Retete de vara: supa-crema din sfecla rosie coapta cu crema de hrean [lacto-vegetarian]
Pana acum cateva luni, daca era sa ma gandesc la sfecla rosie, gandul meu zbura invariabil la salata de sfecla rosie cu hrean pe care ne-o servea mama pe post de garnitura la pranz sau la cina. Imi placea salata aceea: era proaspata si racoroasa, aducea un plus de savoare si se potrivea de minune cu piure-ul de cartofi si carnita la cuptor – era “the perfect comfort food” si este cu siguranta si acum, desigur in varianta vegetariana, fara carne.
De cand am adoptat stilul de viata vegetarian, am inceput sa vad legumele cu alti ochi, am inceput sa cercetez noi si noi metode de preparare a legumelor, noi si noi combinatii si asocieri, si de fiecare data am fost placut surprinsa de rezultate.
Sfecla rosie pe langa faptul ca este o imensa sursa de vitamine, s-a dovedit a fi si extrem de versatila in ceea ce priveste modul de preparare: poate fi servita cruda, fiarta, coapta, sub forma de piure, chipsuri, supe, creme, in salate, practic posibilitatile sunt nelimitate si tin doar de imaginatia fiecaruia dintre noi.
Sunt convinsa ca ati fost si voi placut surprinsi de chipsurile din sfecla rosie, eu cu siguranta sunt incantata de aceste chipsuri pe cat de aratoase pe atat de gustoase si sanatoase! Si daca v-au placut chipsurile, atunci cu siguranta veti indragi si aceasta supa: o supa-crema luxurianta, catifelata si aromata, plina de vitamine si cu o savoare deosebita!
Asa cum probabil v-ati obisnuit, ingredientele sunt simple, dar alese cu grija, pentru a da preparatului final o savoare deosebita. Asadar, pentru doua portii sunt necesare urmatoarele:
Ingrediente:
pentru supa-crema:
6 bucati sfecla rosie
6 catei de usturoi
doua foi de dafin
cateva crengute de cimbru
sare de mare ( grunjoasa)
o cana de apa
3 linguri ulei de masline
500 ml supa vegetala (sau apa)
pentru crema de hrean
doua lingurite de hrean proaspat ras
doua linguri de smantana
sare de mare fina
Metoda de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 190 grade Celsius.
- Spalati bine sfecla sub jet de apa rece (folositi un burete de bucatarie nou daca e necesar), pastrand aproximativ 10 cm din tulpina. Asezati sfecla intr-o tava pentru cuptor, adaugati foile de dafin, crengutele de cimbru, usturoiul necuratat si sarea. Stropiti cu ulei de masline iar apoi adaugati apa. Acoperiti cu folie de aluminiu si dati la cuptor pentru o ora – ora si 15 minute, in functie de cat este de mare sfecla. Cand este coapta, sfecla trebuie sa fie moale, verificati cu ajutorul unei furculite.
- Pregatiti crema de hrean: radeti o radacina de hrean pe razatoarea cea mai fina. Amestecati cu smantana si potriviti de sare. Lasati la frigider pentru minim 15 minute.
- Cand sfecla este coapta, scoateti tava din cuptor si lasati la racit. Inlaturati tulpinile si coaja de la sfecla. Inlaturati coaja de la usturoi.
- Puneti sfecla si usturoiul intr-un blender si mixati, adaugand treptat supa vegetala sau apa, pana cand obtineti o compozitie fina, cremoasa si catifelata.
- Pentru servire puneti supa in boluri largi si adaugati cate o lingurita din crema de hrean in fiecare bol.
Serviti aceasta supa rece sau calda, alaturi de crutoane din paine de casa si un pahar mare de vin alb, rece!
15 Comments
Edith
suuper faina ideea cu coptul in apa. Eu le coc asa, simple pe hartie de copt. Dar musai incerc si eu o supa crema de sfecla 🙂
A ta arata minunat! La fel si pozele 😉
Pup!
Andra
Merci draga Edith, te astept cu impresii dupa ce o incerci! 🙂
Hugs :*
Dana
Extrem de interesant! Cred ca am sa incerc, eu am o varianta cu sfecla fiarta…
Andra
o recomand din tot sufletul, draga Dana!
Coapta in modul asta, sfecla isi ia toate aromele de la cimbru, dafin si usturoi, e o combinatie foarte faina de arome aici 🙂
te imbratisez cu drag,
Andra
Haplea
Foarte interesanta postarea!!!Noi suntem fani sfecla rosie, insa la supa crema nu ne-am gandit!Am salvat reteta!
Andra
Asa cum spuneam, pana acum ceva vreme nici mie nu mi-ar fi trecut prin minte ca as putea sa fac supa din sfecla rosie, o stiam doar sub forma de salata 🙂
Acum ma gandesc ca data viitoare sa inlocuiesc cimbrul cu seminte de chimen, imi amintesc ca mama punea uneori si seminte de chimen in salata de sfecla…
Te astept cu impresii daca incerci reteta, sunt chiar curioasa daca v-a palcut 🙂
Mihaela
Chiar daca nu imi place decat sfecla murata, sunt intotdeauna fascinata de culoarea superba a sfeclei 🙂
Andra
Vai Mihaela, ce pofta mi-ai facut de sfecla murata acum!!!
Mai nou am facut o pasiune pentru sfecla rosie, zau ca imi vine sa pun si la murat :)))
Emily
super delicioasa supa de sfecla, e una dintre preferatele mele! Foarte frumoase fotografiile :*
Pup
Andra
Multumesc Emily!
Hugs & kisses :*
Lulu
Interesanta supita;trebuie sa fie si tare gustoasa!!
Pup si o saptamana usoara!!
Andra
Multumesc di suflet draga Lulu!
Te imbratisez cu drag! :*
Angelica
Arata foarte bine!!!
Pozele sunt minunate!
Ma gandesc sa fac si eu pentru copii,dar sa pun si niste cartofi sau galuste…altfel,cred ca nici n-ar vrea sa o vada,nu se prea impaca cu sfecla.Oar i-ar strica gustul?
Pupi:-))
Andra
Multumesc Angelica draga, ma bucur tare mult ca iti plac pozele! :*
Cartofi nu stiu daca ar merge, dar niste galuste suna bine de tot, chiar mi-ai dat o idee buna, nu cred ca i-ar strica gustul, poate ar trebui doar sa pui mai multa supa vegetala sau apa decat am scris eu in reteta, pentru ca sa o mai subtiezi putin.
te pup draga mea si sper sa le placa piticilor tai supica! :*
Anonymous
Am făcut È™i eu adineaori supa È™i a ieÈ™it delicioasă! MulÈ›umim pentru reÈ›eta! Câteva din modificările pe care le-am făcut: în timp ce se coace sfecla, puteÈ›i prăji crutoanele în cuptor (în 10 – 15 minute sunt gata) noi le-am aromat cu puÈ›in ulei de dovleac È™i sare. Pe lângă asta, am pus coriandru în supă (cu cât mai mult cu atât mai bine), îi dă prospeÈ›ime iar aromele se îmbină perfect. Am fiert un morcov mare È™i o ceapă în puÈ›ină apă È™i le-am adăugat cu totul în blender, împreună cu sfecla, usturoiul, condimentele È™i zeama pe care a lăsat-o sfecla în vasul de sticlă în care am copt-o. Delicios!