Jamie Oliver’s Big Feastival
Cred ca toata lumea a auzit de Jamie Oliver si de activitatea sa in domeniul culinar. Acest tanar are un succes enorm atat in Anglia cat si in restul Europei si sunt convinsa ca chiar si in America a lasat ceva in urma sa, cu toate ca emisiunile lui nu au fost foarte bine primite in tara lui Mc Donald’s.
Reteta succesului sau e simpla: se iau ingrediente proaspete si sanatoase, se adauga verdeturi si condimente, se pregatesc intr-un mod usor si nesofisticat si se aranjeaza frumos pe o farfurie. De ce are atat de multa priza la publicul larg? Din unicul motiv ca acest om are talentul de a prezenta gatitul ca pe o activitate usoara, placuta si care nu necesita neaparat tehnici foarte elaborate sau cunostinte de specialitate in domeniul culinar.
E adevarat ca bucataria lui Jamie nu e intotdeauna “glamour” dar cu siguranta e sanatoasa, iar in conditiile in care suntem in permanenta invadati de fast food si de junk food prin toate canalele media posibile si imposibile, cred ca efortul sau de a ne face mai constienti si mai responsabili fata de ceea ce mancam – este cel putin laudabil si apreciabil.
Jamie Oliver’s Big Feastival a fost gandit ca un boutique-festival in aer liber desfasurat pe parcursul a trei zile intr-unul din marile parcuri Londoneze – Clapham Common. Ca la orice festival care se respecta, au fost de toate: mancare, demonstratii de bucatareala, degustari de vinuri si branzeturi, muzica si voie-buna.
A fost o atmosfera prietenoasa, relaxanta, foarte potrivita pentru o iesire cu familia sau intre prieteni iar soarele a participat si el la eveniment – ca invitat special.
Am ales sa vizitez festivalul in ziua de sambata pentru ca mi-am dorit foarte tare sa ii vad pe cei doi “greedy italians” – respectiv Gennaro Contaldo si Antonio Carluccio – doi bucatari de origine italiana, dupa cum le spune si numele, stabiliti de mai bine de 30 de ani in Anglia, proprietari de populare restaurante in Londra si alte mari orase. Intr-un decor rustic, cu flori de camp si mobilier din lemn, cei doi au preparat gnocchi cu sos de rosii si o tarta cu lamaie – simplu, insa bucuria cu care gateau li se citea in gesturi si in privire si a fost de-a dreptul contagioasa!
Intre timp, afara se intamplau o gramada de lucruri:
intr-un coltisor a fost amenajata o mica gradina, cu rasaduri de toate felurile, cu plante aromatice dintre cele mai variate, iar cativa gradinari priceputi erau acolo pentru a divulga oricarei persoane interesate secretele gradinaritului dar si beneficiile de a avea in propria bucatarie verdeturi proaspete: busuioc, rozmarin, salvie sau cimbru
in alt coltisor era in plina desfasurare un concurs de “gratareala”:
la o terasa, o pianina astepta cuminte niste maini pricepute sa-i mangaie clapele:
Insa momentul pe care il astepta toata lumea a fost desigur, prezenta lui Jamie Oliver in acelasi decor rustic, unde a preparat o salata de vara si un file de peste “la gratar” – gratarul a constat intr-o cutie de metal (din aceea in care se pun biscuiti sau prajiturele – celebrele cookies englezesti), care a fost in prealabil gaurita, si in care s-a introdus rumegus si un gratarel pe care a asezat pestele – a pus capacul (gaurit si el), a pus cutia pe ochiul de aragaz si in 15 minute preparatul a fost gata! Nu stiu cum a fost, ca n-am apucat sa gust, dar garantat urmeaza sa sacrific o cutie din aceea si sa incerc si eu varianta asta!
Evident ca dupa atatea demonstratii mi s-a facut o foame de lup, insa ce am mancat, ce restaurante au mai participat la festival si care au fost preparatele cu cel mai mare succes – o sa va povestesc intr-un articol ulterior. Pana atunci – cateva detalii ale decoratiunilor aflate pe mesele destinate pubilucului infometat: