reteta pate de sardine
Retete,  Vara

Pate de sardine

#summertime specials

pate de sardine cu fenicul si capere

reteta pate de sardine

Din nou sardine – pentru ca inca nu m-am saturat de ele si pentru ca simt eu ca mai e mult de explorat in zona asta. Dupa ce vreo doua saptamani m-am jucat cu ele prajite in tigaie, acum m-am gandit sa schimb putin abordarea. Si dintr-una in alta am dat peste acest pate de sardine la David Lebovitz. Am stiut ca vreau sa il incerc din momentul in care am citit reteta, asa ca m-am apucat de treaba. Am folosit reteta lui David mai degraba ca un punct de plecare si am brodat un pic pe marginea ei. Dar asta nu pentru ca ce zice David acolo n-ar fi ok, ci mai degraba pentru ca aveam eu in minte o combinatie de sardine si fenicul si am vrut neaparat sa o testez. Caperele si-au gasit locul cumva natural, pe de o parte pentru gustul sarat iar pe de alta parte pentru notele usor amarui care se imbina frumos cu gustul sardinelor. Pe post de condiment am folosit plenty of piper negru macinat si lamaie (zeama + coaja). Cred ca ar fi fost potrivit si piperul alb aici, in loc de piper negru – o sa incerc data viitoare.  

Pate de sardine – cateva puncte de discutie

  • sardine proaspete sau din conserva? – eu am folosit proaspete, same as David. However, am vazut si multe variante cu sardine la conserva. Daca nu gasesti proaspete, bear in mind ca sardinele la conserva au un gust diferit, mai intens, asa ca atentie la condimentare. Cauta sa fie conserve simple, in ulei, fara alte adaosuri. Si scurge-le bine de ulei inainte de a le folosi.
  • blender sau lingura de lemn? – eu am procesat pate-ul in Thermomix. Un robot de bucatarie sau orice fel de blender ar face cam acelasi lucru. Alternativ, poti folosi si o lingura de lemn, dar in cazul asta fii atent la oase: iti recomand sa le scoti pe cele mai mari. Cu blenderul vei obtine un pate mai fin, pe cand cu lingura de lemn vei avea un pate mai texturat. 
  • condimente? – ce vrei tu, really. David a folosit chives si chili. Pe acelasi principiu, cred ca ar merge si ceapa verde, dar la fel de bine si marar sau patrunjel. Eu am facut o varianta cu fenicul si capere si una cu fenicul si chili. Mi-a placut mai mult asta cu fenicul si capere.  

reteta pate de sardine

Pate de sardine

Pate de sardine

Ingrediente

  • 300 g sardine proaspete (6-7 sardine, curatate)
  • o ceapa de marime medie
  • 1/2 bulb de fenicul
  • 2 linguri capere (in sare)
  • 100 g unt (50 pentru pate, 50 pentru 'sigilare')
  • sare Maldon
  • piper negru
  • ulei de masline
  • o lamaie

Metoda de preparare

  1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
  2. Aranjeaza sardinele pe o tava de copt (cu pielea in sus). Adauga caperele, coaja de lamaie si cateva felii de fenicul. Condimenteaza cu sare, piper, ulei de masline. Lasa la copt timp de 10 minute. Lasa la racit.
  3. Transfera totul in vasul unui blender (robot de bucatarie). Adauga ceapa taiata grosolan, zeama de lamaie si jumatate din cantitatea de unt (50 g). Proceseaza pana cand obtii o pasta fina. Gusta si asezoneaza.
  4. Transfera pate-ul in ramekins sau vase mici de sticla/portelan.
  5. Separat, topeste restul de unt intr-o craticoara, la foc mic, pana cand incepe sa se separe. Ai sa vezi ca o parte ramane clara (grasimea) iar pe fundul cratitei ramane un lichid alb (substantele solide din lapte). Pentru a 'sigila' pate-ul in vase ai nevoie de partea lichida (unt clarifiat). Toarna un strat de 0.5 cm de unt clarifiat in fiecare vas.
  6. Lasa pate-ul la rece timp de minim 3 ore.
  7. Pentru servire, scoate pate-ul din fricgider cu 15-20 de minute inainte si lasa-l sa ajunga la temperatura camerei - va avea un gust mai bun.
https://www.mentasirozmarin.ro/2016/08/pate-de-sardine.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.