Food and Travel

Taste of London 2011

          A plouat aproape toata saptamana, o ploaie marunta si densa care mi-a intrat in piele, in oase, o ploaie gri care a pus stapanire pe orasul intreg si parea ca nu se mai sfarseste niciodata. Intr-una din zile am renuntat chiar si la umbrela pentru ca mai mult ma incomoda decat ma proteja iar vantul oricum batea din toate directiile vadit hotarat sa nu lase nici un coltisor uscat. Urmaream dezarmata prognozele care parca erau intepenite – ca un scriitor aflat in pana de inspiratie si caruia ii vine obsesiv in minte un singur cuvant: ploaie!
        Astazi insa s-a oprit! Nici nu-i mai spun numele, de teama sa nu o aduc iar in preajma mea. Spre amiaza au inceput sa se risipeasca si norii! Asa ca… mi-am pus rochita frumoasa, sandalele (cu toc, desigur – motiv pentru care la ora asta inca ma dor picioarele de parca as fi alergat la maraton) ….si am plecat in Regent’s Park, la festivalul “Taste of London” sa explorez gusturi, mirosuri, culori, sa fac cunostinta cu superlativele bucatariei internationale.
        Despre Taste of London, pe scurt:
– primul eveniment “Taste” a fost organizat in 2004 la Somerset House – unde au participat cateva restaurante londoneze dornice sa isi promoveze ofertele
– in prezent, organizatorii “Taste Festivals” au pe lista mai multe orase importante din intreaga lume si se bucura de participarea celor mai buni maestri bucatari si a celor mai bine cotate restaurante
– conceptul este simplu: se aduna cele mai bune restaurante din oras, se alege o locatie potrivita si se invita publicul larg pentru a degusta preparate de referinta 
–  in acest an la Londra au fost prezente 40 de restaurante, 10 dintre ele cotate cu stele Michelin

          Daca in viata de zi cu zi nu ai ocazia sa iei pranzul sau cina in restaurante cotate cu stele Michelin, prezenta la un astfel de festival iti da ocazia sa gusti “la creme de la creme”.
      Am inceput ziua cu o demonstratie a lui Daniel Galmiche care a pregatit un biban de mare cu varza innabusita si sos de smantana cu sofran: 
      Am continuat cu o degustare de Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, vinuri de Porto, Bourgogne si Douro Valley de la Discover the Origin:
        Am trecut pe la standul celor de la Refettorio in speranta de a-l vedea in carne si oase pe Giorgio Locatelli insa a trebuit sa ma multumesc doar cu o excelenta branza de capra prajita asezata pe paine prajita, insotita de rucola si Prosciutto Toscano:
       Dupa indelungi cautari am reusit sa gust si “vedeta” festivalului, castigatorul de anul acesta: burger cu foie gras si trufe de vara preparat de Pascal Aussignac de la Club Gascon:
    
     
       Pot sa spun cu mana pe inima ca e cel mai bun burger pe care l-am mancat vreodata: chifla moale si pufoasa, usor rumenita deasupra, un foie gras fin si cremos, aroma discreta a trufei… absolut divin!
         De la Bocca di Lupo mi-a facut cu ochiul minunata salata de ridichi crocante albe si negre cu rodie, pecorino si ulei cu aroma de trufe negre: 
         Am incheiat cu o inghetata de ciocolata cu rozmarin (by Heston Blumenthal for Waitrose). Recunosc ca dupa ce am mancat inghetata in Italia am avut o oarecare retinere vis-a-vis de ceea ce englezii ar putea numi inghetata, insa combinatia de ciocolata usor amaruie cu gustul usor astringent al rozmarinului m-a pus un pic pe ganduri. 

        Cert este ca intre timp norii s-au mai risipit, a iesit si soarele, iar pe fata mea a aparut un zambet larg datorat poate inghetatei, sau poate trufelor… cine mai stie?  

       Pe scurt, o Duminica cu adevarat reusita, o explozie de gust si culoare, rafinament si bucurie!

 

 

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.