptor pentru aproximativ o ora (durata poate varia in functie de marimea bucatilor de cartofi si de cantitatea de cartofi/grasime din tava). Din 20 in 20 de minute se amesteca usor cartofii in tava, in asa fel incat sa se gateasca uniform.
- Se scot pe hartie absorbanta si se sareaza.
- Se servesc imediat.
Acestea fiind spuse, va doresc sa aveti parte de sarbatori linistite, cu sarmale, carnati si cozonaci (si cu cartofi din astia buni) 🙂
Happy Christmas!