
Hummus din fasole mung
hummus din fasole mung cu seminte de pin si sumac
O reinterpretare a clasicului hummus, avand ca ingredient principal fasolea mung
Daca ar fi sa numesc un singur lucru care imi lipseste la Londra, fara sa stau nicio secunda pe ganduri as spune ca imi lipsesc duminicile in care ne adunam cu mic cu mare la parintii mei, la pranz. Cu foarte rare exceptii, in fiecare duminica mama este maestru de ceremonii: uneori ne suna pe toti fratii cu o zi-doua inainte sa ne intrebe ce am dori sa mancam, alteori ne face cate o surpriza, insa de fiecare data ne asteapta cu cel putin doua-trei feluri de mancare, plus obligatoriu (cel putin) un desert. Imi lipsesc enorm aceste duminici: pentru bucuria cu care ne intalneam cu totii si povesteam ce am facut in timpul saptamanii; pentru mirosul de mancare proaspata; pentru bucuria de a gasi pe masa mancarea noastra preferata ori o surpriza tinuta in mare secret; pentru acel zumzet alcatuit din sunetul tacamurilor in farfurie insotit de uau!-uri, minam!-uri, mmmm-uri, rasete si glume facute de tata cu voce (prea) tare – urmat de linistea aceea placuta a siestei, oh si desigur pentru “pachetelul cu bunatati” pe care il primeam fiecare dintre noi la plecare.
Imi este imposibil sa reproduc aceste duminici la Londra, insa ori de cate ori am ocazia organizez in mica mea locuinta cate un pranz alaturi de prieteni si incerc sa recreez oarecum acea atmosfera joviala si relaxata care apare de fiecare data in jurul unei mese pline cu bunatati. In plus, profit astfel de oportunitatea de a testa diverse preparate si de a afla parerile prietenilor despre diverse experimente sau inovatii. Cu siguranta de la mama am mostenit aceasta curiozitate de a experimenta si a inova – pentru ca in afara de deserturi (si chair si aici sunt uneori exceptii), mama nu respecta niciodata in totalitate o reteta: intotdeauna aduce ceva in plus, modifica sau elimina un ingredient in functie de intuitia ei si inspiratia ei de moment.
Prieteni, voie buna, un pahar de vin, retete preferate, retete noi si cateva experimente – acestea au fost “ingredientele” duminicii care tocmai s-a incheiat. O duminica, vesela, insorita si calda – asa, ca de inceput de primavara. Meniul a cuprins la categoria “mezze” painea mea preferata, cu masline Kalamata si ierburi, insotita de ulei de masline extravergine si aceto balsamico, o selectie de ardei si masline marinate, o salata rece de fregola sarda cu pesto si rosii coapte (noua mea descoperire, despre care am sa va povestesc cu proxima ocazie) si – vedeta serii – hummus din fasole mung cu seminte de pin si sumac. Pentru acest hummus din fasole mung am plecat de la reteta clasica de hummus din naut, insa am inlocuit nautul cu boabe de fasole mung. In comparatie cu nautul, fasolea mung are un gust lejer, fresh, asemanator boabelor de mazare verde, iar sumac-ul a completat acest gust, aducand o nota foarte usor picanta, in timp ce semintele de pin, prajite in prealabil au adus un plus de gust si textura.
Reteta: hummus din fasole mung
Ingrediente
- Ingrediente (pentru 4-6 portii):
- - 150 grame fasole mung
- - 50 grame tahini
- - 2 catei de usturoi
- - 30 ml ulei de masline virgin
- - zeama de la o jumatate de lamaie
- - 30 ml apa rece
- - sare Maldon afumata
- - sumac
- - ulei de masline extravirgin
- - seminte de pin
Metoda de preparare
- Fasolea mung se lasa la inmuiat in suficienta apa, timp de 12 ore (peste noapte). A doua zi se clateste, se pune intr-o cratita cu apa rece si sare si se fierbe timp de 20-25 de minute la foc mic, pana cand boabele devin moi.
- Cand boabele sunt moi, se scurg de apa, se lasa sa se raceasca si se transfera in bolul robotului de bucatarie. Se adauga pe rand: usturoi, tahini, zeama de lamaie, sarea si uleiul de masline virgin. Se mixeaza pana cand se transforma intr-o pasta fina. La final se adauga treptat apa rece, mixand in continuare pana cand compozitia devine fina si pufoasa.
- Semintele de pin se prajesc intr-o tigaie uscata, fara ulei, timp de 30 de secunde, pana cand incep sa se coloreze.
- Se pune hummus-ul intr-un bol de ceramica sau de sticla, se condimenteaza cu ulei de masline extravirgin, sumac si semnite de pin si se lasa la frigider minim o ora.
10 Comments
Alexandra
Nu m-as fi gandit la mung, desi am facut “hummus” din tot felul de alte boabe cu rezultate minunate. Il voi incerca si pe asta, ca suntem mari iubitori de hummus la mine in casa 🙂
Ioana
Ce pofta mi-ai facut de hummus.dau fuguta acum sa pun la inmuiat fasolica mung.O saptamana frumoasa sa ai.
Ioana
tot eu, cu impresiile:) de data asta: delicios.am mai invatat o reteta pentru minunatiile astea de bobite.multumesc Andra de reteta.
Andra Constantinescu
Vai, dar ce repede te-ai miscat :))
Ma bucur ca ti-a placut, eu l-am facut de trei ori la rand in ultima vreme si parca tot nu m-am saturat 🙂
Simona
Andra, ai curatat boabele de fasole mung de pielitele verzi? Multumesc.
Andra Constantinescu
Buna Simona,
nu, nu am curatat pielitele 🙂
mijnzeep1
Multumesc pt reteta, mi am luat de ceva timp mung si chiar nu stiam cum sa o fac sa mi placa din prima! O voi incerca cu siguranta zilele astea!
Natalia
Pingback:
Fata Dragonului
Hear hear girl! in legatura cu intrunirile familiale de duminica si nu numai, mi-e si mie un dor de numa’. Cat despre hummus, trebuie sa-l incerc si eu pe acesta, suna foarte bine.
Mona
Mmm…ce bine arata, delicios, o să încerc sa fac si eu! ÃŽmi plac reÈ›etele tale! Eu am încercat cu linte in loc de naut si este bun! 🙂