Chipsuri din sfecla rosie, cu cimbru si sare de mare
chipsuri din sfecla rosie – o gustare sanatoasa
Chipsurile din sfecla rosie sunt 100% naturale, sunt simplu de facut si sunt pline de vitamine! Sfecla rosie este o sursa importanta de potasiu, magneziu si fier, precum si vitamine (A, B6, B9, C). De asemenea, sfecla rosie este bogata in proteine, antioxidanti si fibre. Pentru ca sunt preocupata de o alimentatie sanatoasa, evit sa cumpar chipsurile clasice din cartofi care se gasesc in supermarket. Mai mult decat atat, evit sa cumpar orice produse conservate, preparate sau semipreparate, conserve, produse congelate etc. Cumpar doar fructe si legume proaspete, apa, faina, ulei si in general produse de baza, cat mai putin sau deloc procesate. Asa am ajuns sa am optiuni destul de limitate pe parcursul calatoriilor pentru ca oferta de mancare a companiilor de zbor low-cost nu este dintre cele mai bogate; insa nu mica mi-a fost mirarea acum cateva luni, cand am descoperit in oferta o selectie de chipsuri din sfecla rosie, pastarnac si telina. Mi-au placut la nebunie acele chipsuri si asa mi-a venit ideea de a le reproduce si acasa. Dupa o serie de incercari mai mult sau mai putin reusite, astazi pot sa va prezint cu mandrie minunata reteta! In prima faza am incercat varianta cu chipsurile prajite in ulei incins (foarte incins chiar, atat de incins incat am umplut casa de un fum dens), insa ideea nu prea mi-a suras, plus ca chipsurile nu aveau consistenta aceea crocanta pe care mi-o doream. Varianta cuptorului a inceput atunci sa prinda contur, insa prima incercare a fost un semi-esec: din nou, lipsea crocantul! Evident ca nu am renuntat, iar dupa inca cateva incercari, am ajuns in sfarsit la rezultatul pe care mi-l doream: chipsuri crocante si aromate!
Chipsuri din sfecla rosie, cu cimbru si sare de mare [vegetarian]
Ingrediente
- trei sfecle rosii
- cateva picaturi de ulei de masline
- sare de mare groasa
- cimbru
Metoda de preparare
- Preincalziti cuptorul la 160 grade Celsius.
- Inlaturati frunzele si firisoarele de la baza radacinii, fara a decoji bulbul de sfecla. Spalati bine sfecla rosie iar apoi uscati-o bine intr-un prosop.
- Cu ajutorul unei razatoare tip mandolina, sau cu un cutit foarte bine ascutit, taiati sfecla in rondele cat mai subtiri. Asezati rondelele intr-un castron, spalati-le sub un jet de apa rece si uscati-le cu ajutorul unui prosop de hartie. Adaugati cateva picaturi de ulei de masline si distribuiti uleiul pe fiecare rondea de sfecla. Adaugati ulei daca mai este necesar, avand grija ca rondelele sa fie acoperite de un strat foarte fin de ulei si sa nu fie prea unsuroase.
- Asezati hartie de copt intr-o tava de cuptor si asezati rondelele pe hartia de copt, avand grija sa nu le suprapuneti (in functie de marimea tavii, vor fi necesare mai multe transe).
- Coaceti chipsurile la 160 grade Celsius, pentru aproximativ 20-35 de minute, in functie de grosimea rondelelor, avand grija ca dupa 20 de minute sa controlati chipsurile si sa le intoarceti daca este necesar.
- Lasati chipsurile la racit, presarati-le cu sare de mare si cimbru proaspat.
Fara indoiala, sunt cele mai bune chipsuri pe care eu le-am mancat pana acum! Va invit sa le incercati si va astept cu impresii!
Pofta buna!
9 Comments
Marcel Iorga
Super Tare!!!
🙂
Anonymous
Buna Andra ,ma bucur sa aud ca sunt persoane ,si observ ca din ce in ce mai mult ,care apreciaza alimentatia sanatoasa . Si eu ma numar printre cei care aleg ce pun in farfurie .Mi se par interesante chipsurile tale ,dar din cate stiu eu ,temperatura ridicata distruge proprietatile alimentului .La peste 40 grade Celsius ,enizemele din orice aliment sunt distruse . Ca atare ,daca vrei sa mananci sanatos exista varianta deshitratatorului ,unde poti sa usuci orice doresti-fructe,legume ,si poti sa-ti selectezi temperatura de uscare a alimnetului dorit .Eu am recurs la aceasta varianta si sunt foarte multumita . Intr-adevar ,dureaza mai mult pana se usuca ,dar si calitatea produsului finit este alta.In acelasi mod poti face cipsuri din cartofi ,dovlecei ,dupa imaginatie …
Sanatate !
Andra
Multumesc pentru sugestii, am sa iau in calcul si varianta deshidratorului, insa vreau sa ma documentez inainte.
In ceea ce priveste procesarea termica, din informatiile pe care le am eu, stiu ca sfecla rosie se afla printe putinele legume care nu isi pierd proprietatile prin procesare termica, insa e posibil sa gresesc.
Multa sanatate iti doresc!
Andra
strumfa bucatareste
nu stiam de acest gen de chipsuri, foarte buna ideea, imi place.
Andra
Sa le incerci draga mea, le-a facut si mama si i-au placut tare mult!
Hugs & kisses :*
Angelica
Nici eu nu stiam dar sunt fooarte incantata de ele,arata foarte bine…parca emana sanatate curata.
Felicitari pentru idee!
Te pup.
Andra
Angelica, multumesc frumos!
Sunt super-sanatoase, trebuie neaparat sa le incerci, mai ales ca sfecla rosie e in sezon acum si e si ieftina!
Te astept cu impresii, sunt sigura ca o sa iti placa!
Pupici multi! :*
Anamaria
tocmai am scos tava cu chipsuri de la cuptor; o minunatie, nu au deloc gust de sfecla
le recomand tuturor
Camelia
Prima incercare azi! Am facut atat sfecla rosie cat si telina. Chipsurile de telina au iesit crocante, cele de sfecla moi (cred ca am pus prea mult ulei). Ambele super bune – telina am mancat-o ca snack, iar cele de sfecla le-am folosit ca garnitura pt felul doi. Sigur, sigur le mai fac. Merci pentru idee! 🙂