File de somon cu glazura din sos de soia (P)
Arome asiatice pentru o cina lejera si savuroasa
File de somon cu glazura din sos de soia
File de somon cu glazura din sos de soia
Acum cateva saptamani am primit o invitatie de la Chef Bob, care m-a provocat sa gatesc un preparat cu Inedit sos de soia. Eu folosesc sos de soia destul de rar in preparatele mele, astfel ca am acceptat cu bucurie aceasta provocare. Si am luat-o ca pe o oportunitate de a experimenta. Idea acestui somon cu glazura din sos de soia mi-a ramas in minte de la editia de acum doi ani a festivalului Taste of London, unde am participat la o demonstratie de gatit cu produse asiatice. Astfel ca m-am gandit ca acum este momentul ideal de a o pune in practica.
Pe scurt, am creat o glazura din Inedit sos de soia, melasa de rodie, ghimbir proaspat si usturoi. Am folosit aceasta glazura pentru a condimenta fileurile de somon si feniculul – cele doua componente principale ale preparatului meu. Pentru a pastra nota asiatica, pe post de garnitura am folosit taitei din orez si ceapa verde. Acest preparat este ideal pentru o cina lejera si rapida.
Ceea ce mi-a placut cel mai mult la sosul de soia Inedit este faptul ca acest sos contine doar 5 ingrediente: soia, grau, sare, apa si zahar. Mai mult decat atat, producatorii garanteaza ca soia nu este modificata genetic, iar produsul este obtinut prin medota fermentatiei naturale.
Iar daca tot mi-am iesit din zona de confort cu acest preparat de inspiratie asiatica, am creat si un scurt filmulet in care am explicat reteta pas cu pas. Mi-a luat ceva timp pana am produs filmuletul, asa ca m-as bucura sa aflu parerile voastre. Va place, nu va place? Mai fac? 🙂
File de somon cu glazura din sos de soia – reteta si metoda de preparare
Ingrediente
- 2 file-uri de somon, dezosate si fara piele
- 50 ml sos de soia de la Inedit
- 30 ml melasa de rodie
- o lingurita ghimbir ras
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- 1 bulb de fenicul taiat in jumatate, pe lungime
- 100 g taitei din faina de orez
- 2-3 fire de ceapa verde, taiate in diagonala
- sare
- susan alb
- ulei
Metoda de preparare
- Se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius
- Pentru glazura, se amesteca intr-o craticioara sosul de soia, melasa din rodie, usturoiul si ghimbirul. Se lasa sa fiarba la foc mic, timp de 7-8 minute, pana cand se reduce la jumatate.
- Se aseaza feniculul si fileurile de somon pe o tava si se ung cu glazura din sos de soia. Feniculul se mai condimenteaza si cu sare si cateva picaturi de ulei. Se da la cuptor pentru aproximativ 15 minute.
- Separat, se fierb taiteii din faina de orez in apa clocotita, timp de 2-3 minute.
- Cand file-urile de somon sunt gata, se scoate tava din cuptor si se presara susan alb.
- Pentru servire, se aseaza pe cate o farfurie jumatate din cantitatea de taitei din faina de orez, se adauga cate un file de somon si o jumatate de fenicul. Se adauga ceapa verde tocata marunt si 2-3 lingrite din glazura din sos de soia
4 Comments
lia
Sa stiti ca filmuletul ne ajuta pe noi profanii,mersi
Andra Constantinescu
Ma bucur mult sa aflu asta. Am sa incerc sa fac mai multe filmulete pe viitor 🙂
Iulia
De când căutăm o rețetă simplă cu somon. O mica intrîntre cu ce s-ar putea înlocui melasa de rodie. Nu sunt sigură că voi găsi.
Mulțumesc mult Andra.
Andra Constantinescu
Buna Iulia,
Acelasi lucru m-a intrebat si mama despre melasa. O poti inlocui cu miere sau cu sirop de agave 🙂